Durva tél várhat a magyar háztulajokra: így előzheted meg a költséges bajt

2020. november 22. 13:00

Szép lassan begyűrűzik a tél, jönnek az éjjeli fagyok, a havazás. Komoly költségeket előzhet meg az a háztulajdonos, aki rendesen felkészíti ingatlanát a téli időszakra. Sokat már nem lehet halogatni, egy hétvégét bizony rá kell szánni a felkészülésre: mutatjuk a háztulajok feladatlistáját!

Sok idő már nincs, nyakunkon a tél: a Mátrában már havazott, és az ország többi részére is megérkeztek az éjjeli mínuszok. A hideg beálltával pont itt az ideje, hogy időt szánj otthonod téli felkészítésére. Hogy semmi ne maradjon ki, összeszedtünk egy feladatlistát a legfontosabb teendőkkel!

Ne fűtsd az utcát!

Az első és legfontosabb dolog a nyílászárók ellenőrzése! Csekkold le az ablakokat, jól záródnak-e, ezt a legkönnyebben egy égő gyertyával tudod megtenni. Óvatosan mozgasd körbe a keret körül, és ha a láng táncolni kezd valahol, akkor ott bizony bejön a hideg. Ilyenkor érdemes újratömíteni az ablakot, a barkácsáruházakban lehet kapni utólagos ablakszigetelőket, nem is olyan drágán. És még egy prótipp: ha télire vastagabb függönyöket teszel fel, azok is gátolják, hogy kiszökjön a hideg. Ha az ablakokkal végeztél, ugyanezt csekkold le az ajtóknál is, és ha kell, akkor intézkedj.

Érdemes a ház tetejét is leellenőrizni, hiszen beázni sosem jó, télen meg aztán pláne!

Az ereszcsatornákat is tisztítsd ki, ellenőrizd a rögzítzéseket. Arra sem árt ügyelni, hogy hova vezeti a vizet a rendszer: ha szükséges, valamilyen csővel toldd meg az ereszt. Jó, ha nem pont az ajtó elé, vagy a fal tövébe folyik a víz, hanem kicsit távolabb a háztól. A vízórákat, és a kültéri vezetékeket is le kell szigetelni, elég drága, ha elfagynak.

Mit sem ér a jó szigetelés, ha közben valami nem klappol a fűtési rendszerben: ellenőrizd a bojlert, a cirkót, hogy tényleg rendesen működnek-e. Ne akkor szembesülj a problémákkal, amikor vacogtok a házban. A kéményt is tisztíttasd ki: év közben a madaraktól kezdve a koromig rengeteg minden le tud rakódni az év folyamán, ami igencsak tűzveszélyes lehet.

Csekkold le az otthoni szénmonoxig-érzékelőket! A készülékek csak akkor tudják megmenteni az életed, ha van bennük elem, rendesen működnek. Ha biztosra akarsz menni, akkor érdemes minden télen újat venni.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kertben ezekre figyelj

Amennyiben nincs elég helyed, és nem tudod zárt helyre vinni a kerti bútorokat, érdemes valamilyen zsákkal, fóliával letakarni őket. Ügyelj a rögzítésre, ne vigye le a szél a takarót! Ha fémből készült bútorok is vannak, azokat érdemes a letakarás előtt szilikonnak, vagy vazelinnel bekenni, hogy ne rozsdásodjanak be.

Az útszórósót felejtsd el! árt a fűnek, károsítja a környezetet, és még a ruhákat, cipőket is tönkreteszi - a háziállatok lábáról nem is beszélve. Már a legtöbb nagyáruházban lehet venni környezetkímélő alternatívákat, de a macskaalom, vagy a kályhából, kandallóból kivett hamu is kiválóan alkalmas csúszásmentesítésre.

Fontos, hogy ha leesik a hó, ki tudj jutni a házból, az udvarból. Úgyhogy mindenképp ellenőrizd a hólapátokat, hómarókat. Ne akkor szembesülj vele, hogy borzalmas állapotban vannak a hóeltakarító eszközök, amikor igazán szükség lenne rájuk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem