7 °C Budapest

Ennyit spórolhatnak a társasházak a liftes szabálymódosításon

MTI
2015. szeptember 24. 12:30

A felvonók üzemeltetési költségeit csökkentő rendeletmódosítás eredményeként összesen akár 2,7 milliárd forint maradhat a felvonókat üzemeltetőknél, így például a társasházaknál, irodaházaknál, vagy a közintézményeknél - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter csütörtökön.

A Magyarországon működő több mint 37 ezer felvonót üzemben tartók mindegyikénél jelentősen csökkennek az üzemeltetési költségek, annak köszönhetően, hogy a kormány megszünteti a karbantartás megfelelőség-ellenőrzést. Ez átlagosan 20-25 ezer forintot jelent berendezésenként.
A módosítás eredményeként még jelentősebb megtakarítást érhetnek el azok, akik 20 évesnél fiatalabb, vagy felújított felvonókat üzemeltetnek.

Ők az említett karbantartás megfelelőség-ellenőrzés mellett mentesülnek a féléves ellenőrző vizsgálatok terhe alól, ami további évi 15-20 ezer forintot jelent berendezésenként. Őket szintén kedvezően érinti a berendezések kötelező karbantartási ciklusának 35-ről 70 napra történő meghosszabbítása, ami évente átlagosan 50 ezer forintot jelent berendezésenként. A 20 évesnél fiatalabb vagy felújított berendezések üzemeltetőinél tehát 85-95 ezer forint lehet az egész évi összes megtakarítás.

A politikus szerint ezen felül az összes berendezés mintegy 10 százalékát érintő költségcsökkenést eredményezhet a kötelező üzemügyeletesi rendszer megszüntetése. Ez azt jelenti, hogy ahol fizetett üzemügyeletest alkalmaztak, ott a kiadások további 140-150 ezer forinttal csökkenhetnek évente.

A szabályozás módosítása a felvonók műszaki biztonsági szintjét nem csökkenti, a balesetveszélyt nem növeli. A felvonók műszaki biztonsági ellenőrzéséhez kapcsolódó költségek főként a társasházaknak jelentenek évente több százezres, akár milliós kiadásokat, ezért a kormányrendelet módosításának elfogadásával a kormány e területen is jelentős lépéseket kíván tenni. A módosítások ésszerűsítik az eddigi eljárásrendet és megszüntetnek vagy csökkentenek olyan kötelezettségeket, amelyek mellőzése nem jelent kockázatot műszaki-biztonsági szempontból - összegezte a miniszter.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 24. szerda
György
17. hét
Április 24.
A rendőrség napja
Április 24.
Zajvédelmi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem