7 °C Budapest

Elképesztő árak: tóparti luxusvillát vehetsz egy budapesti garzon áráért vidéken

2018. november 30. 12:30

Folyamatosan drágulnak a lakások, sokak számára emiatt elérhetetlenné válik a saját otthon. Harminc millió forintból Budapesten és a nyugat-magyarországi nagyvárosokban legfeljebb csak egy közepes méretű lakást, Kelet-Magyarországon viszont már takaros családi házat is lehet vásárolni. Mutatjuk, milyen lehetőségei vannak a legfeljebb 30 millió forinttal rendelkező vásárlóknak.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Nem egyszerű ma Magyarországon lakást vásárolni. Ha valakinek van 30 millió forintja a bankszámláján - vagy a különböző állami támogatásokkal és lakáshitellel együtt eléri ezt a keretet - és egyetlen szempontja, hogy egy nagy és szép házat szeretne vásárolni belőle, akkor ezért a pénzért Miskolc Perecesen öt és félszobás, 240 négyzetméteres családi házat kaphat - derül ki az OTP Ingatlanpont közleményéből. Ahogy Kiskunhalas Felsővárosban is, nem is beszélve Soltvadkertről, ahol a tó közelében hasonló méretű, ragyogó állapotú, kétlakásos családi házat is hirdetnek..

A NAV 2018-as forgalmi adatai alapján, ha a 30 millió forint tulajdonosa minden megyébe ellátogatna, azt tapasztalná, hogy ebben az értékben Budapest után Győr-Moson-Sopronban kapná a legkisebb házat, 98 négyzetmétereset, míg Nógrádban ez az összeg egy 357 négyzetméteresre is elegendő lenne.

A statisztikából az is kiderül, hogy a megyeszékhelyek között is nagy az eltérés: Győrben "csupán" egy 95 négyzetméteres többszobás lakást lehetne vásárolni ebből a keretből, míg Salgótarjánban egy óriási, 348 négyzetméteres házat. De még ezek az árak is elbújhatnak a budapestiek mögött, ahol átlagárat tekintve mindössze 61 négyzetméterre futná a 30 millió forintból. A fővárosban különösen nagy a szórás: ami a belvárosban 36, az Soroksáron 114 négyzetméterre elegendő.

Ha 20-30 millió forintos sávban keresünk lakást, akkor országszerte nagyjából 1100 lakáshirdetést találunk az OTP Ingatlanpont szerint. Ennyi pénzért hirdetnek Győr belvárosában egy nagy belmagasságú, háromszobás, 82 négyzetméteres lakást. Ugyanebből a pénzből Budapesten a Rózsadomb aljában egy mindössze 36 négyzetméteres garzont találunk a kínálatból. 60-70 négyzetméteres lakótelepi panellakást azonban a fővárosban is bőven találni ezért az összegért, például Újpalotán, egy hetedik emeleti 2+2 félszobásat is a megadott értékhatár alatt hirdetnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A korszerűbb ingatlanok értelemszerűen drágábbak: például egy tíz éve épült, XX. kerületi 58 négyzetméteres társasházi lakás esetén, amiben csak 1+2 félszoba van, 29 millió 950 ezer forintról indítják az alkut. Ugyanezért az összegért Szegeden egy idén átadott, földszinti - de kertkapcsolat nélküli - 3 szobás lakást lehet vásárolni.

A 20 millió forintos értékhatárhoz képest 10 millió forinttal nagyobb kerettel tehát láthatóan nagyobb az ingatlant keresők mozgástere. Igaz, hogy az országos kínálat harmad akkora, viszont Budapesten már a belső kerületekben is lehet találni alkalmi vételeket, míg a panellakások között már óriásivá válik a választék, vidéken pedig szinte biztosan elég ez a keret egy többgyermekes család otthonának megteremtésére.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm