Eleged van és elhúznál? 10 város, ahova már holnap elköltözhetsz

2017. szeptember 17. 13:45

Itt van az ősz, itt van újra, s bár szép, de esős, így sok emberben megfordul az elvágyódás gondolata. Bár természetesen, ha csak simán arrébb állunk, nem biztos, hogy boldogabbak leszünk, de ettől függetlenül mutatjuk azokat az Európai Uniós fővárosokat, ahol a leginkább elégedettek az emberek a körülményekkel.

Hazánk 2004 óta az Európai Unió tagja, így bármelyik tagországba elköltözhetünk, és az első pár év korlátozásait magunk mögött hagyva, ma már akármerre munkát is vállalhatunk. Ha nagyon mennél már valamerre, akkor sok ország esetében érdemes lehet fővárosba menni, hisz ezek gyakran gazdasági és szociális központok is, így valószínűleg könnyebben találsz munkát, szórakozási lehetőséget és társaságot, mint egy vidéki faluban. 

Mutatjuk, hogy az uniós statisztikai hivatal (Eurostat) adatai szerint, mely EU-s fővárosokban elégedettebbek a legtöbben azzal, hogy az adott városban élnek.

1. Vilnius, Litvánia (98%)

A lista élén egy, az EU-hoz velünk együtt csatlakozó tagállam fővárosa végzett. Érdekes, hogy az első hely ellenére mindössze a lakosság 20 százaléka elégedett nagyon a közterek állapotával, a város tisztasága esetében ez a mutató pedig csak 18 százalék. Az egészségügyi ellátórendszerrel a válaszadók 55 százaléka, az iskolákkal pedig kicsit több mint a fele, 52 százaléka van megelégedve.

2. Koppenhága, Dánia (97%)

A koppenhágaiak között az elégedettek aránya csupán 1 százalékkal marad el a vilniusi megfigyelésektől, az elégedettség oka pedig egyértelmű: a válaszadók 83 százaléka inkább elégedett vagy nagyon elégedett a közterek állapotával, és 69 százalékról mondható el ugyanez a város tisztaságával kapcsolatban. Az egészségüggyel 78 százalék van megelégedve, az iskolákkal pedig majdnem a lakók kétharmada, egészen pontosan 64 százaléka.

3. Stockholm, Svédország (97%)

A dobogó harmadik fokán is észak-európai főváros tanyázik. A városban, ahol mindenki úgy néz ki, mintha épp konditerembe menne vagy onnan jönne, 100 megkérdezettből 67-en elégedettek az iskolákkal, 79-en az egészségügyi szolgáltatásokkal és 87-en inkább vagy nagyon elégedettek a közterek állapotával.

4. Luxembourg, Luxemburg (96%)

Európa egyik leggazdagabb országának egyező nevű (de magyarul más helyesírású) fővárosát is elégedett emberek lakják. 95 százalék inkább vagy nagyon elégedett a város tisztaságával, az orvosokra sincs sok panasz (86%), és az iskolák is valószínűleg rendben vannak (78%).

5. Bécs, Ausztria (96%)

A sogóroknál úgy néz ki, valamivel jobban alakult a szétválás óta eltelt közel száz év, mint hazánkban. A kórházakkal a válaszadók 88 százaléka, az iskolákkal pedig 71 százaléka elégedett. A tisztasággal kapcsolatban viszont egyértelmű, hogy Stockholmnál van a pont, mivel Bécsben csak az emberek 90 százaléka elégedett inkább vagy nagyon az állapotokkal.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

6. Zágráb, Horvátország (94%) 

Zágrábban kevesebbel is beérik a lakók a boldogsághoz (elégedettéghez). Előkelő helyezésüket úgy érték el, hogy a kórházakkal csak 64%, az iskolákkal pedig 71% elégedett. A tisztaság esetében 74 százalék elégedett nagyon vagy inkább.

7. Amszterdam, Hollandia (94%)

A hetedik helyre egy újabb nyugat-európai főváros került, ahol szinte nagyítóval kell keresni azokat, akik elégedetlenek lennének a helyi egészségüggyel, 91 százalékos ugyanis az elégedettségi mutató, ami Magyarországról nézve egyszerűen szürreális. A kutatás szempontjai közül messze a tisztaság tűnik a helyiek legnagyobb problémájának, csupán 62 százalék elégedett nagyon vagy inkább azzal, ahogy a város kinéz. Ez egyébként annak, aki volt már a holland fővárosban, nem lehet túl meglepő.

8. Dublin, Írország (93%)

Az időjárás ellenére jó helyen végző ír főváros még Amszterdamot is alulteljesíti a tisztaság szempontjából (csupán 60 százalék nagyon vagy inkább elégedett), az iskolákkal kapcsolatban viszont rögtön 83 százalékra nő az elégedettség, az egészségügyi ellátórendszer viszont elbújhat az amszterdami mögött: csupán 59 százalék elégedett vele.

9. Varsó, Lengyelország (93%)

Varsó elég tipikus kelet-európai sztori: 

a kórházakkal mindösszesen a lakosság 34 százaléka, az iskolákkal pedig csak 61 százalék elégedett, de ez is elég ahhoz, hogy 100-ból 93-an elégedettek legyenek azzal, hogy a városban élnek.

10. Tallinn, Észtország (92%)

Tizedik helyre fért fel a listára a baltikumi csoda, ahonnan világhódító útjára indult a netes telefonálás megteremtője, a Skype, és a bankok elképesztően magas nemzetközi utalási költségeinek kikerülését lehetővé tevő Transferwise is. Az észt fővárosban egyébként csak 51 százalék elégedett az egészségüggyel és 61 százalék az iskolákkal, tehát még bőven van hová fejlődni.

NEKED AJÁNLJUK
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem