9 °C Budapest

Dobd ki a régi körtéket: ennyit nyerhetsz a villanyszámlán

2014. március 30. 08:01

Ma a magyar családok villanyszámlájának 20-25 százalékát a világítás teszi ki. Pedig ez az arány lehetne alacsonyabb is - az energiatakarékos fényforrásokkal sokat spórolhatnánk. Hagyományos izzóktól a halogénlámpákig; kompakt fénycsövektől a LED világításig - nem könnyű a választás. Ahhoz azonban, hogy jó döntést tudjunk hozni, az áron túl többek között tudnunk kell a különböző típusok energiafelhasználását, illetve élettartamát is.

A lakásfenntartási kiadások jelentős részét a villanyszámla teszi ki, melynek 20-25 százaléka a világítás rovására írható. Pedig van mód a spórolásra. Egy energiatakarékos fényforrás lényegesen kevesebbet fogyaszt egy hagyományos izzónál. A tradicionális izzók ugyanis rengeteg energiát emésztenek fel.

  • Miközben a hagyományos izzók fényt termelnek, a felhasznált energia 90 százalékát hőtermelésre fordítják
  • A hőtermelésre fordított energia PÉNZ, amit feleslegesen szórunk ki az ablakon
Hiába tiltották be, mégis lehet még kapni a hagyományos izzókat
Mint ismert, az Európai Unió döntése értelmében már nem gyártanak hagyományos izzót az unió országaiban. 2008-ban elsőként a 100-as égők, majd a 60-as izzók, végül pedig a 40-es izzók jutottak ugyanerre a sorsra. Az Ecodesign direktíva szerint a megszokott villanykörtéket azért kell eltüntetni, mert a bennük felhasznált energiának csak 5 százalékából lesz fény, a többit hő formájában adják le, jelentősen növelve a környezeti lábnyomot, ezért energiatakarékos égőkre kell őket cserélni. Habár hagyományos izzót elvileg már nem lehet forgalomba hozni Magyarországon sem, gyakorlatilag azonban még a hatvanas körtékből is találni még a hazai kereskedőknél. A kiskereskedők ugyanis jókora készleteket halmoztak fel még a tiltást megelőzően - készülve a csillapíthatatlan fogyasztói igényekre. Az előírás ráadásul csak a "háztartási célú" hagyományos villanyégőkre vonatkozik, a speciális területeken használtakra nem. Ezeket az izzókat jellemzően ipari létesítményekben, építkezéseknél alkalmazzák, de kertekben, szaunákban is szokták ezeket az erősebben megmunkált, ütésállóbb darabokat telepíteni. Beszerzésük sem okozhat gondot: bár tény, hogy a sarki boltban nem feltétlenül fordulnak elő, azonban a nagyobb áruházakban, vagy webshopokban többnyire elérhetők. Kicsit ugyan drágábbak, mint a betiltott hagyományos villanykörték, de nem annyival, mint energiatakarékos társaik.

MILYEN LEHETŐSÉGEIM VANNAK?

Számos lehetőségünk van, hogy lecseréljük pazarló izzóinkat, kezdve az energiatakarékos izzóktól, a kompakt fénycsöveken át, egészen a LED világításig. Ma már bármelyik típust könnyedén beszerezhetjük valamelyik háztartási boltban, lakberendezési- vagy barkácsáruházban. Bármelyiket válasszuk is, biztosak lehetünk benne, hogy jóval hatékonyabbak hagyományos társaiknál.

Halogénlámpa - ~25% energiamegtakarítás


Az energiatakarékos, avagy halogénlámpák annyiban térnek el a hagyományos izzóktól, hogy esetükben az izzószálat kisméretű, többnyire kvarcüvegből készült bura veszi körül, amelyben valamilyen semleges gáz és kis mennyiségű halogénelem (jód, bróm) található. A halogénelemek jelenléte - a halogén körfolyamat miatt - javítja az izzók fényhasznosítását és élettartamát. Az energiatakarékos izzók 25 százalékkal hatékonyabbak és háromszor hosszabb az élettartamuk, mint hagyományos társaiké.

Kompakt fénycső (CFL - compact fluorescent lamp) - ~75% energiamegtakarítás


Bár a kompakt fénycsövek elsőre jóval drágábbnak tűnnek, mint a hagyományos vagy halogén társaik, számítások szerint ugyanakkor áruk kevesebb, mint kilenc hónap alatt megtérül. A kompakt fénycsövek ugyanis, a hagyományos izzók energiaszükségletének nagyjából egynegyedével működnek, arról nem is beszélve, hogy tízszer hosszabb az élettartamuk. A fluoreszkáló fénycsövek viszont kis mennyiségben higanyt tartalmaznak, éppen ezért ezeket tilos a háztartási hulladékkal együtt kidobni - újra kell hasznosítani őket. Erről számos kiskereskedés ingyen gondoskodik.

A világító dióda (LED - Light Emitting Diode) - ~85% energiamegtakarítás


A legfrissebb felmérések szerint a világító dióda energiafogyasztása 85 százalékkal kisebb a hagyományos izzóénál, élettartama pedig 20 év, ami a hagyományos izzóénak a hússzorosa. Bár beszerzési ára némileg magasabb, ugyanakkor ha figyelembe vesszük, hogy egy átlagos háztartásban 24 izzót használnak, és a LED élettartama 20 év, akkor az összes hagyományos izzó LED-re való cserélésével átlagosan 22 százalékkal csökken a háztartás energiafelhasználása. Mindezen felül a LED használata biztonságos - ellentétben a kompakt fénycsövekkel higany- és méreganyag-mentes. Arról nem is beszélve, hogy ha egymillió háztartásban csupán egyetlen izzót LED-es izzóra cserélnének, az annyival kevesebb szén-dioxid-kibocsátást jelentene, mintha 6 700 autóval kevesebb járna az utakon, vagy évente 17 millió fát ültetnénk.

Számold ki, mennyit spórolhatsz

Minden fényforrásnak van Watt-minősítése - ez többnyire megtalálható a termék csomagolásán. Abban az esetben, ha például 40 Wattot tüntetnek fel a dobozon, akkor óránként 0,04 kWh-s fogyasztással számolhatsz. Tehát ennyit takaríthatsz meg óránként, ha inkább lekapcsolod az adott készüléket; illetve ennek bizonyos hányadát (25-75-85 százalék) spórolhatod meg, ha átállsz egy energiatakarékosabb fényforrásra. (Ne felejtsd el, egy készüléken, például egy csilláron több fényforrás is található. Ezeket minden esetben össze kell adni, hogy megtudd a teljes fogyasztást.) Ahhoz pedig, hogy forintosítsd a megtakarított mennyiséget, érdemes elővenni a villanyszámlát, melyen minden infót megtalálsz a számításhoz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Viszlát Watt, Helló Lumen!

Az izzólámpák és a halogének korában hozzászoktunk ahhoz, hogy a teljesítmény egyértelműen jellemzi a fényforrástól elvárható fény mennyiségét (konyhába 100-as, olvasáshoz 60-as) is. A kompakt fénycsövek és LED fényforrások használatakor ez a megszokás ugyanakkor értelmét veszti. Éppen ezért jelölik a legújabb termékek dobozán, hogy hány wattos izzónak felel meg a fényáramuk (a fényáram egysége a lumen (lm)).

Egy fényforrás egyébként annál gazdaságosabb, minél több lumen fényáramot sugároz a hevítésére fordított wattonként. A hagyományos 100 wattos villanykörte összesen 1380 lm fényáramot bocsájt ki, tehát 13,8 lm/w-al dolgozik. Ezzel szemben a mai energiatakarékos izzók már watttonként 40-50 lumen fényáramot produkálnak. Ha például az van ráírva a dobozra, hogy 7 wattos és 280 lumen, akkor 280/7 vagyis 40 lm/wattal dolgozik - ez igen gazdaságos a hagyományos izzó 13,8 lumen/watt fényáramához képest.

 

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 20. szombat
Tivadar
16. hét
Április 20.
Cirkuszok világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem