7 °C Budapest

Ennyiért költözhetsz Makovecz-villába: itt az országos lista

2016. július 15. 11:30

Több mint 30 eladó Makovecz-villa van jelenleg a magyar lakáspiacon. Mélyen a zsebébe kell nyúlnia viszont annak, aki egy templomba, akarom mondani organikus családi házba költözne.

Kuriózumként számolt be nemrég az Index Mindeközben rovata egy eladó, rákospalotai Makovecz-villáról. A Pénzcentrum gyűjtése szerint ugyanakkor - melyet az egyik legnagyobb hazai ingatlanos adatbázis segítségével végeztünk - akad bőven a mester keze munkáját dicsérő családi ház a lakáspiacon.

Jelenleg bő 30 Makoveczhez köthető lakóépülettől akarnak megszabadulni jelenlegi tulajdonosai.

Az eladó Makovecz-villák döntő többsége Pest megyében, illetve a fővárosban található, de találkozni az építész alkotásaival a Somogy, Vas, Veszprém, Fejér, Hajdú-Bihar, vagy éppen a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei lakáspiacon is.

Árak tekintetében is igen széles a skála, hiszen a 30 millió forintos értékhatártól 320 millió forintig válogathatnak az érdeklődők. Egy átlagos Makovecz-villáért jelenleg közel 125 millió forintot kell kicsengetni; habár itt mindenképp meg kell jegyezni, hogy a rengeteg fővárosi hirdetés erősen felfelé húzza az átlagárat.

Mi az az organikus építészet?

A Wikipédia szócikke szerint az organikus építészet (más néven szerves építészet) az építészet azon irányzata, amelynek programjában az szerepel, hogy az épület "természetesen" nőjön ki abból a helyből, ahová tervezték, alkosson azzal harmonikus, "szerves" egységet mind a felhasznált anyagok, mind az épület mérete, alakja és gondolatisága szempontjából. Ezért mondják, hogy az organikus építészet inkább filozófia, aminek megnyilvánulásai annak épületei. Tágabb értelemben a szerves építészethez tartozónak számíthatjuk a legrégebbi építményeket, illetve a mai primitív társadalmak lakóépületeit is.

Méretüket tekintve 120-400 négyzetméteres ingatlanokból áll a paletta, de van 830 négyzetméter alapterületű lakóépület is. Jól látszik az is, hogy a mester szeretett nagyban gondolkodni, hiszen az átlagos ingatlanméret 300 négyzetméter körül alakul.

A Makovecz-házak átlagos jellemzői mellett azonban más tanulsága is volt a gyűjtőmunkának; többszáz hirdetést szemügyre véve ugyanis jól látszik, hogy a közvetítők akkor is szeretik puffogtatni Makovecz nevét, ha az ingatlannak valójában semmi köze az építészhez. Az egyik kedvenc ilyen frázisunk a hirdetésekben a

"Makovecz-féle stílusban épült" agymenés volt.

Sőt, egy Csongrád megyei családi háznál odáig is elment az ingatlanos szakember, hogy a tetőszerkezet egyértelmű tervezési/kivitelezési hibáját is a híres alkótóhoz hasonlította:

A tető kiképzése sem mindennapi, kicsit (Makovecz) lekerekített formát mutat.

Ditróy Gergely, az Otthontérkép vezető elemzője szerint egyébként egy jól csengő építész neve nem sokat ér a hazai lakáspiacon. Legalábbis árban biztosan nem.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Akár egy különlegesen kinéző, akár egy neves építészhez köthető ingatlanról is legyen szó, az értéket és az értékesíthetőséget elsősorban az ingatlan állapota, elhelyezkedése és az egyéb szokásos tényezők befolyásolják. Az azonban igaz, hogy a sztárépítészek által tervezett és a nevükhöz köthető ingatlanokra sokkal könnyebb felhívni a figyelmet és promotálni őket

- mondta el a Pénzcentrumnak Ditróy Gergely.

A vezető elemző kiemelte: "az idő pénz, vagyis lehet kézzel fogható értéke annak, ha egy ingatlant gyorsan tud a tulajdonosa értékesíteni." Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy

persze mindemellett elképzelhető egyfajta "rajongófaktor" is a dologban, ami okozhat akár egy licitet, vagy egy alku nélküli adásvételt, ami így végeredményben az értékesítési árra pozitív hatással lehet az eladó szempontjából, ám ezek egyedi esetek.

Mi lesz a Makovecz-életművel?

Habár egy kormányhatározat már 2013-ban rendelkezett arról, hogy a minisztériumoknak át kell nézniük az alkotóművész hátrahagyott terveit (Makovecz munkássága során közel ötszáz épületet tervezett, amelynek hozzávetőlegesen a fele épült csak meg), és javaslatot kell tenniük arra, melyek érdemesek a megvalósításra, ennek azonban egyelőre nincs kézzel fogható eredménye. Hacsak a legutóbbi, Makovecz Imre Emlékközpontra vonatkozó kormánydöntést nem soroljuk ide.

A kormány ugyanis nemrég rendelkezett arról, hogy az idei költségvetés terhére legfeljebb 400 millió forint erejéig az állam megvásárolja a Makovecz-hagyaték ingóságait és ingatlanjait, a XII. kerület, Városkúti út 2. szám alatt található műteremházat, és a szellemi hagyaték vagyoni értékkel bíró elemeit. A határozat szerint:

az emlékközpont méltó helyszínéül Makovecz Imre műteremháza szolgálhat, ahol megjeleníthetők az építész használati tárgyai, lakóhelyének legprominensebb berendezési tárgyai.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm