20 °C Budapest

Családi házban laksz? Ezzel spórold meg a nyaralást a következő évekre

2017. június 23. 05:35

Nagy kő eshetett le a szívéről annak, aki mindig is szeretett volna medencét a kertbe, de az engedélyek beszerzése elrettentette attól, hogy nekivágjon. Év eleje óta viszont már nem szükséges építési engedélyt beszerezni ehhez, így pedig sokkal egyszerűbbé vált a saját medence építése. Utánajártunk, hogyan érdemes belevágni az építésbe és melyek azok a folyamatok, amik kihagyhatatlanok.

A korábbi szabályozás alapján még építési engedélyt kellett kérni, ha a kertbe saját úszómedencét akartunk építeni. Az év elején azonban módosult a szabályozás, a hatályos építésügyi és építésfelügyeleti hatósági eljárásokról szóló rendelet már az építési engedély nélkül végezhető építési tevékenységek között sorolja fel a medencét. A korábbi szabályozás szerint egyébként a nagyobb medencéknél kellett engedélyt kérni a hatóságoktól. A könnyítés miatt sokan foghatnak házi megoldásokba, azonban egy ténylegesen jó medence megépítéséhez nem árt szakember segítségét kérni.

Megéri a medence egy nyaralás helyett?

Ilyenkor persze nemcsak az előnyökre érdemes koncentrálni, hanem azt is érdemes kiszámolni, hogy vajon megéri-e egy medencét építeni a kertbe az idei nyaralós pénzből. Ehhez persze nem árt tisztában lenni azzal, hogy mennyit kérnek egy medence megépítéséért, amiben hatalmas különbségeket láthatunk. Az átlagos méretű (1,5 m mély, 6-8 m hosszú és 3-4 m széles) medence építése nagyjából 2-3 millió forintba kerül. Persze ez csupán az "alapmodell" ára, egy nagyobb prémium építése akár 7-13 millió forintba is kerülhet.

Azt tehát biztosan kijelenthetjük, hogy egy két hét nyaralás egy közeli tengerpari helyen sem kerül annyiba, mint egy medence. Persze egy medence nemcsak egy-két hétig használható, hanem évente akár fél éven keresztül is. Ezzel pedig nemcsak a nyaraláson spórolhatunk, hanem a megfelelő kiegészítők beszerzésével akár az uszodai belépőt is kiválthatjuk.

Hogy tudjuk ezt kifizetni?

Az elsőre magas ár sokakat elrettenthet, azonban egy medence akár több évtizeden keresztül szolgálhat kikapcsolódáskét, arról nem is beszélve, hogy az ingatlanunk értékét is jelentősen megnöveli, amit egy esetleges későbbi eladás alkalmával élvezhetünk.

Kiváncsiak voltunk tehát, hogy mégis mennyibe kerül, ha hitelből építtetünk magunknak egy medencét. Ehhez a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát használtuk fel, ahol 3 millió forintos hitelösszegre, 5 éves futamidőre készítettünk számításokat (250 ezer havi jövedelemjóváírás mellett). Ez alapján a legolcsóbb hitel a Sberbank Fair Plusz, amely mindössze 7,74 százalékso teljes hiteldíj mutató (THM) és 59 333 forintos törlesztőrészlet mellett vehető fel. Így évente 712 ezer forontot kell költeni a medencére, ezt az összeget érdemes szembe állítani a nyaralásra és az uszodai belépőkre költött összeggel, illetve az ingatlan értékének növekedésével.

A második legolcsóbb ajánlat a Budapest Bank Prémium Kölcsön, aminek 7,87 százalékos a THM-je, és 60 501 forint a törlesztőrészlete. Ennél a kölcsönnél az éves költség 726 ezer forint lesz. Ha a képzeletbeli brozérmes kölcsönt keressük, akkor a kalkulátor alapján a CIB Előrelépő Személyi Kölcsön lehet ez, amely 8,31 százalékos THM és 60 843 forintos törlesztőrészlettel csábít minket medence építésre. Ennél a hitelnél az éves fizetendőnk 730 ezer forint lesz.

Persze nem csak ezeket a hiteleket érdemes fontolóra venni, tíz százalék alatt ugyanis több más bank is ad kölcsönt:

De mitől függ az ár?

Egy laikus számára kívülről két ugyanolyan medence, simán lehet, hogy árban 50 százalékkal eltér az egyik a másiktól, mert a beépítés, a gépészet, a felhasznált anyagok közel sem azonosak. Ez csak használat közben fog kiderülni. Itt hatványozottan igaz, hogy az olcsóbb lesz 1-2 év múlva a drágább - mondta a Pénzcentrum kérdésére a Dr. Bertényi Uszodatechnika képviselője. Sokféle kivitelezési mód létezik, de ha valaki hosszútávra tervezi a medencéjét, érdemes megnézni, hogy mi kerül beépítésre.

Ennyi idő alatt épül meg a medence

Ha már idén nyáron élvezni szeretnénk a medencénk hűsét, akkor nem árt minél előbb felkeresni egy szakembert. A Medenceépítés.net szerint ugyanis minimum néhány hétbe telik, általánosan három hetet kell várni az elkészülésre.

Alapvetően három féle medence aljzat létezik, a legkedvezőbb áron a fémfalú fóliás változatokat kaphatjuk meg. Ennél 20-30 százalékkal drágábbak a zsalukő alapú medencék, ezek bármilyen méretre és formára építhetők. A legtöbbet az üvegszál erősítésű, kerámiamagos poliészter medencéért kérnek, ez az előző típusnál is 30-40 százalékkal drágább (ez azt jelenti, hogy az első típusnál 1,5-1,8-szor drágábbak).

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Ez persze csak az alapanyagok felhasználását jelenti, a felszerelések és extrák listája ugyanis igen hosszúra nyúlhat, ami persze a költségeket is jelentősen megdobhatja:

  • A legtöbb medencéhez lépcsőt kérnek, amit a megépítéskor alkotnak meg a szakemberek, azonban minden ötödik esetben (20 százalék) létrával szerelik fel a medencét.
  • Népszerű az ellenáramoltató, amely egy kisebb medencét is úszásra alkalmassá tehet.
  • Sokan kérnek medence fűtést is, amivel a szezon kitolható, így nemcsak 2-3 hónapon keresztül, hanem akár fél éven keresztül is élvezhetjük a medencénket.
  • Ennek továbbfejlesztett változata a hőszivattyú, amely állandó hőmérsékleten tartja a medencét, ennek viszont aránylag borsos, 400-800 ezer forintos ára van.
  • A medence lefedése is népszerű, ennek számos változata ismert, az olcsóbbak már 40 ezer forinttól is elérhetők, de akár 3 millió forintot is kifizethetünk egy eltolható polikarbonát fedésért.
  • Sokan ódzkodnak az építtetéstől, mert nem akarnak folyton a medence tisztításával foglalkozni, ők akár erre speciálisan készített robotot is alkalmazhatnak, amely 200-400 ezer forint körüli összegbe kerül.
  • Van, aki nyakzuhanyt szeretne a medence partjára, amely 150-300 ezer forint körül mozog.
  • A kerti tusoló is hasznos lehet, ennek kiépítése nagyjából 100-150 ezer forintba kerül.

Emellett a medencék karbantartásáról, időnkénti felújításáról sem szabad megfeledkezni, egy jól megépített medencénél sokkal kevesebbet kell költeni a felújításra, mint egy gyengébb típusú esetében.

Hogyan csökkentsük az árat?

Sokakban felmerül a kérdés, hogyan csökkenthetők a medencék árai, hiszen jelentős kiadás lehet egy család életében. A szakemberek szerint az olyan munkák elvégzésével lehet elsősorban csökkenteni az árat, mint a gödör kiásása, a felesleges föld elszállítása, egyszóval, amely munkák nem igényelnek szakembert.

Az sem teljesen ördögtől való ötlet, hogy saját magunk álljunk neki a medence építésének, azonban mindenképp gondoljuk át a részleteket, mielőtt belevágnánk.

A "házi barkács" egy ideig még belefér, bizonyos medencetípusoknál, de akkor is érdemes szakértő véleményét kérni, különben nagyon drága lesz a végeredmény! Vannak olyan lehetőségek, hogy segítséget adunk egy bizonyos fokig, a házi medence építéshez. De ebben az esetben is vannak olyan lépések, amiket szakemberre kell bízni, pl.: medence kifóliázása, medence gépészetének megépítése, eltolható fedések gyártása telepítése, fűtések kiépítése - mondta a Dr. Bertényi Uszodatechnika képviselője.

A legnagyobb buktató, ha bármiféle tanács nélkül nekilát valaki medencét építeni, hogy egyszerűen szétmegy a medence, vagy ereszt. Az is előfordulhat, hogy élvezhetetlen lesz, mert hideg, vagy hetente bealgásodik, a rossz szűrőrendszer miatt, és egy mocsaras szúnyogtelep alakul ki, így pedig nem pedig a pihenést, a kikapcsolódást szolgálja, hanem csak nyűg lesz a fenntartása.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem