2018. január 17. szerda Antal, Antónia

Életveszélyes termékek a magyar boltokban: itt a friss tiltólista

A hatósági vizsgálatok szerint a magyar boltokban kapható szén-monoxid-érzékelők többsége nem jelzi, vagy csak később jelzi, ha nagy a baj. Mutatjuk a legfrissebb negatív és pozitív terméklistát.

Egymást érik a szén-monoxid-mérgezéses esetek Magyarországon, az MTI hírarchívuma szerint csak decemberben több mint 60 főhöz riasztották a hatóságokat:

  • December 11-én 43 (!) gyermeket és egy felnőttet vittek kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt a hajdú-bihari Komádiból, egy általános iskolából.
  • December 16-án egy idős férfi veszítette életét szén-monoxid-mérgezés miatt Budapesten.
  • December 20-án 5 embert, köztük két gyereket vittek kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanújával egy székesfehérvári családi házból.
  • December 27-én 4 embert vittek kórházba szén-monoxid-mérgezés gyanújával a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Vajdácska településről.
  • December 30-án súlyos szén-monoxid-mérgezést szenvedett két idős ember Vácon, a Szélső soron, egy családi házban.
  • December 31-én szén-monoxid-mérgezés miatt került kórházba egy öttagú tiszafüredi család, a három gyermeket Debrecenben ápolják, szüleiket a vizsgálatok után hazaengedték.

Noha a magyar háztartások közel kétharmadában van olyan berendezés, amelyből a lakótérbe szivároghat a szén-monoxid, ennek ellenére csak a tulajdonosok elenyésző része foglalkozik a veszélyekkel, ezt pedig a fenti esetek is alátámasztják. Egy korábbi felmérés szerint

csak minden második háztartásban ellenőrzik évről-évre az érintett berendezéseket, míg szén-monoxid-érzékelő 10 lakásból alig kettőben van.

Pedig a legtöbb baleset elkerülhető lenne, ehhez megfelelő mennyiségű szellőztetésre; a szén-monoxid-mérgezés tüneteinek (fejfájás, émelygés, szédülés) felismerésére; illetve egy jól működő szén-monoxid-érzékelőre van szükség!

Januártól a családi házban élők a nekik alkalmas időpontra kérhetik a kéményseprést, illetve az ellenőrzési munkákat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Hajdú Márton a január 1-jén életbe lépő szabályváltozások közül kiemelte: a jövőben az egylakásos ingatlanokban lakók nem kapnak papíralapú értesítést arról, hogy a kéményseprők mikor érkeznek. A változás az, hogy januártól a lakók interneten, telefonon, vagy a személyes ügyfélszolgálatokon keresztül "előre fixálhatják" a nekik alkalmas időpontot a kéményseprési munkákra. Az időpontfoglalási rendszer bevezetése mellett megmarad a kéményseprési munkák ingyenessége is, a tüzelőberendezés típusa alapján meghatározott időközönként. A változásokról a www.kemenysepres.hu oldalon lehet tájékozódni.

Nincs azonban könnyű dolgunk, ha biztonságos szén-monoxid-érzékelőt szeretnénk vásárolni. A kereskedelmi forgalomban kapható érzékelők nagy részéről derül ki ugyanis a hatósági vizsgálatok során, hogy nem felelnek meg a biztonsági követelményeknek.

Ugyan a vizsgálat elvileg folyamatos, a Katasztrófavédelem (OKF) honlapján közzétett lista legutóbb augusztus elején frissült. A "pozitív" és "negatív" listát alábbi galériáinkban nézheted meg (lapozáshoz kattints a képekre).

JÓL JÖNNE 5 MILLIÓ FORINT?

Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. De, hogy ne a sötétben tapogatózz, mi is elvégeztünk neked egy példaszámítást: kalkulátorunkban 5 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg. A THM-ek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót a K&H Bank nyújtja (THM 10,66%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank (THM 10,90%) ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Cetelem és a Budapest Bank kölcsönét is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát.

Hozzászólások száma: 4 - Hozzászólok a fórumhoz
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ezek az országok a világ legnagyobb sörfogyasztói

Ha sörivásról van szó, akkor a csehek verhetetlenek. Egy új tanulmány azt vizsgálta, hogy az egyes országokban mennyi sört fogyasztottak az emberek fejenként 2017 folyamán. Tavaly egy átlagos cseh 137,38...
 

Fogadjunk, hogy eddig te sem így használtad az alufóliát

A konyha a mindennapi életünk része, sokan mégis esve-kelve mozognak benne. Úgyhogy senkinek sem árthat egy kis felokosítás. Az alufólia például csodákra képes, de azért a bikinis sütemények is megérnek...
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

01.18-01.24
Országos

Spar

01.18-01.24
Országos

Auchan

01.18-01.24
Országos

Interspar

01.11-01.17
Budapest

Spar

01.11-01.17
Országos

Aldi

01.11-01.17
Országos

Auchan

01.11-01.17
Országos

Tesco

01.11-01.17
Országos