Erre most megéri vadászni: legalább ezek a lakások olcsóbbak lettek Budapesten

Pénzcentrum2020. január 14. 19:32

A 2019-es utolsó negyedéves adatok az ingatlanpiac változását mutatják. Egy hosszútávú lakásárindexeinek többsége hosszú évek óta először csökkenést mutat, de a budapesti téglalakások árindexe még mindig emelkedő fázisában van. A legdrasztikusabb csökkenést a panel indexek mutatják, a fővárosban és a keleti és nyugati országrészben egyaránt esett ennek a lakástípusnak az ára az utolsó negyedévben.

A használtlakáspiaci mutatók vizsgálatánál az árak mellett az értékesítési idő és az alku mértékének emelkedése, valamint a befektetői vásárlások csökkenése és a befektetésből vásárolt ingatlanok értékesítési arányának növekedése is a változó piaci környezetet mutatják. 

Az árváltozás érdekességeit decemberben az elmúlt három év leggyengébb kereslete is okozhatja, a kereslet index esetében az ideinél gyengébb adatot utoljára 2013-ban mért a Duna House. A lakáspiac külön szegmenseként érdemes vizsgálni az újlakás piacot, amelynél az év végi áfaváltozás miatt is még mindig emelkedő árakat és a használtlakáspiacnál jóval élénkebb érdeklődés tapasztalható az Eltinga és a Duna House adatai alapján. Budapesten az újépítésű ingatlanok átlagos négyzetméterára 883 ezer forint volt a negyedik negyedévben. 

A jelzáloghitelezés piaca az arányaiban nagyobb lakossági forgalom miatt folyamatosan erősödő fázisban van, a főbb hitelpiaci mutatók stabil értékei mellett. A jelzáloghitelek éves adatainak vizsgálatánál is egyértelmű erősödés látszódik a hitelpiacon, 2018-ban összesen 850,35 milliárd forint lakáscélú hitelt vettek fel hazánkban, míg 2019-ben az MNB tényadatai (jan-okt) és a Duna House becslése szerint (nov-dec) 903,33 milliárd forintra nőtt ez az összeg.

Címkék:
otthon, pénzcentrum.hu, lakás, ingatlanpiac, statisztika, elemzés, lakásárak, lakásárindex, mnb lakásárindex, lakáspiac 2018,