2019. május 27. hétfő Hella

Erről a vonatról nincs leszállás: tovább drágulnak a lakások Budapesten


Tovább drágultak 2019 első negyedévében az új lakások Budapesten, miközben a közelgő áfaemelés miatt folyamatosan és erőteljesen csökken az újonnan meghirdetett projektek kínálata. 

Az idén sem állt meg az új lakások drágulása Budapesten, az első negyedévben a Cordia piacfelmérése szerint a négyzetméterenkénti átlagár átlépte 890 000 forintos szintet. A jelentős növekedéshez néhány - elsősorban budai - luxusprojekt piacra kerülése is hozzájárult, ezeket nem számítva az átlagos négyzetméterár 870 000 forint. Egy évvel korábban 730 000, 2017 első negyedének végén pedig 620.000 forint volt az átlagár, azaz éves összevetésben 19, két év alatt pedig 40 százalékos drágulás következett be. 

Számottevő a visszaesés

2019 első negyedének végén az elmúlt év átlagához hasonlóan 7000 újépítésű lakás volt eladó, ám ez 4 százalékkal alulmúlja a 2018 év végi kínálatot. Ennél is látványosabb változás, hogy 2015 óta nem látott szintre csökkent az újonnan piacra érkező lakások száma. Az év első három hónapjában meghirdetett projektek mindössze 1350 lakást ölelnek fel, ami jócskán elmarad elmúlt három év 2300 új lakás / negyedév átlagától. 

"A közelgő áfaemelés miatt a kínálat folyamatosan és drasztikusan csökken, ami oda vezethet, hogy két éven belül elfogynak a megvásárolható új lakások. Ezzel épp akkorra szűnik meg az érdemi kínálat, amikor a szigorúbb energetikai előírásoknak köszönhetően már igazán energiatakarékos otthonok épülhetnének. 2021 januárjától ugyanis kizárólag közel nulla energiaigényű otthonok adhatóak át, amelyek egy jelenlegi átlagos lakáshoz képest hetedannyi energiát fogyasztanak. Ezt, valamint az újlakáspiac kínálati oldalának általános lassulását figyelembe véve - amely az építőiparon keresztül a nemzetgazdaság egészére kedvezőtlenül hat - úgy látjuk, hogy továbbra is szükség volna az új otthonok építését támogató intézkedésekre" - mondta Földi Tibor, a Cordia vezérigazgatója.

A kínálat közel 60 százaléka továbbra is három kerületben koncentrálódik: a lakások negyede a XIII. kerületben, 20 százaléka a IX. kerületben, 14 százaléka pedig a XI. kerületben található. A bel-budai-hegyvidéki területek és a kedvezőbb árú pesti külső kerületek kínálata ugyanakkor szűkös.

Nem csak az újonnan induló projektek kínálata, de az értékesítettsége is alacsony volt az első negyedévben. Az idén meghirdetett lakások mindössze 12 százaléka talált gazdára az indulás negyedévében, míg tavaly a negyedévenkénti átlag még megközelítette a 20 százalékot.

Az új projektek relatíve alacsony népszerűsége azzal függhet össze, hogy a vevők elsősorban az 5 százalékos áfát biztosító projekteket keresik, miközben az idén megjelent fejlesztésekben található lakások 60 százaléka már 27 százalékos kulcs alá esik. Az összes meghirdetett projekt tekintetében az eladott lakások aránya ugyanakkor változatlan maradt: a piacon lévő projektek lakásainak kétharmada már vevőre talált.

A beköltözhető lakások a drágábbak

Visszatérve az árakra, Budán átlagosan 940 000, Pesten 845 000 forintos négyzetméterenkénti áron kínálják az új lakásokat (a luxusingatlanokat nem számítva). A fajlagos átlagár már nem csak az V. és a VI. kerületben, de a VII. kerületben is meghaladja az 1.000.000 forintot, a VIII. kerületben pedig elérte a 900 000 forintot. A városközponthoz közel eső, ún. átmeneti területek közül a IX. kerületben 850 000 forintos négyzetméterenkénti átlagárat mért a Cordia kutatása, míg a XIII. kerület lőportárdűlői, belső részén 820 000, Angyalföldön 750 000, a Marina-parton pedig 950 000 forintot meghaladó értéket talált.

A kertvárosi területek közül a XIV. kerület újlakás-kínálata továbbra is kedvező áron érhető el, hiszen a 720 000 forintos átlagos négyzetméterár jócskán elmarad nem csak a fővárosi, de a pesti átlagtól is. Az érdemi kínálattal rendelkező kerületek között a X. és a XIX. kerületi projektekben kaphatók a legolcsóbb új lakások, átlagosan 630 000 forintos négyzetméteráron.

A kész, beköltözhető lakások környéktől függően 5-15 százalékkal drágábbak, mint a később átadandó otthonok. Az első negyedév végén alig több mint 300 ilyen új építésű otthon várt vevőre Budapesten, átlagosan 1.000.000 forintos négyzetméteráron

- mondta el a vezérigazgató.

Jól jönne 5 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 5 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 86 426 forintos törlesztővel a K&H Bank (THM 7,97 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a Budapest Bank (87 194 Ft/hó; THM 7,90%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket az CIB (87 368 Ft/hó; THM 8,17 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Erste és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

A legtöbb magyar szülő elrontja: apróság, de a gyerek jövője múlik rajta
Vajon mi befolyásolja, hogy tudsz-e megtakarítani, vagy hónapról hónapra élsz?


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS