Ennek sokan örülhetnek: enyhébb áremelkedés várható a lakásfelújítási piacon

2020. július 7. 14:36

Az építőipari kivitelezői árak  2017-2019-ben dinamikusan nőttek. Az áremelkedési folyamat az idei év elején is folytatódott - derül ki egy friss kutatásából. Ugyancsak érezhetően emelkedtek az építőanyagok árai is, bár árdinamikájuk között érezhető különbségek alakultak ki. A közeljövőben várható az építőanyagárak és szolgáltatói díjak emelkedésének szelídülése, jórészt a kereslet elbizonytalanodása és a felszabaduló kapacitások miatt.

A kétezer tízes években az építőipari termelői árak 2016-ig csak szerény mértékben, évi 2 százalék körüli mértékben emelkedtek. Ezekben az években a lakásépítés alacsony szinten teljesített és a lakásfelújítás is takaréklángon égett. 2017-tól az építési piacon erőteljes fellendülés kezdődött, ami kiterjedt a költségvetési és vállalati beruházásokra, valamint a lakásépítésre és kisebb mértékben ugyan, de a lakásfelújításra és korszerűsítésre is. 

Mindez meglátszott az árak alakulásán is: az építőipar termelői árai 2017-ben 5, 2018 és 2019-ben mintegy 10-10 százalékkal emelkedtek. A lakásépítési költségek 2017-ben 6,5, 2018-ban 5, 2019-ben csaknem 10 százalékkal emelkedtek. Mindeközben az építőanyagok árai is tempósan nőttek. Ugyan 2016-ig csak legfeljebb évi 3 százalékkal, de az építőipari fellendülés jócskán megemelte a keresletet, így 2017-ben 4,1, 2018-ban 6,6, 2019-ben 10,8 százalékkal lettek magasabbak az árak. Az idei első negyedévben az árak az építőipar egészében éves alapon 8,5, a lakásépítés területén 10,3 százalékkal növekedtek. Az építőanyagok árai 6,7 százalékkal emelkedtek - derül ki a GKI és a Masterplast közös kutatásából. 

A közeljövőben milyen ármozgások várhatók?

A járvány miatt dráguló munkaszervezés emelkedő, míg az elbizonytalanodó építési kereslet csökkenő árszintet indokolna. 

A GKI felmérési eredménye szerint júniusban az építőipari vállalatok 20 százaléka szeretne áremelést elérni a következő három hónapban, míg 9 százalékuk csökkenő árakkal is együtt tudna élni. Ezek az arányok a korábbiaknál kisebb várható áremelkedésre utalnak, egy évvel ezelőtt 2019 júniusában a cégek harmada számított áremelkedésre, míg árcsökkenéssel egyetlen vállalkozás sem kalkulált.

A fogyasztói árak változása, 2016-2020

(előző év azonos időszaka=100)

Forrás: KSH/GKI

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A lakások karbantartásához és felújításához kapcsolódó szolgáltatások árai az építőipari árakhoz nagyon hasonló pályát írtak le - ezen a területen is 2017-től emelkedett az árak dinamikája és 2019 közepén érte el a csúcspontot. Azóta némi csökkenést lehetett tapasztalni, de a járvány sújtotta áprilisban és májusban ismét nőtt az árak emelkedési üteme. Vélhetően ez átmeneti jelenség lehet, a "rend" helyreállása után feltehetőleg csökkenhet az árnyomás. 

A felmérésnek a lakásfelújítással és korszerűsítéssel foglalkozó válaszadói a következő három hónapban egyáltalán nem számolnak áremeléssel. Feltűnő azonban, hogy a szolgáltatói árak a közelmúltban jóval dinamikusabban emelkedtek a karbantartáshoz, felújításhoz felhasznált anyagok áraihoz képest. Ezt a jelenséget részben a felújítások iránti kereslet emelkedése, részben a szakember és kapacitáshiány okozta. Mindez egyre inkább teret adott a "csináld magad" megoldásoknak, amit az is támogatott, hogy a barkácsgépek piacán csak igen szerény mértékű volt az áremelkedés.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem