2020. augusztus 8. szombat László

Érik az újabb kukakrízis? Ezeken a helyeken már most gond van


Ismét gondok akadtak a szemétszállítással Pest, illetve Nógrád megyében: a Zöld Híd rendre arról értesíti az ügyfeleit, hogy csak később tudják elszállítani a szelektív szemetet, illetve a zöldhulladékot a házak elől. Tavaly ugyanezen a 116 településen állt le a teljes szemétszállítás.

Sorra jelennek meg a közlemények a Zöld Híd B.I.G.G. weboldalán, amelyben arra hívják fel az érintett településeken élők figyelmét, hogy a rendes időtől eltérően pár nappal később szállítják el a szelektív szemetet, illetve a zöldhulladékot. Legutóbb kedden 0 órakor jelent meg közlemény, amely szerint

Nagymaros 1-es körzetében a június 24-re tervezett szelektív hulladék begyűjtése járatátcsoportosítás miatt június 25-től folyamatosan, a kapacitás függvényében történik. Fóton a június 25-re tervezett zöldhulladék begyűjtése járatátcsoportosítás miatt június 28-tól folyamatosan, a kapacitás függvényében történik.

A dolog nem újdonság, legalábbis az érintett települések lakóit tömörítő Facebook-csoportokban arról számolnak be, hogy már több mint egy hónapja ez a gyakorlat működik - a weboldalon is ekkortájban kezdtek megjelenni a késésről értesítő közlemények. A hulladékot egyelőre mindenhonnan elvitték, csak pár nappal később.

Ennek kapcsán kerestük az ügyfélszolgálatot is, de a megadott számon nem tudtak többet mondani, mint amit a közleményekben írtak. E-mailen is érdeklődtünk a kukáscégnél, hogy mi a pontos oka a kapacitáshiánynak, és mikor állhat vissza a megfelelő rendszerbe a szemétszállítás. Amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

A cég Facebook-oldala egyébként utoljára áprilisban frissült: akkor a nyaralótulajdonosokkal közölték, mikor vehetik át kukazsákjaikat, előtte pedig gépjárművezetőket kerestek. A honlapon pedig összesen 10 pozícióba keresnek embereket, tehát vélhetően a munkaerőhiány is közrejátszik abban, hogy nem tudják időben elvinni a szemetet.

Nem tudni semmit

A Pénzcentrum beszélt egy érintett település önkormányzati képviselőjével, és több lakossal is: a történet közös pontja, hogy egyikük sem kapott hivatalos értesítést a dologról - csak annyit tudnak, amit a cég közölt, de a lakosok közül nem mindenki tudott a dologról. Többen már a tavaly őszi helyzetet emlegették: emlékezetes, akkor 116 Pest és Nógrád megyei településen állt le a szemétszállítás a Zöld Híd financiális problémái, és az autóik állapota miatt. A mostani késések is vélhetően az egész területet érintik.

Lomtalanítás lesz, csak kicsit másképp

Az is emlékezetes, hogy tavaly tavasszal a rendes lomtalanítást sem tudta vállalni a cég a településeken: a sajtót a Fóton készült fotók járták be, májusban ugyanis az emberek annak ellenére hordták ki a lomokat az utcára, hogy a begyűjtés elmaradt. Végül az önkormányzat a katasztrófavédelemmel egyeztetve megoldotta a dolgot, pár nap után elszállították a szemetet.

A cég vélhetően ennek akarja elejét venni azzal, hogy  az idei évtől bevezeti a házhoz menő lomtalanítási rendszert az érintett településeken. A cég évente egy alkalommal térítésmentesen, legfeljebb 2 köbméter mennyiségig lomtalanítási szolgáltatást nyújt: erre előzetesen kell regisztrálni. A regisztráció visszaigazolása után a cég küldi el, hogy október 1. és november 30. között mikor jönnek a lomokért - megjegyzik, hogy a mukatársak 5 percet várnak a címen, aztán elmennek, ha nem jön ki senki. Az sem mindegy, hogy miképpen adjuk át a szemetet:

A lomhulladék kizárólag bezsákolva, kötegelve adható át a közszolgáltatónak. A nagydarabos lomot, például a bútorokat szétszerelt, mozgatható állapotban lehet átadni. Az ettől eltérő módon átadni kívánt hulladék elszállítását a közszolgáltató megtagadhatja

-írták a tájékoztatóban.

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Hozzászólások száma: 1 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS


Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.