2020. január 25. szombat Pál

Egy hónapjuk maradt a szülőknek: így menekülhet meg a gyerek a kötelező oktatástól


2020. január 15. előtt kiállított szakvélemény felmutatása esetén, amennyiben az azt igazolja, hogy a 6. életévét betöltött gyermek még nem iskolaérett, a gyerek automatikusan még egy évet maradhat az óvodában. Ellenkező esetben már az Oktatási Hivatal fog dönteni - áll a hivatal honlapján elérhető tájékoztatóban. 

Feltehetően sok szülő igyekszik most beszerezni ilyen szakvéleményt az illetékes pedagógiai szakszolgálatnál - írja az Index. A 2020. január 15-e előtt kiállított szakvéleményt a szülőnek csak a gyermek óvodájában kell bemutatnia, amely alapján az óvoda a köznevelési információs rendszerben (KIR) rögzíti ezt a tényt.

Ha a szülőnek nincs ilyen szakértői bizottsági véleménye, a tájékoztató szerint akkor javasolt az Oktatási Hivatalhoz kérelmet benyújtani. Ezeket a kérelmeket csak 2020. január 1. és 15 között lehet beadni. 

Az eljárást a szülő kezdeményezheti egy kérelem benyújtásával, melyben bármilyen releváns indok leírható. Az eljárásban ezen körülmények vizsgálatára kerül sor. A szülő a kérelméhez bármilyen, általa fontosnak tartott iratot, dokumentumot mellékelhet, kikérheti az óvodától a gyermek fejlődését nyomon követő nyomtatványt is, és azt is csatolhatja, ilyen módon a kérelemmel foglalkozó szakemberek közvetve az óvoda véleményét is figyelembe vehetik.

A fejlődést nyomon követő nyomtatvány nem kötelező, hiszen nem csak olyan körülmény, állapot, tény merülhet fel, melyeket ez az óvodai dokumentum tartalmaz, olvasható a tájékoztatóban. Az Oktatási Hivatal eljárása közigazgatási hatósági eljárás. Amennyiben az Oktatási Hivatal hatósági eljárása keretében úgy ítéli meg, hogy különleges szakértelemre van szükség a megalapozott döntés meghozatalához, szakértőt vesz igénybe. 

Lehetőség lesz arra is, hogy valaki a 6 éves kor betöltése előtt iskolába írassa a gyerekét, ha úgy ítéli meg, hogy ez a fejlődését szolgálná. Ebben az esetben is az Oktatási Hivatalhoz kell benyújtani a kérelmet, melyet az Oktatási Hivatal honlapján december végén elérhető formanyomtatvány kitöltésével lehet kezdeményezni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: kalkulátorunkban 2 millió forintos hitelösszeget és 60 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 40 436 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17%), de nem sokkal marad el ettől a Raiffeisen 40 505 forintos törlesztőt (THM 8,97%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni az Erste, az MKB, valamint a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS