2020. április 3. péntek Buda, Richárd

Ezek a magyarok itthon is jól élnek: vajon mi a titkuk?


Az, hogy ki mennyire elégedett saját életével, viszonylag szubjektív adatnak tekinthető, mégis sokat elárul a közhangulatról. A múlt héten egy friss kutatás eredményit mutattuk be, melyből kiderült, hogy a magyarok nincsenek  éppen az élmezőnyben, ha elégedettségről van szó. Kíváncsiak voltunk, olvasóink, miképp értékelik saját helyzetüket, ezért nekik is feltettük a kérdést: hogy érzed, egy 10-es skálán a te életed mennyire jó? Meglepő eredmény született.

Ahogy arról a Pénzcentrum a múlt héten beszámolt, egy, az OECD országok körében végzett elégedettségi felmérés eredményeiből kiderült, hogy a magyraoknál nem sok elégedetlenebb nemzet van a világon.

A kérdés, melyet a vizsgálatot végzők feltettek a résztvevő országok lakosai körében, nagyjából így hangzik: Értékelje a saját életével kapcsolatos általános elégedettségét egy 0-10-ig tartó skálán: Képzeljen el egy 10 fokos létrát, ahol a 0. szint jelzi a lehető legnyomorúságosabb életet, amit csak el tud képzelni magának, a legfelső, a 10. fok pedig a lehető legjobb életminőséget jelenti. Jelenleg hogy érzi, a létra hányadik fokán áll?

Mint kiderült, az 5 legelégedettebb ország Finnország (7,75), Dánia (7,6), Norvégia (7,6), Izland (7,5), és Hollandia (7,5). Magyarország (5,75) a 34. helyen van Törökország, Görögország és Portugália előtt.

De kíváncsiak voltunk olvasóink véleményére is, ezért feltettük a kérdést nekik is: Ők vajon mennyire elégedettek az életükkel? Vajon a mért országos átlag alatt vagy afelett értékelik saját helyzetüket?

Amint az a diagrammon is jól látszik, az olvasóink döntő többsége jól érzi magát alapvetően a bőrében, a válaszadók 27 százaléka egy 10-es skálán 7-esre értékelte a saját életét, azazsaját bevallásuk szerint vannak ugyan gondjaik, de alapvetően rendben van az életük. 

20 százalékuk még ennél is jobban van: az ő életükben nagyjából minden rendben van (8), 12 százalékuknak pedig egyenesen tökéleten az élete, ők 9 pontot adtak maguknak. Olvasóink 4 százalékának pedig egyszerűen tökéletes az élete, ők keresve sem találnak hibát vagy kivetnivalót benne.

Ennek ellenére azonban rögtönzött felmérésünk átlageredménye csupán 6,5 pont lett, köszönhető ez a 2 százaléknyi 0 és 1 pontnak, és a sok 3-asnak, 4-esnek és 5-ösnek. De még így is majd egy ponttal megelőztük a hivatalos felmérés 5,75 pontos eredményét.

Címlapkép: Getty Images

Mi az a koronavírus?

A 2019-nCoV (SARS-CoV-2) névre keresztelt vírus a koronavírusok közé tartozik. Ma "mindössze" 7 olyan koronavírusról tudunk, ami az embereknél is képes betegséget okozni - súlyosságukat tekintve nagyon változatos problémákkal: az egyszerű náthától a súlyos légúti problémákig. Aki nem tudná, ugyanez a vírustörzs (koronavírus) felelős a néhány éve feltűnt SARS-ért és MERS-ért. A vírus okozta megbetegedés hivatalos neve COVID-19.

Hogyan terjed a koronavírus?

A COVID-19 főként cseppfertőzéssel terjed, de a kutatók által az sem zárható ki, hogy a fertőzött széklettel való érintkezés során is megfertőződhetünk.

Kik kaphatják el a koronavírust?

Ahogy más, a légutakat érintő vírusfertőzést, úgy a koronavírust is gyakorlatilag bárki elkaphatja. Viszont erre is fogékonyabbak lehetnek a krónikus betegségekben szenvedők, a legyengült immunrendszerűek, a kisgyerekek és az idősebbek. A betegség lefolyása náluk súlyosabb tünetekkel járhat, és a szövődmények is gyakoribbak.

A koronavírus tünetei

A koronvírus lappangási ideje a jelenlegi tudásunk alapján 2-14 nap. A tünetek súlyossága egyénenként nagyon eltérő lehet, vannak, akik kb. teljesen tünetmentesek, míg mások csak enyhe tüneteket tapasztalnak. Ez is hozzájárul a COVID-19 gyors terjedéséhez. A koronavírus a légutakat támadja meg. A fertőzés tünetei kezdetben hasonlítanak az influenza vagy egyéb légúti fertőzés tüneteihez:

  • száraz köhögés
  • láz
  • gyengeség, fáradékonyság
  • légzési nehézségek
  • légszomj
  • hasmenés
  • torokfájás (ritkábban)
  • orrfolyás (ritkábban)

A COVID-19 okozta fertőzés az esetek nagyjából kb. 80 százalékában enyhe vagy közepesen súlyos tünetekkel jár együtt, míg a jelenelgi statisztikák szerint az érintettek negyedénél volt súlyos a betegség. Az elsődleges, influenzaszerű tünetek után a betegség továbbterjedhet a tüdőre, súlyos légzési nehézségeket okozva. A koronavírus szövődménye tüdőgyulladás, akut légzőszervi distressz szindróma (ARDS), szeptikus sokk, veseelégtelenség, végső esetben pedig halál is lehet. A kórházi kezelésre szorulók többsége a fertőzés előtt egészséges volt. A halálos áldozatok azonban azok közül kerültek ki, akik a fokozott rizikójú csoportokba tartoztak, például krónikus betegségeik, szívproblémáik, cukorbetegségük volt vagy idősebbek voltak.

Minden a koronavírusról a Pénzcentrum tematikus mellékletében - KATT!

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Megszólalt a pesti elitgimnázium igazgatója: így megy náluk a digitális oktatás
Gadóné Kézdy Edit, a Deák Téri Evangélikus Gimnázium igazgatónője adott interjút a Pénzcentrumnak.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

04.02-04.07
Országos

Interspar

04.02-04.11
Budapest

Spar

04.02-04.11
Országos

Tesco

04.02-04.06
Budapest

Auchan

04.02-04.08
Országos

Praktiker

04.02-04.12
Országos

Aldi

04.01-04.08
Országos

Auchan

Húsvét
03.12-04.11
Országos

  Ajánlatunk