2020. február 28. péntek Elemér

Csak így lehet újra gyógynövény-nagyhatalom Magyarország


Magyarországon számos gyógynövény terem, amiknek nagyon is kedvez a Kárpát-medence fekvése, éghajlata. Míg azonban a rendszerváltás időszakában az évi 20 ezer tonnát közelítette az exportunk, manapság néhány ezer tonna alá zsugorodott - számol be a HelloVidék cikke.

2019-es adat szerint Magyarországon 100-120 rendszeresen használt gyógynövényfaj van, az aktív hatóanyagot tartalmazó részek több ezer tonnát tesznek ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint. A termesztett gyógynövényeket legjellemzőbb módon nyers állapotban átvett mag és termés formájában szerzik be, az importált gyógynövényeknél - a szállítás és eltarthatóság miatt - a drog (vagyis szárított) állapotú anyag van túlsúlyban.

A hazai eredetű beszerzést tekintve a vadontermő, virág-hasznosítású gyógynövények közül a bodza, a hárs és a kamilla, a leveleseknél a csalánlevél, a füvek közül az aranyvessző, a kisvirágú füzike és a cickafark, míg a gyökér-hasznosításúak közül a fekete nadálytő volt a legnagyobb mennyiségben felvásárolt alapanyag 2018-ban.

Az elmúlt években úgy tűnik, központi akarat mutatkozik a magyar gyógynövényipar felélesztésére. Újraalakult például a Nemzeti Agrárkamara gyógynövény alosztálya, ami célként tűzte ki a magyar gyógynövény ágazat újrapozícionálását. Az ő álláspontjuk szerint

a vadon termő gyógynövények gyűjtése tipikusan az elmaradott régiók munkanélküli lakosságának kiegészítő, illetve sok esetben egyetlen jövedelemforrása,

a makrokörnyezet és az ágazat átalakulása miatt azonban a jövőben nagy változtatásra van szükség.

Ha érdekel a téma, a HelloVidék oldalán elolvashatod a teljes cikket. KATT!

 

 

 

 

Címlapkép: Getty Images

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,77 százalékos THM-el, és havi 58 610 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 53 724 forintos törlesztőt ígér a 2,68 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,74 százalékos THM is alacsony, 53 952 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a K&H, a CIB Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

03.01-04.05
Országos

Lidl

02.27-03.04
Országos

Interspar

02.27-03.04
Országos

Spar

02.27-03.04
Országos

Auchan

02.27-03.04
Országos

Aldi

02.27-03.04
Országos

Tesco

02.27-03.04
Országos

Interspar

02.26-04.03
Országos

  Ajánlatunk