13 °C Budapest

Ennyit kaszálhatsz, ha kiadod a lakásod: itt vannak a számok

2017. szeptember 19. 13:00

A lakáskiadással még mindig magas hozamot el lehet érni, Budapesten például 5,2 százalékos hozam érhető el, ami más nagyvárosokban akár 6-8 százalék is lehet. Az albérletárakat valamelyest mérsékelheti a kínálat esetleges bővülése, ami egyben stabilizálhatja a piacot.

A magyar lakóingatlanok piacán további élénkülést hozhat, ha a magyar háztartások megtakarításainak egy részét lakásvásárlásra fordítják. Jelenleg a hivatalos adatok szerint csak látra szóló betétben 4436 milliárd forint volt júliusban, amelyek piaci átlagkamata kevesebb mint 0,1 százalék. Ez a jelenlegi 2,6 százalékos inflációval együtt reál értelemben negatív hozamot, azaz veszteséget jelent.

A nagyobb megtérülést nyújtó, hosszabb távú megtakarításokkal is versenyképes lakáspiaci hozamok ehhez képest jóval vonzóbbak.

Összességében az alacsony betéti kamatok és hozamok miatt egyre több szabadon felhasználható pénzzel rendelkező háztartások a jóval komolyabb hozammal kecsegtető lakáspiac felé fordulhatnak - derül ki az ingatlan.com és a BankRáció.hu közös elemzéséből. Ezzel összhangban van a Magyar Nemzeti Bank tavaly októberben megjelent lakáspiaci jelentésének prognózisa, amely szerint a lakossági megtakarítások az ingatlanbefektetések felé mozdulhatnak el.

Árak, hozamok

Az ingatlan.com adatai szerint szeptember közepén Budapesten 512 ezer forint volt a használt lakások átlagos kínálati négyzetméterára, ami 17 százalékos növekedésnek felel meg egy év alatt. Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője szerint a fővárosban idén szeptemberben az átlagos négyzetméterárak és bérleti díjak alapján a hozam több mint 5 százalékos volt

Az ország más nagyvárosaiban pedig akár 6-8 százalékos hozam is elérhető.

Balogh László szerint a befektetési vásárlások az albérletárakat hosszabb távon mérsékelhetik, egyben stabilizálhatják. A kereslet lényegében adott az albérletpiacon, ami a nagyvárosokban felszívja a kínálatot. A befektetési lakásvásárlások miatti kínálatbővülés pedig lejjebb szoríthatja a bérleti díjakat.

A hozamok még enyhe albérletárcsökkenés mellett is kedvezőbbek lehetnek a többi megtakarításhoz képest. Nem beszélve arról, hogy a fővárosi és vidéki nagyvárosi ingatlanok felértékelődése ehhez extraként jöhet hozzá"

- tette hozzá a szakember.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Megérheti a hitel is

Ha a meglévő megtakarítás nem elég egy lakás megvásárlásához, lakáshitellel még mindig jó befektetési alternatíva lehet a lakásvásárlás. Trencsán Erika, a BankRáció.hu szakértője azt mondta, hogy a legolcsóbb 10 vagy 20 évig fix törlesztőrészletű 10 millió forintos lakáshitelek teljes hiteldíjmutatója 5-6 százalékos, ami havi 70 ezer forint körüli törlesztést jelent. Érdemes hitelfelvétel előtt átnézni a teljes kínálatot, mert a legdrágább lakáshitelek thm-je meghaladhatja a 7-8 százalékot, emiatt a teljes visszafizetendő összeg milliókkal lehet magasabb. Trencsán Erika szerint a megtakarításból és hitelfelvételből történő lakásvásárlás azért is jó alternatíva, mert a hiteltörlesztést teljes egészében vagy egy nagy részét a bérleti díjból fedezni lehet. Így a hitel visszafizetése után egy tehermentes ingatlannal nőhet a vagyonunk.

A szakértő azt is elmondta, arra nem lehet számítani, hogy hirtelen több ezer milliárd forintnyi látra szóló betét hirtelen megjelenik a lakáspiacon, mert ez a bankrendszerben és az ingatlanpiacon is komoly felfordulást okozna. Az egyelőre kérdés, hogy a megtakarításokból mekkora összeg találhat utat a lakáspiacra, de akár százmilliárdos összeg is szóba jöhet hosszabb távon.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem