21 °C Budapest

Ezek a viselkedészavarok nehezítik a szülők életét: így kerüld el a stresszt

2020. szeptember 29. 17:32

A sok család számára komoly stresszt jelent a kisgyermekkori érzelmi- és viselkedésszabályozási zavarokkal (regulációs zavar) való küzdelem. A regulációs zavarok korai kezelése a gyermek későbbi egészségére és pszichoszociális fejlődésére is hatással van, ezért érdemes mielőbb szakemberhez fordulni.

A csecsemők és kisgyermekek egy bizonyos hányada olyan viselkedési problémákat mutat, amelyek intenzitásukban és tartósságukban eltérnek az átlagtól. A kutatók becslése szerint a csecsemők mintegy 5-10 százalékánál kialakul, vagy már születésétől fogva létezik regulációs- vagy viselkedésszabályozási zavar.

A regulációs zavar nem más, mint érzelmi és viselkedésszabályozási rendellenesség csecsemő és kisgyermekkorban, amely sokszor megnehezíti a harmonikus szülő-gyermek kapcsolatot; jelentkezhet már a korai csecsemő- vagy kisdedkorban, de a problémák akár a kisiskolás korig is elhúzódhatnak.

Leggyakoribb megjelenési formái a sírás, a krónikus nyugtalanság, az alvászavarok, a táplálási nehézségek, a székrekedés, az erős dac, a kontrollálhatatlan dührohamok, a heves szeparációs szorongás, esetleg testvérféltékenység. Később ehhez társulhat a társakhoz való kapcsolódás, a koncentrálás és az ingerfeldolgozás nehézsége.

Egyre gyakrabban tapasztalom, hogy a szülők tele vannak szorongással, hogy vajon mindent jól csinálnak-e a gyermek életének első éveiben, mi tekinthető még normális fejlődési folyamatnak és mi az, amivel szakemberhez kell fordulni. Egy-egy probléma felmerülése esetén sok szülő automatikusan arra gondol, hogy ő rontott el valamit, esetleg valamilyen betegség, elváltozás áll a háttérben. Pedig a viselkedési zavarnak többnyire nem szervi oka van, és a szülő sem hibás. Ezeken a beszélgetéseken nem is a »hibákat« keressük, hanem azokat a rejtetten meghúzódó okokat, »elcsúszásokat«, amelyek a zavar hátterében állnak

- mondta el dr. Tory Vera, a Dr. Rose Magánkórház gyermekgyógyásza.

Kifejezetten gyakoriak az altatási problémák, alvászavarok, ami enyhíthető a rítus, az esti szeánsz kialakításával. Az alvászavar gyakran jár együtt az evészavarral. A szakorvos tapasztalatai szerint sok szülő maga is traumatikus élményeket hoz magával, olyan kisiklásokat, amelyek később különféle etetési gondokat idéznek elő.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Mindemellett a baba táplálása önmagában is stresszt jelent sok szülőnek, félnek, hogy ha a csecsemő nem eszik eleget, nem fejlődik megfelelően. A szorongás az egész családra átragadhat, a szülők különféle "trükkökkel" próbálkoznak, ami a gyermekgyógyász szerint nem jelent tartós megoldást:

Ebben a korban a gyermek az élmények útján tanul, fontos, hogy az evés is örömteli legyen. Regulációs zavar kialakulásához vezethet, ha különböző fortélyokkal, figyelemeltereléssel, erőszakkal próbáljuk táplálkozásra bírni a gyermekeket. Szánjunk jól elkülönített időt a játékra és az evésre is, hogy önmagában az evést is élvezze

- mondta a szakember. "Ma már ritka a többgenerációs család(modell), a fiatal szülők az interneten próbálnak meg tájékozódni, ami sokszor több kárt okoz, mint hasznot. Sok nő fél attól, hogy nem elég jó anya, nem felel meg a "tökéletes anyaszerepnek". Az elcsúszásokat kell megtalálnunk közösen a konzultációkon, mindig az adott család egyéni helyzetére szabva." - foglalta össze a gyermekgyógyász.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem