2019. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Ez a megoldás a magyar falvak kihalása ellen: nem lesz olcsó


Lezárultak a Magyar Falu program első pályázatai, mely segítségével 461 önkormányzati és 487 egyházi közösségi tér fejlesztésére kerülhet sor. Mindkét esetben felhasználásra került a kiírás teljes keretösszege, összesen 13 milliárd forint, tehát van igény a fejlődésre. Azonban ahhoz, hogy a változás átfogó legyen, nagyobb keretösszegre, a pályázatok kiterjesztésére lenne szükség.

A program része egy 56 milliárdos közszolgáltatásokat érintő csomag is: Ide sorolható a bölcsődék és óvodák felújítása, óvodai udvarok rendbetétele és sportfejlesztés, orvosi rendelők fejlesztése, polgármesteri hivatal felújítása, sportparkok építése, temetői fejlesztések, falugondnoki program, eszközfejlesztés közterületi karbantartásra, valamint belterületi utak és járdák felújítása - írja a Világgazdaság.

Jó lehetőség a helyi vállalkozók számára a Magyar Falu program, de Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke szerint az éves 150 milliárdos keret kevés, 350-400 millióra kellene emelni az összegét. A TÖOSZ elnöke úgy véli a legnépszerűbb kiírások az utak és a járdák felújítása, a falugondnoki szolgálat fejlesztése, a falubuszcsere, és az orvosi rendelők fejlesztése lesznek. követheti. Schmidt Jenő szerint minden évben szükség lenne a Magyar falu programra, mindig megújuló lehetőségekkel.

A program 150 milliárd forint keretű pályázatain csaknem 2400 település osztozik, a következő években fokozatosan, 350-400 milliárd forintra kellene tornászni a keretet. Nem lehet minden települést megmenteni, de amelynek van rá lehetősége, azt a megmaradás érdekében mindenben támogatni kell. Nagy pazarlás, ha települések tűnnek el, a kiépített közművek pedig ott maradnak

- mondta a lapnak Schmidt Jenő, aki szerint a településeken működő vállalkozások támogatására és fejlesztésére is ugyanúgy szükség lenne, melyekkel munkahelyeket lehetne teremteni. Ehhez viszont járásszintű koncepcióra lenne szükség, mert minden régió másban erős: valahol az ipar, máshol a mezőgazdaság dominál.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 20 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,71 százalékos THM-el, és havi 107 743 forintos törlesztővel fel lehet venni az Ersténél De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: a K&H Banknál például 107 546 forintos törlesztőt ígér a 2,81 százalékos THM; míg az OTP Banknál szintén alacsony, 2,97 százalékos THM is alacsony, 108 811 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a Raiffeisen, a Budapest Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Újabb áremeléssel indul a fűtési szezon: nem fognak örülni, akiknek gázkazánjuk van
csak hetekre előre lehet időpontot egyeztetni a fűtésszerelőkkel.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS