11 °C Budapest

Dübörög az ingatlanpiac: hatalmas különbségek vannak

2017. március 30. 14:39

Dübörög az építkezési láz, a KSH adatai szerint 2016-ban közel 2500-al több új ingatlant adtak át, mint a megelőző évben. Az új ingatlanok piacának felfutását mi sem jelzi jobban, mint a kiadott építési engedélyek 2,5-szeres növekedése 2015-höz képest. Az országos statisztikák mögött azonban nagy régiós eltérések vannak, nem csak a lakásárak, hanem az építkezési kedv tekintetében is.

A válság okozta sokk után az építőipari beruházások drasztikusan visszaestek, 2013-ban volt a mélypont, de azóta folyamatosan nő a kiadott építési engedélyek és az átadott épületek száma. Az újlakás építések felfutása leginkább a vállalkozók által épített ingatlanok számánál látszódik, 2013-hoz képest tavaly 70%-kal több új ingatlan jelent meg ezekből a piacon. A kínálatban már most tavasszal is elérhetővé válnak új lakások, azonban

a valódi lakásátadási boom idén nyártól, illetve a következő 1-2 évben várható.

Az országos statisztika mögött jelentős regionális eltérések vannak, az ország gyakorlatilag kettészakadt. Míg Budapesten, a nyugat-dunántúli megyékben és a Balaton-parton sorra épülnek a kisebb-nagyobb társasházak, addig Kelet-Magyarországon - néhány megyeszékhely kivételével - kevésbé lelkesek a befektetők. Az OTP Ingatlanpont tapasztalata alapján az ország nyugati felének nagyvárosaiban dinamikus fellendülés tapasztalható, a sok munkalehetőséggel kecsegtető Székesfehérváron vagy Győrben szinte azonnal, vagy már a tervezőasztalról elkelnek az ingatlanok. Győr-Moson-Sopron és Vas megye népszerűsége továbbra is töretlen az ausztriai munkalehetőségek miatt, ami szintén felfelé hajtja az árakat.

KATTINTS! Lakást vennél? Segítünk a finanszírozásban >>>

Az ország északkeleti régiójában viszont jóval visszafogottabb a piac. Debrecen, Miskolc és Kecskemét jelenti kivételt, ezekben a városokban a nagyobb beruházásoknak köszönhetően 300 - 450 ezer Ft / négyzetméteráron lehet új ingatlant vásárolni. Az árváltozás tekintetében Nógrád megye székhelye, Salgótarján szerepelt a legrosszabbul, itt több mint 2%-al csökkentek az átlagos ingatlanárak tavaly.

Szeretik a belvárosokat

Budapesten is hatalmas a kereslet az új ingatlanok iránt, amely nem csak az árak meredek emelkedésében, hanem az ingatlanok számában is megmutatkozik. 2016-ban 6400 új társasházi lakást adtak el, és több ezren vásárolhattak még - előszerződés keretében is - egyelőre csak tervasztalon lévő ingatlanokat. Az újlakás piacon egyértelműen a XI. és XIII. kerület a favorit, előbbiben 1250, utóbbiban 1300 lakás talált gazdára tavaly. Mindkét kerület azért örvend nagy népszerűségnek a beruházók körében, mert jó a közlekedés, az infrastruktúra, és megfelelő méretű építési telkek állnak rendelkezésre.

A kereslet mértékét jól mutatja, hogy a piacon megjelenő egyre több lakás ellenére a négyzetméterárak is folyamatosan emelkednek. 2015-höz képest idén százezer forinttal többet, átlagosan körülbelül 560 ezer forintot kell fizetnie a budapesti újlakás-vásárlóknak négyzetméterenként.

A legnagyobb árnövekedés egyébként a belvárosban tapasztalható, a VII. kerületben tavaly elérte a 33%-ot.

A legmagasabb ingatlanárakkal rendelkező kerületek nem változtak, továbbra is Pesten az V. és a bel-budai (I.,II.,XII.) kerületek lakásai a legdrágábbak.

Az ingatlanpiacon tapasztalható újlakás boom tovább erősödik, az átadott ingatlanok száma és az ingatlanárak is folyamatosan növekednek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Budapest és a nagyobb városok központi területein a befektetők igyekeznek adott építési telken az előírásoknak megfelelő minél több lakást kialakítani - persze piacképes lakásmixszel. Így nem ritkák a több száz lakással tervezett társasházak sem. A kertvárosi zöldövezetekben és az agglomerációs övezetben leginkább az önálló háznál olcsóbb sorházak, illetve a kisebb, néhány lakásos társasházak népszerűek. A természet közeli, erdős-hegyes területeken a helyi önkormányzati építési rendeletek is igen szigorúak, néhol csak 15-20%-os beépíthetőséget engedélyeznek

- mondja a trendekről Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője.

A szakértő a jövőbeni várakozásokról úgy vélekedik: "Messze nincs még vége az áremelkedésnek, ezért akár befektetési céllal is érdemes lakást vásárolni a közeljövőben. Tőkével, vagy hitel igénybevételével, illetve egy elismert ingatlanközvetítő hálózat szakértőinek segítségével könnyebben kiválaszthatók az alkalmas ingatlanok.

Kíváncsi vagy az újonnan épülő lakóparkokra? Kattints és nézd meg a Portfolio Ingatlan Adatbázisában

 

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem