2020. július 13. hétfő Jenő

Egyre tudatosabban használjuk a lakáskasszákat


Növekedett a lakosság tudatossága is a lakástakarékokkal kapcsolatban: egyre többen használják ki a maximális, 72 ezer forintos állami támogatás - írja közleményében a Fundamenta.


Húszéves lett a Fundamenta-Lakáskassza, amelynek az állami támogatású megtakarítási és hitelezési konstrukciói eddig 900 ezer hazai lakáscél megvalósításához járultak hozzá. A megalakulás óta évről-évre emelkedett a megkötött lakás-takarékpénztári szerződések száma, valamint folyamatosan növekedett a megkötött szerződések összege is. 20 évvel ezelőtt az ügyfelek nagyságrendileg évi 2 milliárd forint megtakarítást fizettek be, és az átlagos szerződéses összeg 750 ezer forint volt. 2016-ra a szerződések összege 4 millió, a befizetett megtakarítások összege pedig évente 106 milliárd forintra emelkedett.

A lakástakarék szerződések 40 százalékát olyan ügyfelek kötik, akiknek korábban is volt már megtakarításuk a cégnél.

Az évek során folyamatosan növekedett az ügyfelek tudatossága is, hiszen egyre többen használják ki a lakáskasszához kapcsolódó maximális éves állami támogatást: 2016-ban már az ügyfelek közel 70 százaléka döntött a maximális, havi 20 ezer forintos megtakarítás mellett, és továbbra is kiemelkedő, 90 százalék feletti a rendszeresen megtakarító ügyfelek aránya.

Melyik lakástakarékot válasszam?

A legjobb lakástakrék kiválasztásához nagy segítséget nyújthat a Pénzcentrum kalkulátora.

Havi 20 ezer forintos megtakarítással az OTP Lakástakarék Start 4 konstrukciójával 4 év múlva például 1 172 313 forint ütheti a markunkat, vagyis összesen 270 ezer forintra rúg az állami támogatás összege. Míg 5 év alatt az Aegon Kamat Fix Plusz 5 kiválasztásával már 1 564 150 forintot kapunk lakáscélra. De például 8 év múlva a Fudamenta Lakáskassza Hozamelső 620. számú módozattal 2 727 069 forintot fordíthatunk majd a lakásunkra.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt idén - 60 hónapos futamidőre - 38414 forintos kedvezményes törlesztővel kalkulálhatsz, míg 2021-től 40219 forintra ugrik a törlesztő. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS