13 °C Budapest

Drasztikusan drágulhatnak a lakások: ezek az okok állnak a háttérben

2019. április 25. 10:15

A csok bővítéséről szóló idei bejelentések jelentős kínálat- és keresletbővülést hoztak a lakáspiacon. Budapesten például a magánszemélyek az idén márciusban 17 százalékkal több lakást hirdettek meg eladásra tavaly márciushoz képest. Vidéken még nagyobb volt a bővülés: a magánszemélyek és közvetítők a megyei jogú városokban 28 százalékkal, a többi városban 29 százalékkal, de a községekben is 34 százalékkal több lakóingatlan-hirdetést adtak fel idén márciusban tavalyhoz képest.

A kereslet szintén megugrott, idén januárban 64 százalékkal nőtt az egy lakáshirdetésre jutó érdeklődők száma, februárban és márciusban pedig már 74 és 81 százalékos volt a többlet 2018 hasonló időszakához képest. Jelentős lökést adtak az országos lakáspiacnak az állami lakástámogatási program, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) új elemeiről szóló idei bejelentések - derült ki az ingatlan.com elemzéséből. Balogh László, gazdasági szakértő szerint tavaly az év második felében pörgött fel a piac, ez a lendület az idei év elején is kitartott. Majd jöttek a bejelentések a csok júliustól várható bővítéséről, ez pedig országszerte jelentős lökést adott a kínálatnak és a keresletnek.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Rengeteg lakás érkezett

Idén márciusban országos átlagban sokkal nagyobb kínálatból lehetett válogatni, mint egy évvel korábban. A kínálat bővülését az okozza, hogy a vásárolni szándékozók többsége a meglévő ingatlanának értékesítéséből befolyó pénzből tudja megvenni a következő otthonát. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a lakásvásárlási kedv megugrása a kínálat bővülésével is együtt jár a piacon.

Finanszírozást keresel? A Pénzcentrum lakáshitel kalkulátorával a magyar bankok lakossági hiteltermékeit hasonlíthatod össze, legyen szó lakásvásárlásról, építkezésről, felújításról, vagy épp szabad felhasználású jelzáloghitelről. Találd meg Te is a számodra legjobb konstrukciót!

Budapesten a magánszemélyek által eladásra kínált lakások száma idén márciusban 17 százalékkal nőtt. Csak márciusban a magánszemélyek több mint 3500, az ingatlanközvetítők pedig majdnem 25 ezer lakóingatlan-hirdetést adtak fel a fővárosban. A vidéki lakáspiac még ennél is nagyobb lendülettel kezdett. A megyei jogú városokban a magánszemélyek és ingatlanközvetítők idén márciusban 28 százalékkal több ingatlanhirdetést adtak fel tavaly márciushoz képest, a többi városban 29 százalékos növekedés volt tapasztalható.

Felzárkóztak a községek is: 34 százalékkal több lakóingatlant került meghirdetésre. 

A kiemelkedő kínálatbővüléssel a kereslet is lépést tart. Az egyik legfontosabb mutató az egy hirdetésre jutó érdeklődők száma: januárban 64 százalékos volt a növekedés, majd februárban és márciusban 74, illetve 81 százalékos volt a többlet. 

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Mivel a csok bővítéséről szóló hírek februárban és márciusban jelentek meg, jól látható, hogy az új lépésekre már reagált a piac. A vásárlást tervezők már készülnek arra, hogy a lakásvásárláshoz az eddiginél nagyobb mozgásteret biztosító támogatásokkal és a meglévő lakásuk eladásával léphessenek tovább másik ingatlanba

- mondta Balogh László, aki szerint a különböző intézkedések közül a kétgyermekesek számára biztosított kedvezményes 10 millió forintos lakáshitel lehet a legnagyobb hatással lakáspiaci szempontból.

Az év elején látható kínálat- és keresletbővülés alapján idén a tavalyinál jobb évet zárhat a magyarországi lakáspiac: a tranzakciók száma és az ingatlanok ára is magasabb lehet, mint 2018-ban. Igaz, az adásvételek túlnyomó része az év második felére esik majd, mert a csok új elemei ugyanis július 1-jétől válnak elérhetővé.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm