2019. február 21. csütörtök Elenonóra

Drasztikusan nő a sajátos nevelési igényű gyerekek száma: mi lehet az oka?


Ismét emelkedett az elmúlt évekhez képest a sajátos nevelési igényű (SNI) gyermekek száma - ennek okait vizsgálja az Abcúg egyik friss írása. Vajon a legfiatalabb generációval van bak, vagy a jözoktatás okolható mindezért?


2018 szeptemberében már 91 és fél ezer SNI-s gyermek kezdte meg a tanévet, ez 3200-as növekedést jelent. A cikk arra kérdésre keresi a választ, hogy minek tudható be számuk emelkedése: a gyerekekkel van baj, vagy esetleg a közoktatás hiányosságairól van szó?

Az SNI-s tanulók közel felét az "egyéb pszichés fejlődési zavarral" (súlyos tanulási, figyelem vagy magatartásszabályozási zavarral) küzdők teszik ki - ezt a csoport növekedett drasztikusan az elmúlt években. Márkus Eszter, az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar oktatási ügyekért felelős dékánhelyettese cáfolja azokat az elméleteket, miszerint a genetikát károsító környezeti ártalmak miatt lenne egyre több fogyatékossággal születő gyerek. Elég valószínűtlen, hogy az ilyen jellegű hatások kizárólag tanulási zavart okoznának, hiszen például a mozgássérült, látássérült, értelmi fogyatékos gyerekek száma nem nő ilyen mértékben.

A legnagyobb arányban a szakközépiskolákban nőtt az SNI-s tanulók aránya, ahol a növekedés mellett közel tizenkétezer fővel csökkent a tanulólétszám, ami azt eredményezte, hogy a 6,8 százalékról, 8,3 százalékra emelkedett a SNI-s tanulók aránya.

Egyik teljesen kézenfekvő válasz a növekedésre, hogy manapság több gyereket küldenek el vizsgálatra, és sokkal jobb a diagnosztizáltság. A szakember szerint ez az állítás megállja a helyét, és lehet az egyik jelentős tényezője a növekedésnek. Ezen kívül a szülők szociokulturális (szociális, műveltségi és anyagi) háttere is befolyásolhatja a növekedést, hiszen, ha nincsenek megfelelő források, akkor a család is kevésbé tudja támogatni a gyereket. A harmadik fontos tényező, ami a növekedés hátterében állhat, az oktatási rendszerben keresendő: hiszen ugyanúgy működik az oktatás, mint száz évvel ezelőtt.

Jól jönne 4 millió forint?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Íme, itt egy konkrét példa: 4 millió forintos hitelösszeget, és 72 hónapos futamidőt adtunk meg, ezen kívül bepipáltuk "250 000 Ft feletti havi nettó jövedelem", illetve a "Jövedelmem a kiválasztott bankba utalnám" opciókat. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legolcsóbb konstrukciót, havi 69 428 forintos törlesztővel a Budapest Bank (THM 7,9 %) nyújtja; de nem sokkal marad el ettől a K&H Bank (69 141 Ft/hó; THM 8,02%) ajánlata sem. Némileg lemaradva követi őket a Raiffeisen (69 064 Ft/hó; THM 8,25 %) ajánlata, de érdemes megnézni az Erste és az OTP Bank ajánlatát is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Hatalmas tortúra: gyerek nélkül is lehet kamatmentes az Orbán-hitel
A CSOK szabályai sejtetik, mi várhat a meddő párokra.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS