13 °C Budapest

Életveszély a magyar lakásokban: ezt jobb, ha tudod!

Pénzcentrum
2013. szeptember 23. 05:19

Az ősz beálltával rengeteg magyar családhoz költözik be, nem kívánatos vendégként a penészgomba. A fertőzés a ronda, elszíneződött falakon, bútorokon túl vészhelyzetet is jelent az egész családnak. A mérgező spórák ugyanis károsítják a légző rendszert, illetve a szervezet különféle kóros reakcióit válthatják ki. Nem lehetetlen azonban a védekezés.

A penész, gomba lévén, spóraként terjed. Ha a spóra egy számára megfelelő táplálékforrásra kerül, ahol egyebek mellett a kellő hőmérséklet és nedvességtartalom is jelen van, akkor lehetetlen megállítani a fejlődését. A penésztől véglegesen megszabadulni csak a kiváltó okok megszüntetésével lehet. Vannak, akik különféle penészölő vegyszerekkel permetezik tele a lakást, vagy mérgező anyagokkal mossák át a fertőzött felületeket. Arról azonban sokan megfeledkeznek, hogy a mérgező anyag nem csak a falfelületen fejti ki a hatását, hanem onnan elpárologva, általunk belélegezve ugyanis nagyon káros lehet a lakók egészségi állapotára is. Mindezek mellett a vegyi anyag elpárolgása után nem is biztosíthatja a felület további penészmentességét. A vegyszerek tehát csak ideiglenes megoldást hoznak, hiszen alkalmazásukkal nem szüntetjük meg a hőhidakat, a páralecsapódást, tehát nem oldottuk meg a problémát kiváltó okokat sem.

Mivel egy lakáson belül, a penész számára a megfelelő hőmérséklet és a táplálékforrás ellen nem sokat tehetünk, így a penésztelep kialakulása ellen leghatékonyabban a nedvesség megszüntetésével léphetünk fel. Nem könnyű feladat ez, hiszen az emberek természetes életvitelüknél fogva folyamatosan párát termelnek: mosnak, szárítanak, főznek, teregetnek, virágokat locsolnak. E tevékenységek mind-mind elkerülhetetlenül párakibosájtással járnak, arról nem is beszélve, hogy légzésünk során mi magunk is jelentős mennyiségű párát termelünk. A felszabadult pára pedig a legkönnyebben azokon a falfelületeken tud lecsapódni, amelyek felületi hőmérséklete alacsony.

Ezt egyféleképpen tudjuk befolyásolni: szellőztetéssel. A legtöbben a rendszeres szellőztetés mindent megoldó hatására esküsznek. Ebből annyi igaz, hogy a levegő páratartalmát csökkenti a szellőztetés, de legtöbbször nem vagyunk képesek a megfelelő időközönként, elegendő mértékben, minden helységet kiszellőztetni. A folyamatos szellőztetésre jelenthet megoldást például a nyílászárókba, falakba elhelyezett szellőzőrések kialakítása. Ma már lehet találni szép számmal a piacon kifejezetten olyan ajtókat, ablakokat, amik el vannak látva ilyen levegőcserére szolgáló résekkel. Manapság ez többnyire alapfelszereltség, azonban az olcsóbb árkategóriájú nyílászáróknál ezt kiegészítőként kell kérni.

Azonban számos esetben ez sem elegendő a teljes lakás szellőztetésére. Ilyen esetekben ajánlatos a különböző páraelszívó, illetve szellőzőgépek beszerelése és tudatos használata. A lakás, ablakkal nem rendelkező, belső helyiségeiben mindenképpen érdemes gépi elszívó berendezéseket alkalmazni. Ilyeneket akár pár ezer forintért beszerezhetünk a legtöbb nagyáruházban. Ezeket a fali elszívó ventillátorokat mindenféleképpen szellőző kürtőbe kell kötni és érdemes ezeket időzített vezérléssel ellátni. Új építésű ingatlanok esetén, a professzionális szellőztető berendezések elhelyezése is könnyen megoldható, azonban a teljesen automatikus, minden igényt kielégítő rendszerek kiépítése akár a több százezer forintot is elérheti, például egy családi ház esetében.

Ha már megtörtént a baj

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A szakemberek a lakótérben köbméterenként legfeljebb 200 gombaelem számot tartanak elviselhetőnek. 200-500 közötti már számottevően megterheli a légző rendszert és a szervezet immunapparátusát. 500 fölötti köbméterenkénti gomba elem szám pedig már kifejezetten károsítja a légző rendszert vagy a szervezet különféle kóros reakcióit válthatja ki. Egyes penészgomba fajok spórái ugyanis mérgező anyagokat is tartalmaznak. Ezek - az ún. mikotoxinok - belélegezve izgatják az orr nyálkahártyáját, a szem kötőhártyáját, felső légúti panaszokat válthatnak ki, bőrgyulladást kelthetnek vagy a szervezet általános immunválaszát "kierőszakolva" különféle allergiás tüneteket okozhatnak. A gyakrabban előforduló fajok (például: az Aspergillus fumigatus, Aspergillus flavus, Aspergillus niger vagy a Mucor gomba fajok) akár szénanáthát, asztmát, tüdő aspergillosist, tüdő mikózist is előidézhetnek, s megbetegíthetik a külső hallójáratot, az orrüregeket, szaruhártyát, illetve bőrgyulladást is okozhatnak.

Abban az esetben tehát, ha megjelent a penész otthonunkban, érdemes ideiglenes (tüneti), de azonnali megoldást találni. Erre jó megoldást jelentenek a különféle penészölő vegyszerek, amelyek a fertőzött falfelületre permetezve pár perc alatt kifejtik hatásukat. Ezeket a legtöbb háztartási boltban, sőt még a szupermarkatek polcain is megtaláljuk. Áruk általában 1-2 ezer forint körül alakul. Használatuknál viszont érdemes vigyázni, a különböző kárpitozott felületeken (bútorok) színkárosodást okozhat, rosszabb esetben pedig a szövetet is károsíthatja az erős maró anyag. Újra felhívjuk azonban a figyelmet, hogy bár azonnali megoldásként jó lehet a különböző vegyszerek használata, de teljes megoldást csak a hőhidak, a páralecsapódás, egyszóval a kiváltó okok megszüntetésével érhetünk el.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem