2017. szeptember 23. szombat Tekla

Ettől a háztól szabadult meg 60 millió forintért Csepregi Éva + képek

25 százalékos diszkonttal, 60 millió forintért talált végül vevőt Tahitótfalun található otthonára Csepregi Éva. A művésznő példája, még az áralku ellenére is azt mutatja, pörög a hazai lakáspiac.

Közel kétéves huzavona után, néhány héttel ezelőtt adott túl családi házán Csepregi Éva. Ahogy arról 2015 decemberében a Pénzcentrumon is beszámoltunk, 79 milliós árcédulával indult az értékesítési procedúra, de a bulvárlapok friss értesülései szerint végül "mindössze" 60 millió forintról szólt az adásvételi szerződés.

Örültem, hogy teljes berendezéssel együtt kelt el a ház, mert így egységes a hangulata, és könnyebb költöznöm is. (...) Érdekes módon egész hamar túlléptem a tizenöt évnyi párkapcsolatomon, a régi házért viszont fáj a szívem, hisz minden szegletéhez köt valami emlék

- nyilatkozta a hot! magazinnak Csepregi Éva.

Az énekesnő azt is elárulta, hova költözik: "Gyerekkoromban lakótelepen akartam lakni, a sok szomszéd okán, mert nagyon szeretem az embereket, ezért örülök, hogy lakóparkba költözöm."

Fura lesz megszoknom, hogy egy kétszobás lakásban élek, de máris szeretem, hogy "emberléptékű"! Rájöttem, hogy nem való már nekem, pláne egyedül, egy háromszáz négyzetméteres ház! Az új helyemen fontos szempont volt a földszinti kertkapcsolat, hogy a kutyám is jól érezze magát

- sorolta a szempontokat az énekesnő.

Mi újság a lakáspiacon?

A komolyabb árengedményt leszámítva (vélhetően rossz árazás miatt kellett végül 20 milliós diszkonttal megszabadulnia a Tahitótfalun található otthonától) Csepregi Éva példája is azt mutatja, hogy pörög a hazai lakáspiac. Felmérések szerint ugyanakkor továbbra is óriásiak a különbségek.

Győr-Moson-Sopron megyében 11 új lakás jutott tízezer lakosra az első negyedévben, ez pedig messze a legjobb érték az összes megye és Budapest eredményeit nézve. Ez az országos 2,1 lakásos átlagnak az ötszöröse. Budapest a középmezőnyben kapott csak helyet az 1,2 lakással - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

A megyék többségében tehát egyértelmű fejlődés ment végbe. Budapest viszonylag gyenge eredménye pedig várhatóan átmeneti, mert a fővárosban sok új lakás épül, de ezek még nem készültek el, így a következő időszakban javul majd a fővárosi statisztika. 

Azt is látni kell, hogy több megyében a százalékos növekedés jelentős, de szám szerint kevés új lakás épült. Ilyen például Nógrád megye, ahol 1-ről 4-re nőtt az új lakások száma, ami 300 százalékos növekedésnek felel meg. A területi különbségeket az is mutatja, hogy Győr-Moson-Sopronban 502 lakás épült, ami több mint százszorosa a nógrádi lakásszámnak.

Kiderül az adatokból az is, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves megyében az új lakásokat magánszemélyek építették, ez pedig arra utal, hogy a lakásfejlesztők nem látnak jó lehetőségeket ezekben a megyékben. Ugyanakkor Békés, Jász-Nagykun-Szolnok, Tolna és Zala megyében nem csak hogy több új lakás épült, de a tavalyi első negyedévvel ellentétben már vállalkozások is adtak át új lakásokat.

Kiélezett harc, kiugró megyékkel

Az új lakások piacán látható élénkülés közvetett hatással van a használt lakások piacára, amelyen érdekes folyamatok láthatóak. Egyre erősödik a verseny a frissen eladósorba kerülő lakások iránt. Az idén országos szinten több mint 30 százalékkal nőtt a kereslet, de a kínálat ezzel a növekedéssel nem tartott lépést.

Még látványosabb a kereslet alakulása az egy hirdetésre jutó érdeklődések számát nézve: Nógrád, Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok megyében ez a mutató 80 százalékkal nőtt, de Békésben is 70 százalék feletti volt az emelkedés. A nagyobb verseny ebben az esetben nem azt jelenti, hogy elkapkodják az piacon megjelenő lakásokat, mint azt történt 2015 végén és 2016 elején.

Sokkal inkább azt látjuk, hogy több kulcsfontosságú szempontnak kell megfelelnie a használt lakásoknak, hogy eladhatóak legyenek. Akkor lehet gyorsan túladni rajtuk, ha az eladási áruk, a minőségük és elhelyezkedésük összhangban vannak egymással. Ha ezekből valamelyik nem teljesül, akkor elhúzódhat egy-egy lakás értékesítése. A kínálatba frissen bekerülő lakások iránti éles versenyt fokozza az is, hogy időről időre megjelennek köztük alkalmi vételek, az alacsony ár pedig nagyon sok vásárlónak ellenállhatatlan vonzerőt jelent

- mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Gondolnád, hogy ezek az országok viszik hátukon a világot?

A lenti infografika megmutatja, hogy a világ országai mennyire veszik ki részüket a globális gazdaság gigantikus batyujából. Az Egyesült Államok és Kína a torta majd 40 százalékát szakítják...
 

Nem kell ide dizájnfarmer: csináld meg otthon

Ha neked is tetszenek a boltokban a dizájnfarmerek, de nem szeretnél ennyi pénz elkölteni, mutatunk néhány nadrágos trükköt.  
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.21-09.27
Országos

Spar

09.21-09.27
Országos

Lidl

09.21-09.27
Országos

Auchan

09.21-09.27
Országos

Aldi

09.21-09.27
Országos

Tesco

09.21-09.27
Országos

Spar, Interspar

Borkatalógus
09.06-09.27
Országos

Diego

09.01-09.30
Országos