8 °C Budapest

Ez a legújabb átverés: gagyit sóznak a magyarokra

2014. március 31. 08:30

A forgalomban lévő építőanyagok legalább fele gagyi, rossz minőségű, az adott célra alkalmatlan termék. A javulást az sem segíti, hogy a vásárlók mindenben a legolcsóbbat keresik - írja a Napi.hu.

Az építőanyag-piacot elárasztják a gagyi termékek, de az adminisztráció kontrollálásán túl, érdemi minőségellenőrzésre nincs pénz. A papíron megutaztatott, áfamentesen árult anyagok árletörő hatása miatt a korrekt gyártók nem képesek beépíteni a valódi költségeket az árba, újabb negatív spirálba lökve ezzel a minőséget - mondta el Vidor Győző, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség (MÉASZ) elnöke.

A fogyasztóvédelem csak a papírokat ellenőrzi, de azt, hogy a termék megfelel-e az ott feltüntetett mutatóknak, infrastruktúra és kapacitás hiányában nem vizsgálhatja. Erre az Építésügyi Minőségellenőrző és Innovációs Nonprofit Kht. (ÉMI) lenne szakmailag hivatott, csakhogy a vizsgálatok díjára nincs fedezet, erre nincs állami keret. Konkurens cég már finanszírozott ellenőrzést, amelynek során kiderült, az adott árucikk teljesen alkalmatlan arra funkcióra, amire forgalomba hozzák. Vidor szerint főként a polisztirol hőszigetelő anyagok, a nyílászárók és az építéskémiai termékek között sok a rizikós minőségű.

Minősített, színvonalas terméket alig forgalmaznak, az alkalmatlanok aránya viszont elérheti az 50 százalékot is - mondta el Kárpáti József, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) könnyűszerkezet-építő tagozatának elnöke. Az energiahatékony felújításokhoz szükséges termékkörben többek között a hőszigetelő anyagoknál lehet a leggyakrabban kifogásolható színvonallal találkozni, az EPS táblák például éghető szerkezetük miatt válhatnak használhatatlanná. Kárpáti szerint az olcsóságra törekvő építtetők rendszerint nem tudják, milyen jellemzőket kell mindenképpen figyelembe venni, hogyan válasszanak a kínálatból.

Magyarországon szerinte amúgy különösen nehéz piacot találni a minőségi építési anyagok számára, s bár a nagyon drága, puccos áruk iránti érdeklődés egy szűk rétegnél megmaradt, a minőségnél fontosabb a nagy többségnél az ár, szinte mindenki a legolcsóbbat keresi, mert azt hiszi, az árkülönbséget csak a gyártók nagyobb profitja indokolja. Valódi minőségellenőrzés pedig nem létezik - erősíti meg Kárpáti is. Az energiatakarékos, öko-, bio- trendre felülve, a gyártók ezekt a jelzőket is gyakran minden további használják, a napi gyakorlatban azonban hamar kiderül a turpisság - véli Kárpáti.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm