2019. április 26. péntek Ervin

Drasztikusan nő a sajátos nevelési igényű gyerekek száma: mi lehet az oka?


Ismét emelkedett az elmúlt évekhez képest a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek száma - ennek okait vizsgálja az Abcúg egyik friss írása. Vajon a legfiatalabb generációval van bak, vagy a jözoktatás okolható mindezért?


2018 szeptemberében már 91 és fél ezer SNI-s gyermek kezdte meg a tanévet, ez 3200-as növekedést jelent. A cikk arra kérdésre keresi a választ, hogy minek tudható be számuk emelkedése: a gyerekekkel van baj, vagy esetleg a közoktatás hiányosságairól van szó?

Az SNI-s tanulók közel felét az "egyéb pszichés fejlődési zavarral" (súlyos tanulási, figyelem vagy magatartásszabályozási zavarral) küzdők teszik ki - ezt a csoport növekedett drasztikusan az elmúlt években. Márkus Eszter, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar oktatási ügyekért felelős dékánhelyettese cáfolja azokat az elméleteket, miszerint a genetikát károsító környezeti ártalmak miatt lenne egyre több fogyatékossággal születő gyerek. Elég valószínűtlen, hogy az ilyen jellegű hatások kizárólag tanulási zavart okoznának, hiszen például a mozgássérült, látássérült, értelmi fogyatékos gyerekek száma nem nő ilyen mértékben.

A legnagyobb arányban a szakközépiskolákban nőtt az SNI-s tanulók aránya, ahol a növekedés mellett közel tizenkétezer fővel csökkent a tanulólétszám, ami azt eredményezte, hogy a 6,8 százalékról, 8,3 százalékra emelkedett a SNI-s tanulók aránya.

Egyik teljesen kézenfekvő válasz a növekedésre, hogy manapság több gyereket küldenek el vizsgálatra, és sokkal jobb a diagnosztizáltság. A szakember szerint ez az állítás megállja a helyét, és lehet az egyik jelentős tényezője a növekedésnek. Ezen kívül a szülők szociokulturális (szociális, műveltségi és anyagi) háttere is befolyásolhatja a növekedést, hiszen, ha nincsenek megfelelő források, akkor a család is kevésbé tudja támogatni a gyereket. A harmadik fontos tényező, ami a növekedés hátterében állhat, az oktatási rendszerben keresendő: hiszen ugyanúgy működik az oktatás, mint száz évvel ezelőtt.

KIHÚZNA A BAJBÓL 300 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 300 ezer forintos hitelösszeget, és 24 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 14 261 forintos törlesztőrészlettel az Erste nyújtja (THM 13,79%), de nem sokkal marad el ettől az OTP 14 875 forintos törlesztőt (THM 18,73%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a CIB és a Cetelem konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

04.25-04.30
Országos

Interspar

04.25-04.30
Országos

Aldi

04.25-04.30
Országos

Lidl

04.25-04.30
Országos

Auchan

04.25-04.30
Országos

Tesco

04.23-04.30
Országos

Praktiker

Tavasz, nyár, kert
04.04-07.31
Országos

  Ajánlatunk