2019. július 20. szombat Illés

Ez a megoldás a magyar falvak kihalása ellen: nem lesz olcsó


Lezárultak a Magyar Falu program első pályázatai, mely segítségével 461 önkormányzati és 487 egyházi közösségi tér fejlesztésére kerülhet sor. Mindkét esetben felhasználásra került a kiírás teljes keretösszege, összesen 13 milliárd forint, tehát van igény a fejlődésre. Azonban ahhoz, hogy a változás átfogó legyen, nagyobb keretösszegre, a pályázatok kiterjesztésére lenne szükség.

A program része egy 56 milliárdos közszolgáltatásokat érintő csomag is: Ide sorolható a bölcsődék és óvodák felújítása, óvodai udvarok rendbetétele és sportfejlesztés, orvosi rendelők fejlesztése, polgármesteri hivatal felújítása, sportparkok építése, temetői fejlesztések, falugondnoki program, eszközfejlesztés közterületi karbantartásra, valamint belterületi utak és járdák felújítása - írja a Világgazdaság.

Jó lehetőség a helyi vállalkozók számára a Magyar Falu program, de Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke szerint az éves 150 milliárdos keret kevés, 350-400 millióra kellene emelni az összegét. A TÖOSZ elnöke úgy véli a legnépszerűbb kiírások az utak és a járdák felújítása, a falugondnoki szolgálat fejlesztése, a falubuszcsere, és az orvosi rendelők fejlesztése lesznek. követheti. Schmidt Jenő szerint minden évben szükség lenne a Magyar falu programra, mindig megújuló lehetőségekkel.

A program 150 milliárd forint keretű pályázatain csaknem 2400 település osztozik, a következő években fokozatosan, 350-400 milliárd forintra kellene tornászni a keretet. Nem lehet minden települést megmenteni, de amelynek van rá lehetősége, azt a megmaradás érdekében mindenben támogatni kell. Nagy pazarlás, ha települések tűnnek el, a kiépített közművek pedig ott maradnak

- mondta a lapnak Schmidt Jenő, aki szerint a településeken működő vállalkozások támogatására és fejlesztésére is ugyanúgy szükség lenne, melyekkel munkahelyeket lehetne teremteni. Ehhez viszont járásszintű koncepcióra lenne szükség, mert minden régió másban erős: valahol az ipar, máshol a mezőgazdaság dominál.

Jól jönne 5 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 5 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 86 426 forintos törlesztővel a K&H Bank (THM 7,97 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank (87 194 Ft/hó; THM 7,90%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az CIB (87 368 Ft/hó; THM 8,17 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Erste és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS