15 °C Budapest

Durva rezsicsökkentés: ennyit spórolhatsz, ha lecseréled otthon az izzókat

2018. augusztus 25. 13:00

A héten a Pénzcentrum is beszámolt arról, hogy az Európai Bizottság 10 évvel ezelőtti döntése értelmében szeptember 1-től nem lehet halogén és gyertyaizzókat előállítani az Európai Unió területén, illetve ezek importja sem lesz megengedett. A kereskedelmi raktáron maradt izzók azonban továbbra is értékesíthetőek lesznek, ami azt jelenti, hogy akár még évekig találkozhatunk a boltokban ezekkel a termékekkel. Ennek ellenére érdemes a továbbiakban más, korszerűbb izzókat választanunk, azokkal ugyanis jelentős összegeket takaríthatunk meg.

2018. szeptember 1-től nem lehet majd halogén és gyertyaizzókat előállítani az Európai Unióban. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy a fenti dátumtól kezdve ne kaphatnánk meg ezeket a termékeket az üzletekben, ugyanis az Európai Bizottság 10 évvel ezelőtti döntése értelmében a már korábban felhalmozott készleteket továbbra is értékesíthetik a kereskedők.

A helyzet egyébként hasonlít a hagyományos izzók betiltásának körülményeire: ezek gyártását 2008-ban betiltották az EU országaiban. A tiltást energiatakarékossági okokkal magyarázták, ugyanis a hagyományos izzók által felhasznált energiának mindössze 5 százalékából lesz fény, míg a többit hő formájában adják le ezek a termékek. Értelemszerűen ez jelentősen növeli a környezeti lábnyomot, és logikus az a törekvés, hogy ezeket a termékeket az energiatakarékosabb társaikkal váltsuk le.

Ugyanakkor a hagyományos izzóknál is megfigyelhető volt, hogy a kereskedők jelentős készleteket halmoztak fel, melyeket a gyártásra vonatkozó tiltás életbe lépését követően is értékesíthettek. Ebből következett, hogy a hagyományos izzók gyártásának leállítását követően is még évekig lehetett kapni ezeket a termékeket az üzletekben. Most hasonló folyamat látszik kibontakozni a halogén égőkkel kapcsolatban is: a gyártás hamarosan leáll, ám a boltokban még sokáig megtalálhatóak lesznek ezek a mára elavultnak számító égőtestek.

Érdemes "kijátszani" a tiltást?

Bár a "környezeti lábnyom csökkentése" szép célnak hangzik, sokunknak valószínűleg nem mond túl sokat. Azonban ha a saját pénztárcánk felől közelítjük meg a hagyományos és halogén izzók lecserélésére vonatkozó erőfeszítéseket, akkor talán sokkal könnyebben megértjük ezen célkitűzések jogosságát.

Egy lakás fenntartási költségeinek jelentős részét a villanyszámla teszi ki, melynek 20-25 százaléka a világítás rovására írható. A világítással járó költségeket pedig jelentősen mérsékelhetjük, amennyiben újabb technológiával készült, energiatakarékos égőkkel biztosítjuk otthonunk kivilágítását. Ezen a téren több lehetőségünk is van, ugyanakkor nem mindegyik megoldás biztosíts ugyanakkora energiamegtakarítást, azaz nem mindegyik izzóval tudjuk azonos mértékben csökkenteni a villanyszámlánkat.

A most betiltásra kerülő halogénlámpákkal nagyjából 25 százalékos energiamegtakarítást érhetünk el a hagyományos izzókhoz képest. Már ez is soknak tűnhet, ugyanakkor a kompakt fénycsövekkel (CFL) még ennél is jelentősebb mértékű, nagyjából 75 százalékos az energiamegtakarítás mértéke. Ráadásul ezen fénycsövek élettartama is jelentősen, nagyjából tízszer akkora, mint a hagyományos izzóké.

Azonban még ezeknél is hatékonyabbak a LED lámpák, amelyek úgy 85 százalékkal használnak fel kevesebb energiát a hagyományos társaikhoz képest. Szintén ezek mellett szól, hogy élettartamuk 20 év, ami a hagyományos izzó hússzorosa.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Aligha meglepő, hogy a korszerűbb termékek beszerzési ára magasabb, mint a régebbi daraboké. Érdemes azonban figyelembe venni, hogy energiatakarékosabb működésük miatt az évek folyamán már jelentős összegeket spórolnak meg a háztartás számára. Az Eurostat év eleji adatai szerint egy hagyományos, 60 wattos villanykörte 10 wattos LED lámpára cserélésével évente úgy 1 600 forintot spórolhat egy magyar háztartás. És itt csak egyetlen lámpáról beszélünk.

Egy LED lámpát egyébként már pár száz forintért is megvásárolhatunk, de egy komolyabb darabért értelemszerűen ennél többet kell kiadnunk. Ennek ellenére elmondható, hogy az évek folyamán bőven visszahozzák ezek a termékek az árukat, sőt, még jól is járunk anyagilag, amennyiben ezeket a termékeket választjuk a régebbi izzók helyett.

Felejtsd el Wattot

Az emberek többségében berögzült, hogy egy villanykörte megvásárlásakor azt nézze, hogy hány wattos az adott termék. A LED lámpák korában azonban ez a mértékegység némileg értelmét veszti. Egy fényforrás ugyanis annál gazdaságosabb, minél több úgynevezett lumen fényáramot sugároz a hevítésére fordított wattonként.

Egy hagyományos 100 wattos villanykörte összesen 1380 lm fényáramot bocsájt ki, tehát 13,8 lm/w-al dolgozik. Ezzel szemben a mai energiatakarékos izzók már watttonként 40-50 lumen fényáramot produkálnak. Ha például az van ráírva a dobozra, hogy 7 wattos és 280 lumen, akkor 280/7 vagyis 40 lm/wattal dolgozik - ez igen gazdaságos a hagyományos izzó 13,8 lumen/watt fényáramához képest. Ugyanakkor a könnyebb tájékozódás érdekében sokszor feltüntetik az újabb termékek dobozán, hogy hány wattos izzónak felelnek meg.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm