Épp ideje volt: több mint tízezer tonna illegális szemét tűnt el rekoridő alatt

2021. január 6. 19:33

2020 februárjában hirdették meg a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervet, melynek egyik fontos célja Magyarország megtisztítása az évek alatt felhalmozódott illegális hulladéktól. Az akcióterv célkitűzéseihez kapcsolódva a Tisztítsuk meg az országot! programban a leginkább érintett szereplők - a MÁV Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt., az erdészeti társaságok, a nemzeti parki igazgatóságok az Országos Vízügyi Főigazgatóság és nyolc település - közreműködésével több mint tízezer tonna illegális hulladékot számoltak fel az elmúlt hónapokban.

A MÁV Zrt. kétszáznál is több bejelentést kapott, és eddig több mint 1000 tonna hulladékot szállított el, valamint 2021. I. negyedévében további 29 helyszínt tisztít meg. A vasúttársaság decemberben nagyszabású kampány keretében végzett szemétszedést, az akcióban mintegy 700 dolgozó vett részt. Az egy hét alatt összegyűjtött hulladék mennyisége elérte a 3,5 tonnát, több mint 1000 zsákot töltöttek meg a vasúti sínek mentén elszórt szeméttel. A jellemzően vonatból kidobott kommunális hulladék mellett bútorokat, elektronikus eszközöket, autógumikat is összegyűjtöttek a munkák során.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. október 1-jét követően 521 bejelentés alapján mintegy 800 tonna és további 460 m3 illegális hulladékot szállított el. Nyolc helyszínen jelenleg is ütemezetten végzi az illegális hulladék elszállítását. Decemberben a társaság összesen 52 ezer munkaórát fordított hulladékgyűjtésre. 

Az erdészeti társaságok 220, a nemzeti park igazgatóságok 31 bejelentést kaptak december közepéig a HulladékRadar applikáción keresztül. Az állami erdőgazdaságok ezek alapján december 20-ig mintegy 606 m3-nyi hulladéktól tisztították meg a kezelésükben lévő erdőterületeket.

A nemzeti park igazgatóságok összesen 5258 m3 hulladékot szállítottak el a program keretében. Sűrűn látogatott turistautakat, tanösvényeket tisztítottak meg a szeméttől, de kiemelt természetvédelmi jelentőségű területek, fokozottan védett fajok élőhelyének hulladékmentesítése is megtörtént. Az újabb illegális hulladék-lerakás megelőzése érdekében 16 sorompót és 45 kamerát telepítettek, és az év végéig még további eszközök kihelyezése várható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az Országos Vízügyi Főigazgatósághoz december közepéig 133 bejelentés érkezett, a jelzett lerakók felszámolását folyamatosan végzik a vízügyi igazgatóságok. A bejelentések a kisebb mennyiségű, 1-8 m3 -től egészen a 250 m3-es mennyiségig terjedő különböző összetételű hulladékot tartalmaztak. Eddig összesen 768 tonna és 8562 m3 vegyes, valamint 1,4 tonna és 12 m3 veszélyes hulladékot gyűjtöttek össze.

A HulladékRadar applikációnak eddig mintegy 11 ezer felhasználója van, akik december közepéig 8210 alkalommal tettek bejelentést jogellenesen elhelyezett hulladékról. Az 5 m3-es mennyiséget meghaladó szemét ebből több mint 1500, az 1-5 m3 mennyiség közötti pedig 3 863. A bejelentők 1232 gumiabroncsot, valamint 540 darab illegálisan elhelyezett autóroncsot is jeleztek az alkalmazás segítségével. A kormány a járványhelyzet miatt jövő április végéig meghosszabbította a program első ütemét, így az abban részt vevő szervezeteknek 2021. kora tavaszáig kell lezárniuk a programjaikat.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem