14 °C Budapest

Duplája is lehet a márciusi gázszámla: nesze neked rezsivágás

2013. március 27. 05:33

Hiába csökkentette a kormány január elsejével a lakossági gáz-, illetve villamos energia árát, a márciusi fűtésszámla akár magasabb is lehet a megszokottnál. Az elhúzódó hideg idő miatt ugyanis jellemzően nő a lakossági gázfogyasztás. A Pénzcentrum.hu kiszámolta, mennyivel.

Lassan áprilisba lépve kijelenthetjük, hogy az évtized leghidegebb márciusa áll mögöttünk. Nem sűrűn fordul elő ugyanis, hogy március végén havazással, kemény mínuszokkal és tomboló széllel kell megküzdenünk. Sőt, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az ország több részén még várható havazás, s fagypont alatti hőmérséklet. A rendelkezésre álló adatsorok szerint idén márciusban 0-2 Celsius fok körül alakult Magyarországon az átlaghőmérséklet. Összehasonlításképp tavaly márciusban átlagosan már jó 7-8 Celsius fokkal magasabban állt a hőmérő higanyszála. Az elhúzódó hideg idő miatt viszont jellemzően nő a lakossági gázfogyasztás.

A Magyar Energia hivatal 2012-es adatsora szerint tavaly márciusban, 8,8 Celsius fokos átlaghőmérséklet mellett 300-350 millió köbméter körül alakult a háztartási célú gázfogyasztás Magyarországon. Az elhúzódó hideg idő miatt azonban idén aligha produkálhatjuk ezt az értéket. Az adatsorok tanulmányozása után kijelenthetjük, hogy a háztartási célú gázfogyasztás valahol 500-600 millió köbméter között tetőzhet idén márciusban. Nulla Celsius fok körüli hőmérséklet esetén ugyanis - akárcsak tavaly, vagy idén januárban - jellemzően ekkora mennyiséget használ el egy hónap alatt a lakosság. A márciusi fogyastás így tehát akár másfél-kétszerese is lehet a tavaly ilyenkor elfogyasztott mennyiségnek. A többletfogyasztás természetesen a márciusi számlákon is látszódni fog.

Az áprilisban kibocsátott, májusi befizetési esedékességű, a márciusi fogyasztást tartalmazó gázszámlákon tehát akár kétszer akkora összeg is szerepelhet, mint azt tavaly ilyenkor tapasztaltuk. Hiába tehát a 10 százalékos rezsicsökkentés, sok fogyasztó ennek ellenére is többet lesz majd kénytelen befizetni az áprilisi esedékességkor, mint tette azt tavaly áprilisban. Legutóbb - még februárban - a Főtáv Zrt. hívta fel a fogyasztói figyelmét, hogy a januári távhő- fogyasztást tartalmazó számla a 10 százalékos díjcsökkentés ellenére is magasabb lehet, mint a más téli hónapokban szokásos számla, mivel a hideg miatt nőtt a hőfogyasztás.

A Főtáv februári tájékoztatására hivatkozva Németh Szilárd, a rezsicsökkentés ellenőrzéséért felelős fideszes munkacsoport vezetője elmondta: "nem fogadják el Főtáv bejelentését, miszerint a januári számla a 10 százalékos díjcsökkenés ellenére is magasabb lehet, mert a hideg idő miatt nőtt a hőfogyasztás." A vezető ezért soron kívüli vizsgálatot kért a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól, illetve a Magyar Energia Hivataltól. A vizsgálat eredményéről ugyanakkor a mai napi nem tettek közzé tájékoztatást.

Friss! Heteken belül csökkenhet a PB-palackok ára
A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tegnap hatályon kívül helyezte a Magyar Energia Hivatal áramszolgáltatókra vonatkozó rendszerhasználati díjakat megállapító határozatát, és új eljárásra kötelezte a hivatalt. "Az új döntés már egy rendelet lesz, így azt nem lehet majd bíróságon megtámadni, vagyis a családoknak egyetlen fillért sem kell visszafizetniük a rezsicsökkentéssel megspórolt pénzből" - fűzte hozzá Németh Szilárd. A kormánypárt rezsicsökkentésért felelős politikusa továbbá jelezte, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság bírságot - amelynek összege egyedi esetekben maximum egymillió forint lehet - szab ki a GDF Suezre és az Elműre, mert olyan számlákat bocsátottak ki, amelyek sem tartalmilag, sem formailag nem felelnek meg az új számlaképnek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A közüzemi díjak csökkentéséről a kabinet nem kíván egyeztetni, "ezt a magyar kormány saját felelősségi körében, a magyar családok és a magyar társadalom érdekében hozta és hozza meg" - tette egyértelművé Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára egy tegnapi napon tartott sajtótájékoztatón. Továbbá hozzátette: a lakossági PB-gáz-palackok árának tízszázalékos csökkentése várhatóan már néhány héten belül megtörténik.

A márciusi fogyasztásunk tehát nagyságrendekkel is magasabb lehet, mint hagyományosan. Természetesen a fogyasztás alakulása nagymértékben függ az ingatlan energetikai ismérveitől. Éppen ezért jókora szórás is megfigyelhető az egyes fogyasztási helyek között. Egy jól szigetelt, megfelelő nyílászárókkal felszerelt, korszerű fűtéssel rendelkező otthon fogyasztása ugyanis még a hidegebb időben sem ugrik meg annyira. A korszerűtlen ingatlanoknál viszont, ahol jellemzően az utcát (is!) fűtik, az időjárási anomáliák jókora fogyasztásingadozást hozhatnak.

 

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm