2 °C Budapest

Eladtad a házad, lakásod? Így kell adóznod mostantól

MTI
2017. július 9. 11:31

Változnak a magánszemélyek ingatlanértékesítésből származó jövedelmének felhasználásával kapcsolatos adószabályok - hívja fel a figyelmet az adóhatóság a honlapján.

A közlemény ismerteti: a magánszemélyek ingatlanértékesítésből (ingatlan és vagyoni értékű jog átruházásából) származó jövedelmét a bevételből kiindulva, a költségek és a tulajdonban tartás időszakát figyelembe véve kell meghatározni.

A személyi jövedelemadóról szóló törvény jelenleg hatályos rendelkezése alapján, amennyiben valaki ingatlanértékesítésből származó jövedelmét vagy annak egy részét a bevallási határidőn belül saját maga, közeli hozzátartozója, élettársa részére idősek otthonában, fogyatékos személyek lakóotthonában vagy más hasonló intézményben biztosított férőhely visszavásárlási és továbbértékesítési jog nélküli megszerzésére használja fel - és ezt az adóbevallásában feltünteti -, a megállapított és bevallott adót (vagy annak a felhasznált jövedelemre eső részét) nem kell megfizetnie.

Amennyiben a jövedelem cél szerinti felhasználására a bevallást követően kerül sor az értékesítést követő két évben, a hatályos rendelkezés szerint adókiegyenlítés formájában lehet visszaigényelni a megfizetett adót. Egy idei módosításnak köszönhetően azonban július 20-tól már a jövedelem felhasználásának igazolásával lehet visszaigényelni a megfizetett adót, sőt, átmeneti szabály alapján már a 2017. január 1-jétől keletkezett adókötelezettségre is alkalmazni lehet. Megszűnik tehát az adókiegyenlítés bonyolult rendszere, a megfizetett adót akár már év közben is vissza lehet igényelni.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem