6 °C Budapest

El se hinnéd, mi mindenre jó a sör: kevesen tudják, nem csak meginni lehet

2020. augusztus 19. 16:55

Rengeteg sört termeltek tavaly magyarországon: minden egyes lakosra 61 liter jutott fejenként. Persze vannak olyanok is, akik nem szeretik a népszerű italt: de nekik is érdemes venni pár dobozzal. Ugyanis a nedű messze nem csak arra jó, hogy meccsnézés, sütögetés közben elfogyasszuk! Mutatjuk, mi mindenre tudod felhasználni a sört a ház körül.

Az EU-ban tavaly 34 milliárd (!) liter sört állítottak elő? A statisztikák szerint ez azt jelenti, hogy minden egyes uniós állampolgárra 77 liternyi sör jutott 2019-ben - derült ki az Eurostat friss adataiból. Magyarország a rengsor 11. helyén áll: hazánkban összesen 601,8 millió liter sört állítottak elő 2019-ben. Lakosságra leosztva ez fejenként 61 litert jelentett. A magyar sörtermelés egyébként több mint 200 millió literrel volt magasabb tavaly, mint 2018-ban.

Ugyan vannak olyanok is, akik nem szeretik a sört, de nekik is tartogat meglepetéseket a kedvelt ital. Ugyanis messze nem csak arra jó, hogy megigyuk! Mutatunk pár dolgot, amire felhasználható még a sör az elfogyasztáson kívül.

Az öntöttvas edényeket például remekül meg lehet tisztítani vele: melegítsd fel, majd önts bele némi sört, és fedd le. Hagyd 5-10 percig hűlni, majd mosd el az edényt - és láss csodát! A rézből készült dísztárgyak, edények is kiválóan tisztíthatóak vele, régen a sörgyárak is a maradék, rosszabb minőségű söreikkel tiszították meg a réztartályaikat.

Az ékszerekez is megtisztíthatod sörrel: egyszerűen itass egy rongyba a nedűből, töröld át a koszos nyakláncot, gyűrűt, majd egy vizes ruhával is tisztítsd át. A rozsdafoltokat is leszedheted az itallal a fémtárgyakról, sőt a berozsdált csavarokat is kioldhatod vele! Egyszerűen töröld át a rozsdás felületet egy sörös ronggyal, hagyd állni kb. egy órat, majd mosd át vizessel is.

A kertben is hasznát veheted a sörnek: például a gyepet is ápolhatod vele. Ugyanis a benne lévő savak elpusztítják a gombákat, a cukrok és a tápanyagok pedig segítik a regenerálódást, növekedést. A csigáknak, egereknek is készíthetsz csapdát a sört felhasználva.

A konyhában is csodát tesz

Nem csak takarítani, főzni is remekül lehet a sörrel: például ha a marhahúst abban pácolod meg egyfelől ízetes lesz, másrészt pedig kisebb eséllyel alakulnak ki sütés közben rákkeltő anyagok a hús felületén. Persze lehet a sörpácot fűszerezni is, rengeteg recept van fent a neten - akár barnasörrel is próbálkozhatsz! A sültcsirke is ízletes, és lédús marad, ha egy doboz sörbe állítva sütöd meg!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Sőt, kagylót is főzhetsz a sörben, egyszerűen cseréld ki a receptből a főzővizet a szénsavas nedűre! A többi ugyanaz: főzd addig, ameddig mind ki nem nyílik, majd pedig évezd az ízeket! Garnélát és egyéb rákféléketis készíthetsz sörben.

Egészséges!

A sörben rengeteg fehérje és B-vitamin van, ami jót tesz a hajadnak: keverj össze három evőkanál sört fél bögre meleg vízzel, majd a samponozás után dörzsöld be a hajadba, pár perc után pedig öblítsd ki - ez a módszer a korpásodást is meggátolja. Sőt, szárítás előtt is érdemes sört spriccelni a hajra, mert fényt ad neki - nyugi, a szaga szárítás után hamar elillan!

Emellett a sörfürdők is egyre népszerűbbek Európában: az élesztő, a komló és az árpa rengeteg antioxidánst tartalmaz, amelyek megakadályozzák a bőr sejtkárosodását, az öregedés látható jelei ellen is fellépnek. Emellett a sör antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása miatt hasznos lehet olyanoknak, akik valamilyen bőrbetegségben szenvednek. Mindehhez csak egy üveg sört kell a fürdővízhez adni!

Ha egy fürdő nem elég, akkor a fáradt lábaidnak külön is adhatsz egy sörkezelést: a vitaminok és az egyéb összetevők jót tesznek a bőrnek, miközben a szénsav buborékjai nyugató hatásúak!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem