2020. augusztus 11. kedd Zsuzsanna, Tiborc, Lilian

Ennek sokan örülhetnek: enyhébb áremelkedés várható a lakásfelújítási piacon


Az építőipari kivitelezői árak  2017-2019-ben dinamikusan nőttek. Az áremelkedési folyamat az idei év elején is folytatódott - derül ki egy friss kutatásából. Ugyancsak érezhetően emelkedtek az építőanyagok árai is, bár árdinamikájuk között érezhető különbségek alakultak ki. A közeljövőben várható az építőanyagárak és szolgáltatói díjak emelkedésének szelídülése, jórészt a kereslet elbizonytalanodása és a felszabaduló kapacitások miatt.

A kétezer tízes években az építőipari termelői árak 2016-ig csak szerény mértékben, évi 2 százalék körüli mértékben emelkedtek. Ezekben az években a lakásépítés alacsony szinten teljesített és a lakásfelújítás is takaréklángon égett. 2017-tól az építési piacon erőteljes fellendülés kezdődött, ami kiterjedt a költségvetési és vállalati beruházásokra, valamint a lakásépítésre és kisebb mértékben ugyan, de a lakásfelújításra és korszerűsítésre is. 

Mindez meglátszott az árak alakulásán is: az építőipar termelői árai 2017-ben 5, 2018 és 2019-ben mintegy 10-10 százalékkal emelkedtek. A lakásépítési költségek 2017-ben 6,5, 2018-ban 5, 2019-ben csaknem 10 százalékkal emelkedtek. Mindeközben az építőanyagok árai is tempósan nőttek. Ugyan 2016-ig csak legfeljebb évi 3 százalékkal, de az építőipari fellendülés jócskán megemelte a keresletet, így 2017-ben 4,1, 2018-ban 6,6, 2019-ben 10,8 százalékkal lettek magasabbak az árak. Az idei első negyedévben az árak az építőipar egészében éves alapon 8,5, a lakásépítés területén 10,3 százalékkal növekedtek. Az építőanyagok árai 6,7 százalékkal emelkedtek - derül ki a GKI és a Masterplast közös kutatásából. 

A közeljövőben milyen ármozgások várhatók?

A járvány miatt dráguló munkaszervezés emelkedő, míg az elbizonytalanodó építési kereslet csökkenő árszintet indokolna. 

A GKI felmérési eredménye szerint júniusban az építőipari vállalatok 20 százaléka szeretne áremelést elérni a következő három hónapban, míg 9 százalékuk csökkenő árakkal is együtt tudna élni. Ezek az arányok a korábbiaknál kisebb várható áremelkedésre utalnak, egy évvel ezelőtt 2019 júniusában a cégek harmada számított áremelkedésre, míg árcsökkenéssel egyetlen vállalkozás sem kalkulált.

A fogyasztói árak változása, 2016-2020

(előző év azonos időszaka=100)

Forrás: KSH/GKI

A lakások karbantartásához és felújításához kapcsolódó szolgáltatások árai az építőipari árakhoz nagyon hasonló pályát írtak le - ezen a területen is 2017-től emelkedett az árak dinamikája és 2019 közepén érte el a csúcspontot. Azóta némi csökkenést lehetett tapasztalni, de a járvány sújtotta áprilisban és májusban ismét nőtt az árak emelkedési üteme. Vélhetően ez átmeneti jelenség lehet, a "rend" helyreállása után feltehetőleg csökkenhet az árnyomás. 

A felmérésnek a lakásfelújítással és korszerűsítéssel foglalkozó válaszadói a következő három hónapban egyáltalán nem számolnak áremeléssel. Feltűnő azonban, hogy a szolgáltatói árak a közelmúltban jóval dinamikusabban emelkedtek a karbantartáshoz, felújításhoz felhasznált anyagok áraihoz képest. Ezt a jelenséget részben a felújítások iránti kereslet emelkedése, részben a szakember és kapacitáshiány okozta. Mindez egyre inkább teret adott a "csináld magad" megoldásoknak, amit az is támogatott, hogy a barkácsgépek piacán csak igen szerény mértékű volt az áremelkedés.

Címlapkép: Getty Images

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.