7 °C Budapest

Ez most komoly? Minden 7. magyar épület felújításra szorul

2018. november 12. 19:00

Egyes felmérések szerint a hazai épületállományok közel 70 százaléka felújításra szorul, további 10 százalékuk pedig életveszélyes, ezért bontásra várnak. Különösen súlyos a helyzet a vidéki ingatlanok esetében, ahol a bontandó otthonok aránya az országos átlagnál jóval magasabb is lehet. Az ingatlanfelújítási munkák tervezésének nem kedvez a szakemberek leterheltsége és a gyakori építőanyaghiány sem.

A Központi Statisztikai Hivatal 2015-ös kutatásában ingatlantulajdonosok nyilatkoztak arról, mennyire elégedettek otthonuk állapotával. A legtöbben hőszigeteléssel kapcsolatos problémákat fogalmaztak meg, de sokaknál merült fel a nyílászárók cseréjének, a különböző típusú hőszigeteléseknek, a fűtéskorszerűsítésnek, illetve a kéménycserének az igénye.

Napjainkban a szakemberek jelentős mértékű leterheltsége és a bizonyos építőanyag-termékcsoportok körében fennálló hiány miatt újra kell gondolni mindazt, amit a felújítási munkálatok tervezéséről gondoltunk

- mondja dr. Rázsóné Szórády Csilla, az újHÁZ Centrum cégvezetője, aki szerint egy átlagos családi ház felépítéséhez minimum fél, de inkább egy év szükséges. Azt javasolja, a tervezés folyamatát a téli holtidőszakban kezdjük el, az építkezésbe pedig érdemes tavasszal belevágni. "Otthonunk kialakítása az egyik leghosszabb távon meghozott döntésünk. Egyáltalán nem mindegy, hogy azt a későbbiekben milyen költségekből tudjuk fenntartani, illetve hogyan érezzük majd benne magunkat. Épp ezért fontos, hogy már a tervezéshez is szakember segítségét kérjük, akitől a tervek mellett árkalkulációt is kaphatunk, amelyből hozzávetőleges összegként ki tudunk indulni akkor, amikor a költségvetésünket összeállítjuk" - húzza alá.

A szakértők szerint időbeli csúszással mindenképpen érdemes kalkulálni, hiszen bármikor közbe szólhat akár az időjárás, akár egy nem várt építőanyag-beszállítói fennakadás az eredeti ütemtervbe. A legbiztosabb az, ha az időintervallumok összeállításánál a rendelkezésre álló építőanyagok esetén is minden fázisra rászámolunk néhány napot, esetleg egy teljes hetet, így kisebb az esélye annak, hogy egy vis major helyzet miatt mindent újra kell terveznünk. Az átszervezés, a különböző szakemberek munkájának átstrukturálása újabb csúszást és pluszköltségeket jelenthet.

Az időbeli tervezés mellett az anyagi megterheléssel is számolnunk kell, hiszen már egy kisebb munkálat is jelentős kiadással jár, egy új otthon felépítése pedig több tízmilliós beruházást is jelenthet. "A költségvetés tervezésekor a teljes keretünket vegyük figyelembe már az anyagok kiválasztásakor is. Ennek nagyjából 2/3-át szánhatjuk az anyagköltségre, 1/3-ot pedig a munkadíjra tartalékoljunk" - szögezi le Magyarország meghatározó építőanyag-kereskedelmi hálózatának cégvezetője, aki szerint az esetleges váratlan kiadások miatt még a legjobban tervezett építkezés esetén is legalább 5-10 százalékos plusszal érdemes számolni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Jelentősen csökkenthetjük azonban kiadásainkat akkor, ha pontosan tudjuk, hogy mit is szeretnénk és kikérjük a szakemberek tanácsát az anyagválasztásoknál. Az építőanyagok kiválasztásánál ügyeljünk a praktikumra, a minőségre, az ár-érték arányra és a funkcionalitásra egyaránt. A cégvezető szerint mindenképpen érdemes az energiahatékony építőanyagokat preferálni vásárlás során, hogy lefektethessük okosotthonunk alapjait. Ugyanakkor hozzáteszi: az építkezni/felújítani vágyók egyre tudatosabbak az építőanyagok kiválasztásánál, és pozitívumként említi azt is, hogy egyre inkább rendszerben gondolkodnak, nemcsak a látszatmegoldásokat keresik.

Remélhetőleg a felújítási trend a következő években nagyobb lendületet vesz, és minden korábbinál nagyobb figyelmet kapnak majd az energiahatékony megoldások, amelyek egyben azt is jelenthetik, hogy az 1900-as évek közepén ragadt hazai ingatlanállomány elindulhat a 21. század felé.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem