12 °C Budapest

Erre költ tízmilliókat a budai luxuskerület

2014. június 19. 14:27

Közel 40 millió forint pályázati pénzből épít napelemes kiserőművet a Hegyvidéki Önkormányzat - értesült a Pénzcentrum.hu. Habár ez az összeg elsőre soknak tűnhet, viszont egy napelemes rendszer többnyire még egy családi ház esetében is belátható időn belül megtérülő beruházás.

A polgármesteri hivatal épületére telepít 43,2 kWp (kilowatt peak, azaz csúcsteljesítmény) teljesítményű naperőművet a Hegyvidéki Önkormányzat - értesült a Pénzcentrum.hu a kerület alpolgármesterétől. Váczi János szerint azon túl, hogy a kiserőmű növeli majd a megújuló energiaforrásokon alapuló villamos energia szerepét a teljes energia-felhasználáson belül, általa jelentősen csökkenhet az önkormányzat széndioxid kibocsátása is.

8 raklapnyi fotovoltalikus napelem modul várakozik a XII. kerületi önkormányzat polgármesteri hivatala előtt a Böszörményi úton.

A beruházás teljes költsége 37 969 876 forint, amely az Új Széchenyi Terv keretében, a Közép-magyarországi Operatív Program "KMOP-3.3.3-13 - Megújuló energiahordozó-felhasználás növelése" elnevezésű pályázati kiírásán nyert 100 százalékos mértékű, vissza nem térítendő támogatást. Mint azt az alpolgármester elmondta: "Mivel a pályázati konstrukció elsődleges célja a megújuló energiahordozó felhasználás növelése volt, így az elbírálásnál kevesebb szerep jutott a megtérülési számításokra."

Fotóink tanúsága szerint a Hegyvidéki Önkormányzat épületére a lassan 30 éve Németországban működő, mára piacvezető IBC Solar termékeit (egészen pontosan "IBC PolySol 245 VM" típusú fotovoltalikus napelem modulokat) telepítik majd. Az IBC által forgalmazott napelem modulok komponensei német és nemzetközileg is elismert gyártóktól származnak.

Ennek ellenére a megvalósíthatósági tanulmány (a kiírás szerint kötelezően) részletesen foglalkozik a beruházás megtérülésével is. Ez alapján várhatóan csaknem 2 millió forinttal csökken majd az önkormányzat éves villamos energia költsége, illetve a számítások szerint 21 év alatt térülhet meg a beruházás. Érdekes adat, hogy a fejlesztés előtt az átlagosan megvásárolt villamos energia mennyisége 260 245 kWh/év körül alakult az önkormányzat épületénél; a számítások szerint a jövőben viszont várhatóan csak 208 405 kWh/év mennyiségű villamos energia vásárlására fog sor kerülni.

A hegyvidéki beruházások kapcsán legutóbb arról írtunk, amikor kiderült, hogy sem sípálya, sem parkolóház, sem pedig sportkomplexum nem épül a Normafán. Pokorni Zoltán, a Hegyvidéki Önkormányzat polgármestere a Normafa fejlesztésével kapcsolatban korábban arról beszélt, hogy: "Tiszteletre méltó és az európai sílobbi törekvése, hogy itt egy akár nemzetközi versenyek lebonyolítására is alkalmas sípályát alakítsunk ki, de a mögöttünk lévő egyeztetések alapján úgy látom, ennek nincs esélye - egy a gerincről a Harangvölgy aljáig húzódó sípálya kialakítása szerintem illuzórikus. (...) ma már szerintem minden szereplő pontosan látja, hogy nincs szó semmilyen beruházásról, vagy építkezésről."

KATTINTS! Mi épül a Normafán, ha se sípálya, se sportkomplexum nem lesz?

Luxusberuházás? Neked is megérheti

A közel 40 milliós fejlesztés elsőre talán soknak tűnhet, pedig egy napelemes rendszer többnyire még egy családi ház esetében is belátható időn belül megtérülő beruházás. Egyáltalán nem lehetetlen ugyanis háztartásunk villamos energia igényét napelemes rendszerrel biztosítani. Hazánkban potenciálisan a napenergiából nyerhető a legtöbb megújuló energia. Szakemberek szerint ráadásul szinte mindenhol találni olyan felületet (egy családi házas rendszer esetén körülbelül 25 négyzetméter), amely tökéletesen biztosítja a feltételeket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Családi házaknál egy hálózatra kapcsolt napelemes rendszer - amely egy átlagos magyar háztartás éves villamos energia igényét fedezni tudja (~3,6kW) - bekerülési költsége, munkadíjjal és engedélyeztetéssel 2 millió forint alatt marad. Ami az állami támogatást illeti, a helyzet nem túl rózsás, viszont amennyiben rendelkezünk megtakarítással, mégis könnyű a helyzetünk. Egy családi házas rendszer telepítése ugyanis egy nap alatt megvan, komolyabb felfordulás nélkül - kicsit kell cserepet bontani, de más átalakításra nincs szükség. A leghosszabb időt csak az engedélyeztetés veszi igénybe, de ez a folyamat is lezajlik a megrendeléstől számított 1-1,5 hónap alatt.

Más a helyzet viszont, ha nincs félretett pénzünk. Ebben az esetben sem kell azonban lemondanunk az "ingyenenergiáról". Ilyenkor érdemes elgondolkodnunk azon, hogy megéri-e a villanyszámla helyett hiteltörlesztést fizetnünk egy ideig. Böngésszük át a bankok ajánlatait, a törlesztőrészletet pedig hasonlítsuk össze a havi villanyszámláinkkal. Meg fogunk lepődni, sok esetben hitelből is megéri finanszírozni egy ilyen beruházást.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem