7 °C Budapest

Építkezel? Nincs jó hírünk: erre mindenképp érdemes felkészülni

2018. november 26. 18:33

Az újépítésű lakásvásárlásnak számtalan előnye mellett vannak olyan tényezők, amelyekkel érdemes számolni mielőtt belevágunk új otthonunk kiválasztásába. Kiemelten fontos ez a mostani hazai környezetben, hiszen az újépítésű ingatlanok és ezzel együtt a várható csúszások száma is fokozatosan emelkedik. Érdemes megvizsgálni, mi a helyzet az újépítésű és használtlakások piacán, ha az átadási vagy eladási időintervallumokat nézzük.

Felújítanál, építkeznél? Ehhez finanszírozást is keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Általánosságban elmondható, hogy egy újépítésű lakás vásárlása - mivel egy jövőben létrejövő, komoly beruházást igénylő termék vásárlásáról van szó - minden esetben üzleti jellegű döntés és kellő körültekintést igényel a vevők részéről is. Az újépítésű lakások piacán ugyanis a fejlesztések jellegéből adódóan a beruházók általánosan számolnak azzal, hogy a kivitelezés során felmerülhet késedelem, amelyet a megkötésre kerülő szerződések rendelkezéseibe is beleépítenek. Erre figyelemmel újépítésű ingatlant azon vevőknek érdemes lakhatási céllal vásárolni, akik helyzetét egy ilyen körülmény felmerülése nem teszi terhesebbé.

Semmiképpen nem ajánljuk, hogy a vevők a saját, életvitelszerűen lakhatásra használt ingatlanjukat azt megelőzően értékesítsék, hogy a beruházóval konzultálva megbizonyosodtak arról, hogy a projekt befejezése és a birtokátruházás az a vevő által (a saját ingatlanja értékesítése során) vállalt kiköltözési határidőn belül várható

- hívta fel a legfontosabb tudnivalóra a figyelmet Benedikt Károly, a Duna House elemzési vezetője.

Mennyit csúszik? Mennyi idő alatt adom el?

Az MNB Lakáspiaci riportja alapján a 2018 harmadik negyedéves adatok és előrejelzések szerint

a jelenleg építés alatt álló budapesti lakások 60 százalékánál csúszik a fejlesztés az eredeti tervekhez képest.

Az elhúzódó lakásfejlesztések közel felénél ráadásul fél évnél is nagyobb késedelemmel várható a lakások átadása, amely időtáv már komoly döntésbefolyásoló tényezőként hat az addigi lakhatásunkkal kapcsolatban. A legkönnyebb helyzetben azok az újlakás vásárlók vannak, akiknek jelenlegi lakhatása független az újonnan megvásárolt lakás átadásának idejétől, azaz nem befolyásolja sem annak eladását, vagy albérlet esetén annak felmondásának idejét.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Akik az újonnan vásárolt lakásuk árát vagy annak egy részét a mostani lakásukból szeretnék fedezni, már érdemes számolgatni, hogy mennyivel előbb tegyék ezt meg. Hazánkban leggyorsabban a pesti panellakásokat lehet értékesíteni a Duna House adatai szerint, 2018 októberében átlagosan 58 nap volt szükséges ehhez az eladóknak. Budán és vidéken is egy picit több időbe telik a panellakások eladása, de minden esetben 2,5 hónap alatt maradt az átlagos forgási sebesség. Tégla lakások esetén már érdemes több idővel számolni, itt a legtöbb esetben már 90 nap feletti, azaz 3 hónap körüli értékesítési időtávval számolhatnak az eladók.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az albérletből újlakásba költözni vágyóknak a szerződésüket kell alaposan megvizsgálniuk. Határozatlan időre megkötött szerződések esetén általában 1-2 hónapos felmondási idővel lehet kalkulálni, a határozott időre kötött bérleti szerződések esetében azonban akár a szerződés időtartamából fennmaradó maradék időszak bérleti díját is követelhetik korábbi felmondás esetén.

Sokan bizonytalanok a lakásvárlás folyamatának időzítésében, pedig általában minden élethelyzetre van jó megoldás. Akár az ingatlanvásárláshoz kapcsolódó jogi és pénzügyi tranzakciók finomításával, akár a régi ingatlanuk értékesítésével kapcsolatban is érdemes szakértői segítséget igénybe venni, hogy csökkentsük az időfaktor okozta tényezők kockázatát

- folytatta a Duna House szakértője.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem