9 °C Budapest

Építési Vállalkozók: egyre kevesebb a megrendelés, romlik a cégek helyzete

MTI
2020. április 24. 11:10

A héten tovább csökkent az építőipari megrendelések állománya: a Közbeszerzési Hatóság adatai szerint 2020. január 1. és április 22. között az építési-beruházási célú közbeszerzéseknél éves összevetésben az eljárások száma 1321-rol 895-re csökkent, értékük pedig 454 milliárd forintról, 415 milliárd forintra mérséklődött - közölte az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) pénteken.

Az ÉVOSZ ezen a héten is áttekintette a koronavírus-járvány építőiparra gyakorolt hatásait, és az ágazat teljesítőképességének megtartása érdekében ezeket figyelembe véve fogalmazta meg javaslatait, amelyeket a kormányzatnak is eljuttatott.

Kiemelték, az építőipar teljesítőképessége továbbra is adott, az ágazat mintegy 335 000 embert foglalkoztat teljes munkaidőben.

Ugyanakkor megjegyezték, a külföldi munkaerő (jellemzően ukrán és szerb) nagy többsége hazautazott, visszatérésük pedig bizonytalan, mert esetükben a határ menti, 30 kilométer mélységű munkába átjárás lehetősége nem működik.

Problémát jelent továbbá, hogy a munkaellátottság csökkenésével arányosan romlik a vállalkozások likviditási helyzete, az állami és önkormányzati megrendelésekre végzett munkáknál pedig egyre gyakoribb a befogadott számlák határidőn túli kifizetése. A helyzet kezelése érdekében a szakszövetség továbbra is az Államkincstár részéről történő gyorsított számlakifizetéseket szorgalmazza.

Hozzátették, hogy az idén az év elejétől az építőipari cégek 5-8 százalék közötti anyagár emelkedést tapasztaltak. Az import termékeknél az árnövekedés a forint gyengülése miatt ennél is lényegesen magasabb volt. Az árfolyam változásából adódó többletköltségek azonban nem férnek bele a szerződésben vállalt árakba. Ezért az ÉVOSZ az állami, önkormányzati megrendeléseknél és a támogatott magán létesítményeknél továbbra is azt javasolja, hogy az import termékek költségét a beszerzésük időpontjában fennálló árfolyamon számolhassák el.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A kormány gazdaságvédelmi intézkedéseiről megjegyezték, a vállalkozások alapvetően a munkaellátottságukért küzdenek, egyelőre nem a bérkiegészítő és egyéb állami támogatásokban gondolkodnak. Azonban arra is felhívták a figyelmet, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a napokban ismertette a szakszövetséggel legújabb gazdaságvédelmi terveit, amelyekben az építőipar közvetlen támogatására 65 milliárd forintot szánnak, az összeg felhasználásáról azonban nincsenek további információik.

Az ÉVOSZ pozitívumnak tekinti, hogy a rozsdaövezetekben megvalósuló lakásépítéseknél fennmarad az új építésű lakásoknál a kedvezményes, 5 százalékos áfa alkalmazása. Mint írták: "a rozsdaövezeti áfa-kedvezmény a lakásépítés fontos lélegeztetőgépe". Ugyanakkor hozzátették, meg kellene vizsgálni az 5 százalékos áfa körének további szélesítését.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem