21 °C Budapest

Családi házat építenél? Így úszhatod meg a legolcsóbban

2018. február 21. 15:03

Az évek óta tartó lakáspiaci boom miatt egyre nehezebb jó helyen fekvő, családi ház építésére alkalmas 300-1000 négyzetméteres telekhez jutni a fővárosban, és ez a folyamat a vidéki nagyvárosokban is látható. Ráadásul, aki családiház-építést tervez, jó előre fel kell készülnie a szakemberhiány miatt - derül ki az ingatlan.com elemzéséből.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta, hogy első látásra egy bontandó családi ház esetében a munkálatok költsége magasabb lehet, mint egy üres telekre való építkezés. “

Bizonyos esetekben azonban az üres telek ára magasabb, mintha olyan hasonló méretű telket vásárolnánk, ami már egy felújítandó vagy elbontandó épületet is tartalmaz. Ráadásul az utóbbi esetekben nem feltétlenül kell az alapozással, falak újraépítésével törődni, amivel még többet lehet spórolni, ha az ingatlant az elbontás helyett teljes körűen felújítjuk

 - tette hozzá a szakember

Telkek, házak, árak

Az elemzés szerint Budapesten a 300-1000 négyzetméteres telkek átlagára február közepén 36 millió forint volt, természetesen városrésztől függően eltérőek az árak. A XIV. kerületben például közel 55 millió forint az átlag, a XXIII.-ban pedig 13 millió. A felújítandóként hirdetett családi házak átlagára a XIV. kerületben 48 millió forint volt, a XXIII. kerületieké pedig 22 millió forintra rúgott.

A vidéki nagyvárosok közül Debrecenben 12,7 millió, Győrben 13,9 millió, Szegeden 11,6 millió forint az telekárak átlaga. A debreceni felújítandó házak pedig 16 millió forintba kerülnek a kínálati piacon. A győriért és szegediekért 25 és 17 millió forintért szerepelnek. Balogh László elmondta, hogy az adott ház állapotától függően kell a bontásról vagy a teljes körű felújításról döntenie a vásárlóknak.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

{{BANK360BANNER_LTP}}

Mire kell figyelni?

A szakember felhívta a figyelmet, hogy a családiház-építés után jár a családi támogatás, a gyerekek számától függően a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) és az 5 millió forintos áfa-visszatérítés.

Fontos azonban, hogy a 10 millió forintos állami támogatást csak akkor lehet igénybe venni, ha a régi ingatlant elbontják és ez a tulajdoni lapon is megjelenik

 - tette hozzá az ingatlan.com szakembere. Kifejtette azt is, hogy a frekventált helyen lévő családiház-építésre alkalmas telkekből nagyon szerény a kínálat, ezért érdemes lehet a felújtandókkal számolni, mert ezek iránt visszafogottabb volt a kereslet az utóbbi időszakban. Könnyen lehet ugyanis, hogy a kiszemelt környéken nincs is eladó telek. Az ingatlan.com elemzése szerint a családiház-beruházást nagyon fontos időben megtervezni, mert az építőipar bővülése miatt a kivitelezőknek sok megrendelése van és jó előre le vannak kötve a kapacitások.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem