2020. augusztus 4. kedd Domonkos, Dominika

Ezek 2018-ban a leggyakoribb jelszavak: vigyázz, a tiéd is köztük lehet!


A felhasználók 50 százaléka használják ugyanazt a gyenge jelszót, a hackerek ezeket játszi könnyedséggel törik fel és ezáltal több millió felhasználó adataihoz férnek hozzá pillanatok alatt. Ha tiéd is ezek között van, épp itt az ideje, hogy megváltoztasd. Mutatjuk, hogy néz ki egy erős jelszó.

Minden évben közzéteszi a 100 legrosszabb jelszó listáját SplashData nevű IT biztonsági vállalat, melyet az 5 millió leggyengébb karakterkombináció közül választanak ki - olvasható a Fortune.com-on. Az idei évben új versenyzőként a "Donald" is felkerült a lista előkelő 23. helyére, míg a "qwerty" (a billentyűzeten az első öt betűje, ami magyarul klaviatúrán "qwertz") a 9. leggyakoribb rossz jelszó. A "password" (azaz "jelszó") a második. A "baseball" a lista 32. helyén szerepel, míg IT biztonsági szempontból a lehető legrosszabb jelszó, amit adhatunk, az "123456". Ennek ellenére már ötödik éve áll a lista élén.

Hogy néz ki egy rossz jelszó?

Az nyilván senkinek sem kell részletezni, miért jelent problémát, ha könnyen feltörhető jelszóval védjük személyes adatainkat, sőt, pénzünket is. A rossz jelszó rövid, könnyű kitalálni, gyakran egy teljes szót rövidíte, melyet rajtunk kívül még több ezer másik ember is használ. Ha a te jelszavad (vagy azok magyar megfelelője) is szerepel ezen a listán, akkor épp itt az ideje megváltoztatni azt.

Hogy néz ki egy erős jelszó?

A megfelelő jelszó relatív hosszú és nem ismétlődik, tehát lehetőség szerint próbálj minden fontos oldalhoz másikat kitalálni. Sok szakértő javasolja, hogy pár random kiválasztott szótöredékéből építsük fel új jelszavainkat. Ne legyen se általános kifejezés, se pedig egy sorozat: egymás után következő számok vagy betűk.

Több olyan oldal van, amelyik kiköti, hogy betűk mellett számnak és nagybetűnk is kell a jelszóban lenni, az emberek nagy része ilyen esetekben használja a "Jelszó1." kombinációt, amit ugyancsak könnyű kitalálni pillanatok alatt.

Ma már rengeteg jelszó-generáló szoftver és alkalmazás áll a rendelkezésünkre, melyek pillanatok alatt készítenek számunkra olyat, ami minden kívánságunknak megfelel.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Lidl

08.06-08.12
Országos

Aldi

08.06-08.12
Országos

Auchan

08.06-08.12
Országos

Spar

07.30-08.05
Országos

Interspar

07.30-08.05
Országos

Tesco

07.30-08.05
Országos

Lidl

07.30-08.05
Országos

Aldi

07.30-08.05
Országos