8 °C Budapest

Elképesztő, mennyit spórolhatsz, ha lecseréled otthon a villanykörtéket

2016. november 9. 19:33

A LED technológia fejlődése évről évre felülmúlja a várakozásokat. A korábbi években tapasztalható 29 ezer forintos ár helyett ma már bruttó 6 900 forintot kell csak fizetnünk a hagyományos 36W-os fénycsövet kiváltó LED-es darabokért. Ráadásul az az azonos fénymennyiség előállításához szükséges teljesítmény 22W-ról 14,5W-ra csökkent.


A LED-es világításkorszerűsítés jelenleg az egyik leghamarabb megtérülő energiatakarékossági beruházás mind munkahelyek vagy egyéb intézmények, mind pedig otthonok számára - derül ki a LED LEET, LED webáruház vizsgálataiból.

Szórádi Bence, a webáruház alapítója felhívta a figyelmet arra, hogy míg 2011-ben egy átlagos 1200 mm-es professzionális* LED fénycső még közel bruttó 30.000 forintba került, addig az évek során bekövetkezett folyamatos árcsökkenésnek köszönhetően ma már kevesebb, mint a negyedéért, bruttó 6 900 forintért juthatunk hozzá egy ilyen 36W-os hagyományos fénycső kiváltására alkalmas LED-es fényforráshoz.

A gyártók felismerték azt az igényt, hogy nem minden ügyfélnek van szüksége extrém élettartamú LED-ekre, így megalkották az alacsonyabb igénybevételre tervezett, belépő kategóriás termékeket is, amelyek közül már akár bruttó 2900 forintért is 1200 mm-es minőségi LED fénycsőhöz juthatunk.

Az árak csökkenésével párhuzamosan ráadásul a fényforrások hatékonysága is növekedett, így az 5 évvel ezelőtti 22W helyett már 14,5W-os teljesítmény is elegendő ugyanazon fényáram eléréséhez.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Így elmondható, hogy a LED fénycsövek fényhasznosítása 47 százalékkal javult az elmúlt 5 év során.

Korábban nem érte még meg annyira LED fénycsöveket telepíteni, mint napjainkban. a szakértők azt látják, hogy a technológia fejlődését és az árcsökkenést a kereslet is leköveti - az elkövetkező években elbúcsúzunk majd az elavult fénycsövektől és szinte mindenhol LED világít majd.

Mindenkinek csak javasolni tudjuk a mielőbbi váltást, mivel a megtérülés mára rendkívül rövid idő alatt végbemegy, és onnantól a LED világítás konkrét megtakarítást eredményez a vállalatok, intézmények és otthonok számára

- tette hozzá Molnár Gábor, a PHILIPS üzletágmenedzsere.

Itt egy konkrét példa

Egy átlagos 100 négyzetméteres irodában 50 darab 1200 mm-es fénycső tudja biztosítani az előírt 500 lux megvilágítási szintet. Ami azt jelenti, hogy belépő szintű minőségi termékek esetén bruttó 149 500 Ft a beruházás, amely óránként 35 Ft-ot spórol. Egy átlagos napi 8 órás irodai használattal ez éves szinten 98 000 Ft-os megtakarítást jelent. Azaz 1,5 éven belüli a beruházás megtérülése, ezen túl pedig már csak megtakarítást termel, ráadásul a termékekre a garancia 3 év, ami alatt semmilyen költség nem merülhet fel.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm