Eladnád a lakásod? Ezt a profi tippet érdemes megfogadnod

2017. május 16. 19:02

Teljesen mindegy, hogy venni szeretnél, eladni, bérelni, vagy kiadni, biztos, hogy belebotlasz legalább egy ingatlanosba. Ezzel nincs is semmi gond, hiszen nagy szükség van szakmai segítségre, a közvetítők dzsungelében azonban könnyű eltévedni. Honnan ismered fel az igazi profit? Az egyik legnagyobb piaci szereplő jelentős lépést tett: új értékelőrendszert vezetett be, amivel nyilvánossá teszi az ügyfelek visszajelzéseit az értékesítők munkájáról.

Régen látott pörgés van most a magyar ingatlanpiacon, a legkézenfekvőbb és legkényelmesebb megoldás online hirdetni vagy vadászni az eladó házakat, lakásokat. Rengeteg a lehetőség, nehéz eligazodni, ezért továbbra is nagy segítség, ha ingatlanosra bízza magát az ember. De hol találni olyan szakembert, aki valódi profi?

Venni és eladni az internet korában

Az ingatlanokkal kapcsolatos ügyintézést nagyban megkönnyítik az online lehetőségek: számos ingatlanközvetítő portál működik, kifinomult keresési lehetőségekkel, ahol nemcsak a lakás mérete vagy az ár alapján szűrhet a felhasználó, hanem akár erkély, kilátás, parkolási lehetőségek szerint is. Ezek az eladók és a vásárlók dolgát is megkönnyítik, aki pedig bevállalósabb, a közösségi médiában is próbálkozhat.

Az online lehetőségek széles köre azt a benyomást keltheti, hogy eladni vagy megvenni egy lakást ma már csupán pár kattintás, pedig akinek nagyobb tapasztalata van, jól tudja, hogy ez ennél összetettebb.

Sokat jelent, ha ilyenkor az ember egy profi ingatlanosra támaszkodhat: ezzel nemcsak időt, de pénzt is spórolhat magának.

Miért kell ingatlanos?

Biztosan többeknek ismerős a hirdetésekből az "Ingatlanosok kíméljenek!" mondat. Akik ezt hangoztatják, általában úgy gondolják, hogy az ingatlanos csak azért van, hogy lehúzza az ingatlantulajdonost, pedig ez nem igaz.

Egy megbízható, profi szakember nagy segítség tud lenni, főleg eladói oldalon, hiszen egy lakás sikeres eladásához szükség van piaci ismeretekre, marketingre, erős kommunikációs készségekre és tárgyalási technikákra.

Az ingatlanos szerepe alapvetően az, hogy közvetítsen az eladó és a potenciális vevők között, képviselve mindkét fél érdekeit. A gyakori tévhittel ellentétben nem annyi a dolga, hogy feltesz egy hirdetést, megmutatja a lakást pár érdeklődőnek, aztán felveszi a jutalékot. Egy profi és megbízható ingatlanközvetítő-iroda dolgozói olyan szakszerű segítséget nyújtanak, ami miatt érdemes hozzájuk fordulni: például

  • piaci ár kialakítása;
  • fotók és szöveg készítése az ingatlanról;
  • molinó, tábla gyártása;
  • potenciális vevők felkutatása;
  • vevők esetén a lakásban rejlők hibák bemutatása;
  • szakmai-jogi hátteret is biztosítanak az adásvételhez, ha szükséges;
  • illetve a hitelügyintézésben is segítséget nyújtanak.

Hogy találok profit?

A legfontosabb, hogy csak olyan ingatlanközvetítő céggel szerződj, amelyikben megbízol. Érdemes a nagyobb és ismert piaci szereplőkhöz fordulni, akik hosszabb ideje jelen vannak a piacon, de szerencsére egyre könnyebbé válik profi segítséget találni.

Mivel a nagyobb ingatlanhálózatok is felismerték a transzparencia és a hitelesség iránti megnövekedett igényt, egyre több ezeket elősegítő kezdeményezés jelenik meg.

A Duna House ingatlanhálózat például elsőként a piacon elindította az ingatlanértékesítőket értékelő nyilvános rendszerét. Arra számít, hogy ezzel tovább tudja növelni a bizalmat és a szakmai színvonalat, és szeretné az értékesítőit is arra motiválni, hogy még kiemelkedőbb szolgáltatást nyújtsanak.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Tudjuk, hogy olyat léptünk, amit eddig egyetlen versenytársunk sem mert meglépni, és ez kockázatokkal is jár, de hisszük, hogy ha kollégáink büszkén felvállalják magukat és tudásukat a külvilág felé, az segítség leendő ügyfeleinknek, sőt az egész szakma megítélésére jó hatással lehet. A fenti gondolatmenetből vezérelve alkottuk meg Értékesítő Értékelő Rendszerünket (ÉÉR)

- mondta a Pénzcentrumnak Máté Ferenc, a Duna House vezérigazgató helyettese, aki elmondta, az utóbbi években számtalan megkeresést kapott, ahogy a kollégái is, hogy tudnak-e jó ingatlanost ajánlani. Bár nem ez volt a döntő érv a fejlesztés mellett, észrevették, hogy nő az igény profi ingatlanos szakemberek iránt.

Egyébként régóta működik egy belső teljesítményértékelő rendszer a hálózatnál, mely az értékesítők aktivitását, munkájának hatékonyságát különböző mutatók szerint méri. Máté Ferenc hozzátette, hogy ehhez adódik most hozzá a korábbi eladók, vevők szubjektív pontozása és/vagy szöveges értékelése, akik Facebook-fiókjukkal vagy e-mailben tudnak értékelni, az értékesítési folyamat minden fázisában a megbízáskötéstől a mutatáson át az üzlet lezárásáig.

Egyre keresettebb transzparencia

Egyre több területen - például éttermek vagy szállások értékelésénél - jutnak kiemelt szerephez az olyan közösségi médiából átvett eszközök, mint a korábbi ügyfelek által megosztott szöveges értékelések vagy a rangsorolás (rating), és úgy tűnik, az ingatlanszakmában is egyre nagyobb erre az igény.

Fontos, hogy legyenek olyan felületek, ahol névvel, képpel, értékeléssel jelennek meg a szakma szereplői, hiszen ez a transzparencia előtérbe kerülését szolgálja

- véli Ditróy Gergely, a Portfolio ingatlanszakértője

Külső szemlélőként egyértelműen bátor lépés nyilvánosan megmutatni a céget képviselő értékesítők és szakértők munkájáról, hozzáállásáról, a szolgáltatás során tanúsított magatartásukról szóló ügyfél-véleményeket. A szakértő szerint a transzparencia növelése nemcsak a nagy ingatlanhálózatoknak, de szabadúszó ingatlanosoknak is sürgető, és most különösen időszerű a Duna House újítása, mert nagyon pörög az ingatlanpiac.

A cikk megjelenését a Duna House támogatta.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm