20 °C Budapest

Csökken a tej áfája, drágul a cigi, a pálinka: ennyi minden változik jövőre

2018. december 30. 13:00

Emelkedik a nyugdíjkorhatár, több adót is eltörölnek, elektronikus ügyintézésre válthatnak a horgászok és egy csomó minden drágul - mi is csak kapkodjuk a fejünket, mennyi minden változik 2019-től. A Pénzentrum most összeszedte a lényegesebbeket.

Folytatódik a cigaretta adójának emelése, kétszer is nő a jövedéki adó, először januárban, utána júliusban. Ezek akár 40 forinttal dobhatják meg a dobozonkénti árat, ha azt az gyártók, forgalmazók érvényesítik a trafikokban. Jövő nyáron akár már az 1500 forintos szintet is elérhetik a legdrágább cigaretták.

A korábbi években megszokott áfakulcs-csökkentés 2019-re a tejre jutott: eszerint a hosszabban eltartható és az uht (ultrapasztőrözött) tejek forgalmi adója január 1-től 18 százalékról 5 százalékra mérséklődik.

Nagyot drágul a pálinka: a népegészségügyi termékadó növekedése miatt 700 forinttal ugrik meg egy félliteres, 50 százalékos pálinka nagykereskedelmi ára és a kiskereskedelemben ennél is nagyobb lesz a drágulás. Az új szabályok szerint az egy liter 50 térfogat-százalékos pálinka után fizetendő adó 1100 forint lesz.

Átlagosan 15 százalékkal csökkennek januártól az üres adathordozókra kivetett magánmásolási díjak. A mobiltelefonoknál 33 százalékkal csökken a díj, ami 500-1600 forinttal alacsonyabb összegeket jelent. A kép- és hangmásolatok készítésére alkalmas eszközök árába beépülő jogdíj januártól 41 kategóriában csökken.

Munkaügyek

Átalakul a cafeteria szabályrendszere. Megszűnik a legelterjedtebb elemek adókedvezménye, így kérdés, hogy a munkáltatók milyen értékben tartják meg a juttatásokat. A munkáltató 2019. január 1-jétől béren kívüli juttatásra vonatkozó kedvező közteherfizetés - ahol az összes közteher 34,5 százalék - mellett kizárólag a Széchenyi pihenő (Szép) kártya alszámláira nyújthat támogatást. Ez egyben azt is jelenti, hogy a munkáltató béren kívüli juttatásként nem adhat a munkavállalóinak legfeljebb évi 100 ezer forint összegű pénzjuttatást.

Lekerült onnan az iskolakezdési támogatás, a helyi utazási bérlet, az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás, az Erzsébet-utalvány és az iskolarendszerű képzés munkáltató által átvállalt költsége. A lakáscélú munkáltatói támogatás, mobilitási célú lakhatási támogatás, kockázati biztosítás más személy által fizetett díja, diákhitel-törlesztéshez biztosított munkáltatói támogatás is lekerült a listáról. Továbbra is adómentes juttatásnak minősül a sportrendezvényre szóló bérlet, belépőjegy, valamint a kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy, bérlet, továbbá könyvtári beiratkozási díj a minimálbér értékéig.

Olcsóbb lesz a diákhitel: az előző félévi 2,3 százalékról 10 bázisponttal, 2,2 százalékra - azaz eddig soha nem látott alacsony szintre - csökkentette a Diákhitel1 kamatát a 2019. január 1-jétől június 30-ig tartó időszakra a Diákhitel Központ. A kötött felhasználású Diákhitel2 az állami kamattámogatásnak köszönhetően változatlanul 0 százalékos kamattal igényelhető.

Rengeteget lehet majd dolgozni, hatályba lép a Munka törvénykönyve újabb módosítása. A jogszabály szerint 2019. januártól a dolgozó hozzájárulásával vagy kollektív szerződés mellett elrendelhető évi 400 túlóra, és a cégeknél akár 3 éves munkaidőkeret is alkalmazható, amely a túlórák kifizetését tolhatja ki.

Januártól átlagosan 30 százalékkal emelkedik a központi közigazgatásban dolgozó kormánytisztviselők bére.

Jön a sírig tartó munka

Emelkedik az öregségi nyugdíjkorhatár: 2019-ben 64 év lesz a korhatár (az emelkedés a 65 év eléréséig tart, ez 2020-ban lesz).

28 500 forint marad az öregségi nyugdíjminimum, az általános nyugdíjemelés 2,7 százalék lesz.

2019-től a munkát vállaló nyugdíjasok munkabéréből csak a 15 százalékos szja-t vonják le.

Változik a betegellátás, a kárbejelentés, több lesz a fizetős út

Új rendszerben fogadják a betegeket a kórházak sürgősségi osztályain januártól. A cél, hogy perceken belül kiderüljön, az érkezőknek milyen ellátásra van szükségük, és a sürgősségire tényleg csak azok kerüljenek, akiknek erre van szükségük.

Több új gyorsforgalmi és főúti szakasszal bővül a díjköteles utak köre. Szigorodik a gépjárművek környezetvédelmi kategória besorolása. A legkedvezőbb díjszinttel rendelkező A‑kategóriába csak az Euro 5 vagy az ennél magasabb osztályú motorral felszerelt járművek kerülhetnek.

Indul a Mabisz e-kárbejelentő applikációja, amivel könnyebb lesz az adminisztráció. Startol a jármű szolgáltatási platform, a rendszerben ingyen lekérdezhetőek lesznek a gépjárművek adatai. Rendszám alapján megtudhatóvá válnak az autó műszaki adatai, például a kilométeróra állása, a jármű baleseti előélete, elérhetőek lesznek az eredetiségvizsgálaton készült fényképek is. A rendszert az ügyfélkapun keresztül bárki, a jogcím igazolása és mennyiségi korlátozás nélkül igénybe veheti.

Spórolhatnak a vállalkozások, ha a készpénzes vásárlás helyett tartós bérlettel, operatív vagy nyíltvégű pénzügyi lízinggel szerzik be a személygépkocsikat. Az áfatörvény módosítása miatt egyszerűbbé válik az áfa visszaigénylése a céges autók bérleti, vagy adózási szempontból bérleti jellegűnek minősülő lízingdíjából. A kkv-k a kamat akár teljes összegét levonhatják a társasági adóból.

Nőnek a tehergépjárművek útdíjai: a négytengelyes járművek gyorsforgalmi úton való haladása drágul a legtöbbet, kilométerenként 6 forint 60 fillérrel.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Adó és pénzügyek

Jövőre tovább bővül a kétgyermekes családok adókedvezménye, így havonta már 40 ezer forintot spórolhatnak az érintettek - ha megvan az ehhez szükséges adóalapjuk.

Kivezetik az egyszerűsített vállalkozói adót. Ezt az adónemet csak a 2019-es adóévre lehetett, 2018. december 20-ig bejelentéssel választani, ezt követően az áttérés nem lehetséges.

A kisvállalati adó (kiva) választásának felső értékhatára egymilliárdról hárommilliárd forintra nő. A legkisebb vállalkozások áfamentességi felső határát pedig nyolcmillióról tizenkétmillió forintra emelik. Az adócsökkentés a hitelintézeteket is érinti: a bankadó felső kulcsa 0,21 százalékról 0,20 százalékra csökken.

Húszezer forintig minden lakossági átutalás mentesül a pénzügyi tranzakciós illeték alól.

Öt adófajta szűnik meg. A magánszemélyek egyes jövedelmeit terhelő 75 százalékos különadón kívül megszűnik a hitelintézeti különadó és a kulturális adó is. A baleseti adó a biztosítási adóba, és az egészségügyi hozzájárulás) pedig a szociális hozzájárulási adóba épül be.

2019-től nem kell bejelenteni a foglalkoztatottnak dolgozója végzettségére, szakképesítésére, illetve azt ez igazoló okiratokra vonatkozó adatokat. Emellett az egyéni vállalkozóknak is elkészíti az adóhivatal az adóbevallási tervezetet.

1,8 százalékról 5,9 százalékra ugrik a késedelmes vagy hiányos adófizetés esetén az adózókra kirótt pótlék mértéke.

Az önmagukat ellátni nem tudó, súlyosan fogyatékos és tartósan beteg gyermekükről gondoskodó szülőknek bevezetik a gyermekek otthongondozási díját, amelynek összege 2019. januártól bruttó 100 ezer forint, lépcsőzetes emeléssel 2022-re az akkori minimálbérhez illeszkedik majd.

Majdnem ötödével nő a cégek, intézmények állami áramtarifája és emelkednek a rendszerhasználati díjak is. Az áremelkedés a lakosság által fizetendő díjakat nem érinti, a lakosságon kívüli kör számára mintegy húsz százalékos drágulás lesz.

A gazdálkodó szervezetek 2019. január elsejétől kizárólag cégkapun keresztül intézhetik elektronikusan adóügyeiket a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál.

Csökken a kötelező átvételi, valamint a prémium típusú támogatás időtartama az újonnan megállapítandó támogatási jogosultságú hazai napelemes beruházásoknál.

Horgászkártya, kultúr-tao és egyebek

Megszűnnnek a kulturális társaságiadó-kedvezmények rendszere a visszaélések nagy száma miatt. A sportcélú taónál módosítottak, lehetővé vált, hogy az ilyen típusú támogatásokat a sportlétesítmények üzemeltetésére, fenntartására is igénybe lehessen venni.

Több pénzt kaphatnak az olimpiai érmesek: a 35 éves kortól járó olimpia járadéka nem lesz degresszíven korlátozva, hanem a sportoló valamennyi győzelme után a külön-külön számított majd összeadott teljes összegre, míg ezüst illetve bronzérem esetén azoknak 60 illetve 40 százalékára lesz jogosult.

Érkezik a Magyar Horgászkártya, ennek segítségével pedig fokozatosan elektronizálható a többi okmány is, például az állami horgászjegy vagy a területi jegyek.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem