2020. augusztus 10. hétfő Lőrinc

Ez nem a Quaestor: a befektetés, ami garantált sikerre van ítélve


Lakáspiaci szempontból sok esetben magának az utcanévnek is komoly jelentősége van - állapítottuk meg korábbi elemzésünkben. Ezúttal viszont arra kerestük a választ, hogy bírnak-e árelőnnyel, és ha igen, mekkorával a természetileg jól elkülöníthető helyszínek, mint például a vízpart, vagy a hegyvidék.

A szakmai közhely szerint az ingatlanok árát meghatározó három legfontosabb tényező:

a lokáció, a lokáció, és a LOKÁCIÓ!

Ahogy azt a "Lakáspiaci Mozaik - számok nyelvén a magyar ingatlanpiacról" c. kísérőkiadványban is megjegyzik, a központban vagy a metrómegálló közelében fekvő, vagy épp egy parkra vagy sétálóutcára néző lakások mindig megtalálják azt a vevőt, aki magasra értékeli az adott lokációt.

Az ingatlanpiac legértékesebb kincseit azonban, a fentebb említetteknél jóval különlegesebb helyszíneken találhatjuk. Az ELTINGA Ingatlanpiaci Kutatóközpont elemzői szerint tartósan két, természetileg jól elkülöníthető helyszín garantálja a legmagasabb ingatlanfelárat. Ezek a

  • vízpart, és a
  • hegyvidék.

Az ilyen kivételes adottságú helyeken fekvő ingatlanok ára két ok miatt is magasabb, mint a többi lakásé. Egyrészt a kedvezőbb adottságú helyszíneken eleve jobb ingatlanok épülnek, másrészt - még az ugyanolyan lakásokért is - hajlandóak vagyunk többet fizetni, ha hegyen vagy vízparton találhatóak.

Az sem véletlen, hogy könyvében a világ egyik, ha nem a legnagyobb ingatlanügynöksége, a Zillow is külön fejezetet szentel a témának. A magyarul ZILLOWSZTORIK címen megjelent lakáspiaci érdekességeket rejtő kiadvány szerzői megállapítják: "a tengerparti ingatlanpiac gyakorlatilag garantált sikerre van ítélve", még az egyre veszélyesebb természeti csapások ellenére is.

KATTINTS! Ezek a legdrágább utcanevek Magyarországon

A magyar tenger partján ráadásul áradástól sem kell tartani, így nem meglepő, hogy a tó természeti szépségei igen tetszetős lakásár-prémiumot is eredményezhetnek. A Balaton-parti települések utcái közül a tíz legdrágább a part közvetlen közelében fekszik. Ezek az utcák a 400 ezer forint feletti négyzetméteráruk jó részét a vízpartnak köszönhetik, a Balaton nélkül nem lennének különlegesek az ingatlanvásárlók számára.

Hegyvidéki üdülőövezeteink ingatlanárai ugyancsak kiemelkednek a környékbeliekhez képest, a friss levegő és a természet közelsége mindig vonzó szempont.

Budapesten belül is megtaláljuk a hegy- és vízpart-prémiumot. A fővárosi lakások árát még magasabbra srófolja a Duna-part. A folyó látványelemként, levegőcsatornaként és városszerkezeti szempontokból adódóan is jelentős árelőnyhöz vezet. A Duna-menti övezetek népszerűségéről az újabb ingatlanfejlesztések is tanúskodnak: sűrű beépítésük jól mutatja a vízparti lakások iránti kiemelkedő keresletet. A budai hegyvidék mindig is egyedi ingatlan-állománya ma is különleges kincseket rejt, ami akár egymillió forint feletti négyzetméterárat is generálhat.

A legjobb persze, ha a magaslati levegőt és a víz szépségét egyszerre élvezheti valaki otthona teraszán. A Lakásriport 2016 év végi adatai szerint a keleti tájolású új építésű budai lakások 15 százalékkal drágábbak, mint a többi hasonló, környékbeli új ingatlan. Nem érdemtelenül...

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.