Eladnád a lakásod? Ennyi idő alatt viszik el

2017. szeptember 13. 13:01

Lassabban kelnek el a lakások és a családi házak a piacon, mint 1-2 évvel ezelőtt, ugyanakkor az idén nyár végére lerövidült az eladási idő januárhoz képest. A fővárosban a legkönnyebb gyorsan vevőt találni, és a panelek kelnek el a legrövidebb idő alatt.

Ha a fővárosban adnád el a panellakásod, akkor jó hírünk van. Viszonylag gyorsan, jó áron találsz majd rá vevőt.  Az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből ugyanis kiderül, Budapesten átlagosan 80 nap alatt lehet eladni egy ingatlant, a paneleket pedig nagyon keresik.

Az idei adatok szerint országos egyébként átlagban 110 nap kell egy lakóingatlan, azaz egy lakás vagy családi ház eladásához. Ezzel szemben 2016-ban 84 nap, egy évvel korábban pedig 76 nap is elég volt.A panelek mennek el a leggyorsabban.

Az elemzés szerint a korábbi gyors tempót főleg az okozta, hogy a válságot követő években a lakáspiacon hirtelen jelentek meg a vevők. Azüta a vásárlók is egyre jobban megnézik, mit vesznek, az ingatlanpiaci drágulás pedig szűkítette a potenciális vevők körét. Az idei nyári élénkülés és a rövidülő értékesítési idő a szakember szerint egyértelműen a lakáshitelezés felfutásának köszönhető.

Vidéken nem egyszerű az adás-vétel

Az ingatlan.com elemzése szerint az országos adatokon belül jelentős különbségek vannak az értékesítési időben. A leggyorsabban a fővárosban lehet eladni a lakóingatlanokat. Egy budapesti lakás eladásához 80 napra van szükség az ingatlan.com adatai szerint, míg tavaly 66, 2015-ben pedig 58 nap kellett ehhez.

Szintén viszonylag gyorsan gazdára találnak a megyei jogú városokban lévő lakóingatlanok. Ezeknél azonban alig változott az eladási idő: az idén 87 nap alatt keltek el, ez 1, illetve 4 nappal hosszabb időt jelent, mint a 2016-os és 2015-ös átlag. A községek esetében az utóbbi években nagyon kitolódott az értékesítési idő. 2015-ben még 128 nap alatt el lehetett adni ezeket a lakóingatlanokat, 2016-ban 183 nap volt az átlag, ami az idén már 225 napra emelkedett.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az elemzés szerint a településtípusok értékesítési ideje közötti jelentős eltérésből látszik az utóbbi években erősödő trend, hogy a kereslet egyre inkább a nagyobb városokban koncentrálódik.

Panel, tégla vagy családi ház?

A lokáció mellett az is nagyban befolyásolja az értékesítési időt, hogy téglaépítésű vagy panellakásról van szó, esetleg családi házról. Budapesten a paneleket adták el leggyorsabban, 55 nap alatt átlagosan. Ezzel szemben a budapesti téglaépítésű lakásoknál 83 nap az átlag, a családi házaknál pedig 140 napot kell várni a vevőre.

A megyei jogú városokban a panelekre 57 nap alatt akadt vevő, a téglából épült lakásoknál 86 nap az értékesítési idő, míg a családi házak esetében ugyanez 152 nap.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem