2019. november 17. vasárnap Hortenzia, Gergő

Elszegényedés, kirekesztettség: óriási veszélynek vannak kitéve ezek a magyarok

  • NapiCsárt
  • 2019. október 31. csütörtök 14:30

A fogyatékkal élő állampolgárok fokozottan ki vannak téve az elszegényedés és a társadalmi kirekesztettség veszélyének: nem csak itthon, de a környező országokban, és egész Európában is. Hogy pontosan mennyire rossz a helyzet, jól mutatják a friss statisztikai adatok.


2018-ban az Európa 16 éves vagy annál idősebb mozgáskorlátozottsággal élő polgárainak nagyjából a 28,7 százaléka volt az elszegényedés vagy a társadalmi kirekesztés veszélyének kitéve, akik fogyatékkal, de korlátozottság nélkül élnek, azok esetében ez az arány 19,2 százalék

Jelentős különbségek vannak a tagállamok között, ám közös bennük, hogy a fogyatékkal élők kivétel nélkül mindenhol fokozottan vannak kitéve a szegénység és a társadalmi kirekesztés kockázatának. 

Legrosszabb helyzetben Bulgáriában vannak ezek az emberek, legjobb helyzetben Szlovákiába az Eurostat adatai szerint. Magyarország, ahogy a grafikán is látszik, hozza az európai átlagot: a mozgáskorlátozottsággal élők 27,4 százalék, a mozgásukban nem korlátozottaknál az elszegényedés aránya az átlag alatt, 15 százalékon áll. 

Összesen nagyjából 370 ezer megváltozott munkaképességű magyar állampolgár él jelenleg hazánkban, közülük mintegy 150 ezren dolgoznak, holott az elmúlt években komoly előrelépések történtek. De minél többször és több helyen lenne érdemes beszélni arról, hogy mik a lehetőségek, mire érdemes készülni, miért lehet ez jó a vállalatnak és munkavállalóknak - mondják a szakemberek.

A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása nem jótékonykodás, hanem racionális gazdasági döntés, miközben természetesen számos pozitív társadalmi hatással is jár - mondta el a Pénzcentrumnak korábban Juhász Csongor, a Prohuman ügyvezető igazgatója.

A munkavállalás ugyanis a legtöbb esetben a megváltozott munkaképességű emberek életminőségére is kedvező hatással van: nemcsak az életkörülményei javulnak, hanem önértékelésük, egészségi állapotuk, szociális életük is.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,77 százalékos THM-el, és havi 58 610 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 724 forintos törlesztőt ígér a 2,68 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,74 százalékos THM is alacsony, 53 952 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS