Egy hónapjuk maradt a szülőknek: így menekülhet meg a gyerek a kötelező oktatástól

Pénzcentrum/Index.hu2019. december 3. 10:33

2020. január 15. előtt kiállított szakvélemény felmutatása esetén, amennyiben az azt igazolja, hogy a 6. életévét betöltött gyermek még nem iskolaérett, a gyerek automatikusan még egy évet maradhat az óvodában. Ellenkező esetben már az Oktatási Hivatal fog dönteni - áll a hivatal honlapján elérhető tájékoztatóban. 

Feltehetően sok szülő igyekszik most beszerezni ilyen szakvéleményt az illetékes pedagógiai szakszolgálatnál - írja az Index. A 2020. január 15-e előtt kiállított szakvéleményt a szülőnek csak a gyermek óvodájában kell bemutatnia, amely alapján az óvoda a köznevelési információs rendszerben (KIR) rögzíti ezt a tényt.

Ha a szülőnek nincs ilyen szakértői bizottsági véleménye, a tájékoztató szerint akkor javasolt az Oktatási Hivatalhoz kérelmet benyújtani. Ezeket a kérelmeket csak 2020. január 1. és 15 között lehet beadni. 

Az eljárást a szülő kezdeményezheti egy kérelem benyújtásával, melyben bármilyen releváns indok leírható. Az eljárásban ezen körülmények vizsgálatára kerül sor. A szülő a kérelméhez bármilyen, általa fontosnak tartott iratot, dokumentumot mellékelhet, kikérheti az óvodától a gyermek fejlődését nyomon követő nyomtatványt is, és azt is csatolhatja, ilyen módon a kérelemmel foglalkozó szakemberek közvetve az óvoda véleményét is figyelembe vehetik.

A fejlődést nyomon követő nyomtatvány nem kötelező, hiszen nem csak olyan körülmény, állapot, tény merülhet fel, melyeket ez az óvodai dokumentum tartalmaz, olvasható a tájékoztatóban. Az Oktatási Hivatal eljárása közigazgatási hatósági eljárás. Amennyiben az Oktatási Hivatal hatósági eljárása keretében úgy ítéli meg, hogy különleges szakértelemre van szükség a megalapozott döntés meghozatalához, szakértőt vesz igénybe. 

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Lehetőség lesz arra is, hogy valaki a 6 éves kor betöltése előtt iskolába írassa a gyerekét, ha úgy ítéli meg, hogy ez a fejlődését szolgálná. Ebben az esetben is az Oktatási Hivatalhoz kell benyújtani a kérelmet, melyet az Oktatási Hivatal honlapján december végén elérhető formanyomtatvány kitöltésével lehet kezdeményezni.

Címkék:
óvoda, iskola, gyermek, tanuló, tankötelezettség, szülő, oktatási hivatal, iskolaérettség,