12 °C Budapest

Csekklista a kiégés ellen: ezekre figyelj, ha te is fáradtan ébredsz reggel

2021. február 28. 13:01

Sokan érzik fáradtnak és kiégettnek magukat, erre jön még rá a járvány okozta stressz is, amely már közel egy éve velünk van. Ilyenkor fontos olyan reggeli szokások kialakítása, amelyek segítségével még a globális egészségügyi válság közepette is fittek, kipihentek maradhatunk. Ha annak ellenére is le vagy eresztve, hogy eleget alszol, akkor változtatni kell: mutatunk pár trükköt, amelyekkel visszanyerheted az energiád.

A stressz hatással van a testre, az egyik ilyen a csökkenő energia. A szakemberek azt javasolják, hogy egy egyszerű, bizonyítottan hatásos gyakorlattal kezd napot: vegyél néhány mély lélegzetet.

Próbáljunk meg a munkanap kezdete előtt összpontosítani magunkat - mondta Gregory Katz, a Connecticuti Nuvance Health kardiológusa, aki mindenkinek javasolja a fókuszált, mély légzést reggelente. Ugyanis egy a közelmúltban végzett kutatás szerint pusztán a szem becsukása és a 10 lélegzetvételre történő összpontosítás hatékony módja lehet a relaxálásnak.

Hidratálj

Sok táplálkozási szakember javasolja, hogy reggelente igyál meg egy pohár vizet.

A hidratált állapot fenntartása elősegíti az energiaszint megtartását is, mert a víz elősegíti az oxigén áramlását a testben. Minél hatékonyabban tud a szervezetünk oxigént juttatni az izmokba és a szervekbe, annál több energiánk lesz. A hidratálás az egyik legegyszerűbb dolog, amit tehetsz magadért, mert csak vizet kell innod

- mondta a HuffPostnak Stephanie Nelson, a MyFitnessPal táplálkozási szakértője. Ezzel szemben a jelentősen dehidrált emberek gyakran fáradtnak érezhetik magukat. Ráadásul ez a módszer egyszerű és ingyenes. Michele Smallidge, a Connecticuti New Haveni Egyetem szakértője pedig egy régi tévhitet is oszlatott el:

a koffeintartalmú italok, mint kávé és a tea is hidratálnak, persze erre a célra a víz a legjobb.

Mozogj

A testmozgásnak rengeteg előnye van, az endorfinok felszabadításától a koncentráció javításáig. A kutatás azt is állítja, hogy azok az emberek, akik reggel mozgással kezdik a napot, általában aktívabbak a nap folyamán. És ennek sem kell intenzív kardióprogramnak lennie, bármilyen típusú mozgás is megfelel, csak érezd jól magad. Lehet szó jógáról, nyújtózkodásról, vagy valamivel megerőltetőbbről, bármi jó, ami a vérkeringélst serkenti - mondta Katz.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egyél eleget

A diétás továbbra is rendkívül divatosak, az energia szempontjából inkább hallgatni kell a testedre, annak természetes vércukorszint-emelkedésére és csökkenésére - húzta alá Smallidge. A szakértő azt javasolta, hogy egy olyan reggelit fogyasszunk, ami magasabb fehérje és egészséges zsírtartalmú. Az emberek általában három-négy óránként éheznek meg, az energiaszint fenntartása érdekében fontos, hogy a testednek üzemanyagot adj - tehát ha korán kelsz, reggelente egyél többször, ne csak egyszer.

Hagyd a telefont

Amikor reggel a telefon után nyúlsz, lényegében hagyod, hogy valami más diktálja az első gondolataid és érzéseid, akár azért, mert a közösségi médiában lapozgatsz, akár a legfrissebb híreket nézed. A nagy mennyiségű információ leterheli, kifárasztja az agyadat már korán reggel. A nyugodt reggel titka, hogy távol tartsd magad a közösségi médiától vagy a munkahelyi e-mailektől. Így esélyt adhatsz az elmédnek az összpontosításra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm