2019. január 23. szerda Zelma, Rajmund

Ezek 2018-ban a leggyakoribb jelszavak: vigyázz, a tiéd is köztük lehet!


A felhasználók 50 százaléka használják ugyanazt a gyenge jelszót, a hackerek ezeket játszi könnyedséggel törik fel és ezáltal több millió felhasználó adataihoz férnek hozzá pillanatok alatt. Ha tiéd is ezek között van, épp itt az ideje, hogy megváltoztasd. Mutatjuk, hogy néz ki egy erős jelszó.

Minden évben közzéteszi a 100 legrosszabb jelszó listáját SplashData nevű IT biztonsági vállalat, melyet az 5 millió leggyengébb karakterkombináció közül választanak ki - olvasható a Fortune.com-on. Az idei évben új versenyzőként a "Donald" is felkerült a lista előkelő 23. helyére, míg a "qwerty" (a billentyűzeten az első öt betűje, ami magyarul klaviatúrán "qwertz") a 9. leggyakoribb rossz jelszó. A "password" (azaz "jelszó") a második. A "baseball" a lista 32. helyén szerepel, míg IT biztonsági szempontból a lehető legrosszabb jelszó, amit adhatunk, az "123456". Ennek ellenére már ötödik éve áll a lista élén.

Hogy néz ki egy rossz jelszó?

Az nyilván senkinek sem kell részletezni, miért jelent problémát, ha könnyen feltörhető jelszóval védjük személyes adatainkat, sőt, pénzünket is. A rossz jelszó rövid, könnyű kitalálni, gyakran egy teljes szót rövidíte, melyet rajtunk kívül még több ezer másik ember is használ. Ha a te jelszavad (vagy azok magyar megfelelője) is szerepel ezen a listán, akkor épp itt az ideje megváltoztatni azt.

Hogy néz ki egy erős jelszó?

A megfelelő jelszó relatív hosszú és nem ismétlődik, tehát lehetőség szerint próbálj minden fontos oldalhoz másikat kitalálni. Sok szakértő javasolja, hogy pár random kiválasztott szótöredékéből építsük fel új jelszavainkat. Ne legyen se általános kifejezés, se pedig egy sorozat: egymás után következő számok vagy betűk.

Több olyan oldal van, amelyik kiköti, hogy betűk mellett számnak és nagybetűnk is kell a jelszóban lenni, az emberek nagy része ilyen esetekben használja a "Jelszó1." kombinációt, amit ugyancsak könnyű kitalálni pillanatok alatt.

Ma már rengeteg jelszó-generáló szoftver és alkalmazás áll a rendelkezésünkre, melyek pillanatok alatt készítenek számunkra olyat, ami minden kívánságunknak megfelel.

Jól jönne 3 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 3 millió forintos hitelösszeget, és 60 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 59 518 forintos törlesztővel a Cofidis (THM 7,32%) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (60 100 Ft/hó; THM 8,10%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket a Budapest Bank (60 504 Ft/hó; THM 7,90%) ajánlata, de érdemes megnézni a Cetelem és a Raiffeisen ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

01.24-01.30
Országos

Spar

01.24-01.30
Országos

Lidl

01.24-01.30
Országos

Aldi

01.24-01.30
Országos

Auchan

01.24-01.30
Országos

Interspar

01.17-01.23
Országos

Spar

01.17-01.23
Országos

Lidl

01.17-01.23
Országos

  Ajánlatunk