11 °C Budapest

Életveszélyes termékek a magyar boltokban: itt a friss tiltólista

2018. január 2. 11:32

A hatósági vizsgálatok szerint a magyar boltokban kapható szén-monoxid-érzékelők többsége nem jelzi, vagy csak később jelzi, ha nagy a baj. Mutatjuk a legfrissebb negatív és pozitív terméklistát.

Egymást érik a szén-monoxid-mérgezéses esetek Magyarországon, az MTI hírarchívuma szerint csak decemberben több mint 60 főhöz riasztották a hatóságokat:

  • December 11-én 43 (!) gyermeket és egy felnőttet vittek kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt a hajdú-bihari Komádiból, egy általános iskolából.
  • December 16-án egy idős férfi veszítette életét szén-monoxid-mérgezés miatt Budapesten.
  • December 20-án 5 embert, köztük két gyereket vittek kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanújával egy székesfehérvári családi házból.
  • December 27-én 4 embert vittek kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanújával a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vajdácska településről.
  • December 30-án súlyos szén-monoxid-mérgezést szenvedett két idős ember Vácon, a Szélső soron, egy családi házban.
  • December 31-én szén-monoxid-mérgezés miatt került kórházba egy öttagú tiszafüredi család, a három gyermeket Debrecenben ápolják, szüleiket a vizsgálatok után hazaengedték.

Noha a magyar háztartások közel kétharmadában van olyan berendezés, amelyből a lakótérbe szivároghat a szén-monoxid, ennek ellenére csak a tulajdonosok elenyésző része foglalkozik a veszélyekkel, ezt pedig a fenti esetek is alátámasztják. Egy korábbi felmérés szerint

csak minden második háztartásban ellenőrzik évről-évre az érintett berendezéseket, míg szén-monoxid-érzékelő 10 lakásból alig kettőben van.

Pedig a legtöbb baleset elkerülhető lenne, ehhez megfelelő mennyiségű szellőztetésre; a szén-monoxid-mérgezés tüneteinek (fejfájás, émelygés, szédülés) felismerésére; illetve egy jól működő szén-monoxid-érzékelőre van szükség!

Januártól a családi házban élők a nekik alkalmas időpontra kérhetik a kéményseprést, illetve az ellenőrzési munkákat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Hajdú Márton a január 1-jén életbe lépő szabályváltozások közül kiemelte: a jövőben az egylakásos ingatlanokban lakók nem kapnak papíralapú értesítést arról, hogy a kéményseprők mikor érkeznek. A változás az, hogy januártól a lakók interneten, telefonon, vagy a személyes ügyfélszolgálatokon keresztül "előre fixálhatják" a nekik alkalmas időpontot a kéményseprési munkákra. Az időpontfoglalási rendszer bevezetése mellett megmarad a kéményseprési munkák ingyenessége is, a tüzelőberendezés típusa alapján meghatározott időközönként. A változásokról a www.kemenysepres.hu oldalon lehet tájékozódni.

Nincs azonban könnyű dolgunk, ha biztonságos szén-monoxid-érzékelőt szeretnénk vásárolni. A kereskedelmi forgalomban kapható érzékelők nagy részéről derül ki ugyanis a hatósági vizsgálatok során, hogy nem felelnek meg a biztonsági követelményeknek.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ugyan a vizsgálat elvileg folyamatos, a Katasztrófavédelem (OKF) honlapján közzétett lista legutóbb augusztus elején frissült. A "pozitív" és "negatív" listát alábbi galériáinkban nézheted meg (lapozáshoz kattints a képekre).

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem