18 °C Budapest

Egyre nagyobb szerepet kap a CSOK

2017. március 22. 18:04

A jelzáloghitelezésben 14 százalékos növekedés várható, a személyi kölcsönök esetében pedig 15 százalékos bővülés lehet reális. A jelzáloghitel-piac nagysága 600 milliárd forintra rúghat, míg a személyi kölcsönök piaca elérheti a 240 milliárd forintot, a CSOK-igénylések pedig megközelíthetik a 90 milliárd forintot.

Két számjegyű növekedést vár a legfontosabb lakossági hitelpiacokon a K&H. A bank szerint tavaly megtörtént a hitelezési fordulat, az idén pedig jelentős növekedés várható. A bővüléshez a nettó reálbérek növekedése, az alacsony kamatkörnyezet és a lakáspiac élénkülése egyaránt hozzájárulhat.

2017-ben a jelzáloghitelezés esetében 14 százalékos, a személyi kölcsönök esetében 15 százalékos növekedést várunk éves összevetésben

- ismertette a bank előrejelzését Rajna Gábor, a K&H lakossági értékesítési igazgatója.

A szakember azt is elmondta, hogy a jelzáloghitel-piac nagysága az idén 600 milliárd forintra rúghat, a személyi kölcsönök piaca elérheti a 240 milliárd forintot, a CSOK-igénylések pedig megközelíthetik a 90 milliárd forintot.

A várható növekedésre vonatkozó előrejelzést az év elején elért eredmények is alátámasztják. A banknál 2017 első hónapjában a jelzáloghitel-igénylők száma 60 százalékkal nőtt éves összevetésben, a folyósított jelzáloghitelek összege pedig 69 százalékkal emelkedett.

A pénzintézetnél a folyósított jelzáloghitelek döntő többsége, 98 százaléka lakáscélú hitel.

A lakáshitelezésről Rajna Gábor azt is elmondta, hogy az ügyfelek többsége, 62 százaléka, 1 éves kamatperiódusú hitelt választ, ugyanakkor egyre többen választják a hosszabb távon fix hiteleket, 32 százalékuk voksol az egy évnél hosszabb kamatperiódusú hitelekre.

Rajna Gábor hozzátette: az igényelt lakáshitelek átlagos összege 8 millió forint, és átlagos futamideje 16-18 év. Rajna Gábor szerint a lakáshitelezésre hatással lehet a Magyar Nemzeti Bank új kezdeményezése, amelynek eredményeként az alacsony kamatfelárral elérhető, ezáltal olcsó lakáshitelek fogyasztóbarát minősítést kaphatnak. Ez pedig fokozhatja a bankok közötti verseny.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egyre nagyobb szerepet kap a CSOK

A pénzintézet szerint a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) egyre jelentősebb szerepet játszik a lakáshitel- és a lakáspiacon egyaránt. A tavaly januárban elindított támogatási rendszer keretében idén január végéig a K&H-nál az igényelt támogatások összege elérte a 9,9 milliárd forintot. Ez több mint 3600 igénylést jelent, az igényelt támogatások átlagos összege pedig 2,7 millió forint. A 10 millió forintos vissza nem térítendő CSOK-támogatás 3,8 milliárd forintot tett ki, az igényelt áfa támogatások összege pedig meghaladta a 1,9 milliárd forintot.

A támogatások mellé összesen 20 milliárd forint összegben igényeltek hitelt az ügyfelek, tehát a támogatást igénylő ügyfelek többsége, 73 százaléka, hitelt is kért a támogatás mellé. A támogatás mellé igényelt hitelek átlagösszege 7,5 millió forint volt. Az ügyfelek többsége - 62 százaléka - még mindig használt lakás vásárlásához igényli a támogatást, míg 31 százalékuk kérte lakásépítési célra, és mindössze 5 százalékuk igényelte új ingatlan vásárláshoz.

A bank várakozásai szerint a CSOK-igénylések száma elérheti idén is a 30 ezret, ami a jelenlegi átlagos összegekkel számolva megközelítheti a 90 milliárd forintot.

Vannak fékek a rendszerben

Bár a fontos lakossági hitelszegmensekben két számjegyű növekedést várnak,  ennek ellenére a bank szakértői nem tartanak attól, hogy túlzottan eladósodnának a háztartások.

Egyrészt a lakosság a válság miatt sokkal óvatosabb lett, emellett fékek is vannak a rendszerben. A jövedelemarányos törlesztőrészletre vonatkozó korlátozás nem engedi, hogy egy-egy háztartás túlzottan kifeszítse a családi büdzsét

- fogalmazott Rajna Gábor.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem