2020. augusztus 13. csütörtök Ipoly

Duplája is lehet a márciusi gázszámla: nesze neked rezsivágás


Hiába csökkentette a kormány január elsejével a lakossági gáz-, illetve villamos energia árát, a márciusi fűtésszámla akár magasabb is lehet a megszokottnál. Az elhúzódó hideg idő miatt ugyanis jellemzően nő a lakossági gázfogyasztás. A Pénzcentrum.hu kiszámolta, mennyivel.


Lassan áprilisba lépve kijelenthetjük, hogy az évtized leghidegebb márciusa áll mögöttünk. Nem sűrűn fordul elő ugyanis, hogy március végén havazással, kemény mínuszokkal és tomboló széllel kell megküzdenünk. Sőt, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az ország több részén még várható havazás, s fagypont alatti hőmérséklet. A rendelkezésre álló adatsorok szerint idén márciusban 0-2 Celsius fok körül alakult Magyarországon az átlaghőmérséklet. Összehasonlításképp tavaly márciusban átlagosan már jó 7-8 Celsius fokkal magasabban állt a hőmérő higanyszála. Az elhúzódó hideg idő miatt viszont jellemzően nő a lakossági gázfogyasztás.

A Magyar Energia hivatal 2012-es adatsora szerint tavaly márciusban, 8,8 Celsius fokos átlaghőmérséklet mellett 300-350 millió köbméter körül alakult a háztartási célú gázfogyasztás Magyarországon. Az elhúzódó hideg idő miatt azonban idén aligha produkálhatjuk ezt az értéket. Az adatsorok tanulmányozása után kijelenthetjük, hogy a háztartási célú gázfogyasztás valahol 500-600 millió köbméter között tetőzhet idén márciusban. Nulla Celsius fok körüli hőmérséklet esetén ugyanis - akárcsak tavaly, vagy idén januárban - jellemzően ekkora mennyiséget használ el egy hónap alatt a lakosság. A márciusi fogyastás így tehát akár másfél-kétszerese is lehet a tavaly ilyenkor elfogyasztott mennyiségnek. A többletfogyasztás természetesen a márciusi számlákon is látszódni fog.

Az áprilisban kibocsátott, májusi befizetési esedékességű, a márciusi fogyasztást tartalmazó gázszámlákon tehát akár kétszer akkora összeg is szerepelhet, mint azt tavaly ilyenkor tapasztaltuk. Hiába tehát a 10 százalékos rezsicsökkentés, sok fogyasztó ennek ellenére is többet lesz majd kénytelen befizetni az áprilisi esedékességkor, mint tette azt tavaly áprilisban. Legutóbb - még februárban - a Főtáv Zrt. hívta fel a fogyasztói figyelmét, hogy a januári távhő- fogyasztást tartalmazó számla a 10 százalékos díjcsökkentés ellenére is magasabb lehet, mint a más téli hónapokban szokásos számla, mivel a hideg miatt nőtt a hőfogyasztás.

A Főtáv februári tájékoztatására hivatkozva Németh Szilárd, a rezsicsökkentés ellenőrzéséért felelős fideszes munkacsoport vezetője elmondta: "nem fogadják el Főtáv bejelentését, miszerint a januári számla a 10 százalékos díjcsökkenés ellenére is magasabb lehet, mert a hideg idő miatt nőtt a hőfogyasztás." A vezető ezért soron kívüli vizsgálatot kért a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságtól, illetve a Magyar Energia Hivataltól. A vizsgálat eredményéről ugyanakkor a mai napi nem tettek közzé tájékoztatást.

Friss! Heteken belül csökkenhet a PB-palackok ára
A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tegnap hatályon kívül helyezte a Magyar Energia Hivatal áramszolgáltatókra vonatkozó rendszerhasználati díjakat megállapító határozatát, és új eljárásra kötelezte a hivatalt. "Az új döntés már egy rendelet lesz, így azt nem lehet majd bíróságon megtámadni, vagyis a családoknak egyetlen fillért sem kell visszafizetniük a rezsicsökkentéssel megspórolt pénzből" - fűzte hozzá Németh Szilárd. A kormánypárt rezsicsökkentésért felelős politikusa továbbá jelezte, hogy a fogyasztóvédelmi hatóság bírságot - amelynek összege egyedi esetekben maximum egymillió forint lehet - szab ki a GDF Suezre és az Elműre, mert olyan számlákat bocsátottak ki, amelyek sem tartalmilag, sem formailag nem felelnek meg az új számlaképnek.

A közüzemi díjak csökkentéséről a kabinet nem kíván egyeztetni, "ezt a magyar kormány saját felelősségi körében, a magyar családok és a magyar társadalom érdekében hozta és hozza meg" - tette egyértelművé Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára egy tegnapi napon tartott sajtótájékoztatón. Továbbá hozzátette: a lakossági PB-gáz-palackok árának tízszázalékos csökkentése várhatóan már néhány héten belül megtörténik.

A márciusi fogyasztásunk tehát nagyságrendekkel is magasabb lehet, mint hagyományosan. Természetesen a fogyasztás alakulása nagymértékben függ az ingatlan energetikai ismérveitől. Éppen ezért jókora szórás is megfigyelhető az egyes fogyasztási helyek között. Egy jól szigetelt, megfelelő nyílászárókkal felszerelt, korszerű fűtéssel rendelkező otthon fogyasztása ugyanis még a hidegebb időben sem ugrik meg annyira. A korszerűtlen ingatlanoknál viszont, ahol jellemzően az utcát (is!) fűtik, az időjárási anomáliák jókora fogyasztásingadozást hozhatnak.

 

KIHÚZNA A BAJBÓL 2 MILLIÓ FORINT?

Fontos! 2020. december 31-ig minden hazai banknál igényelhetőek az akciós fogyasztási hitelek, melyek kamata egységesen 5,9%. A kedvezményes személyi kölcsön kamata viszont a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és így magasabb lehet a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk

Így spórolnak a tanévkezdésen 10 ezreket az élelmes szülők: érdemes kivárni?
Soka úgy gondolják, tesicuccot, őszi cipőt venni most felesleges.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk

Portfolio HR Revolution 2020 Konferencia

Vörös riadó! A munkaerőpiac aktuális kérdései, kihívásai, és természetesen a lehetséges megoldások.

Sustainable World 2020 Konferencia

A jövő vállalata konferenciát, melyen a fenntarthatóságról, zöld finanszírozásról és befektetésekről, az energiatársaságok aktuális helyzetéről, és a zöld vállalatok kihívásairól, lehetőségeiről lesz szó.