16 °C Budapest

Csak dupla fizuért költöznének a fiatalok? Minden második a szülőkkel lakik

2017. január 23. 12:30

A fiatalok több mint fele még a szülők vagy a család tulajdonában lévő ingatlanban lakik, 23 százalékuk pedig lakást bérel. A 19-29 évesek legnagyobb része arra számít, hogy 26-30 évesen lesz majd saját lakása. A válaszadók több mint fele nyitott a költözésre is: akár más megyébe is egy jobb állásért. Az aktív keresők többsége viszont csak a jelenlegi fizetésük duplájáért mozdulnának az országban bárhová is.

A meglévőnél nagyobb ingatlanban szeretnének lakni a 19-29 éves fiatalok. A K&H fiatalok jóléti indexéből kiderül, hogy a válaszadók a szülők vagy a család tulajdonában lévő, átlagosan 80 négyzetméteres lakóingatlanban laknak, miközben egy szobával nagyobb, 94 négyzetméteres alapterületet tartanának ideálisnak - derül ki a K&H fiatalok jóléti indexéből.

A kutatás szerint a magyar fiatalok nagy része még mindig a "mamahotel"kényelmét élvezi: 55 százalék a szülők vagy a család tulajdonában lévő ingatlanban lakik. 23 százalékuk bérel lakást, és mindössze 20 százalékuknak van legalább részben saját tulajdonú lakóingatlana.

A legtöbb fiatal családi házban lakik, míg a második helyen a lakótelepi panellakás, a harmadik helyen pedig a nem panel társasházi lakás áll.

A saját lakással már rendelkezők átlagosan 23 évesen jutottak az ingatlanhoz, viszont azok, akik még nem rendelkeznek saját tulajdonnal, sokkal borúsabban látják a helyzetüket: átlagosan csak 30 éves korukra látják reálisnak az első saját otthon megszerzését.

Nem kellenek a lakóparkok

A fiatalok többsége kertes házban képzeli el a jövőjét, a városi lakások a lista végén kullognak. A legtöbben (42 százalék) nagyvárosok külvárosi kertes házas övezetében élnének a legszívesebben a következő 10 évben, de népszerű még a vidéki kertes ház (24 százalék) is.

A kisebb társasházak a fővárosban jobban teljesítettek: az átlagos 14 százalékhoz képest a budapesti fiatalok 21 százaléka lakna ezekben a következő 10 év során. A városi lakóparkokba viszont nem sokan vágynak: a fiatalok mindössze 8 százaléka menne.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Költözés dupla fizetésért

A K&H felmérése azt is vizsgálta, hogy a fiatal korosztály tagjai miként vélekednek a költözésről. Bár a fiatalok többsége eddig még sem munka, sem pedig tanulás miatt nem költözött, a többség ennek a lehetőségét a jövőben nem zárja ki. 59 százalék akár másik megyébe is elmenne, ha számára jó munkát kínálnak. A legnyitottabbak a diákok (nappali tagozatos felsőoktatásban tanuló hallgatók) és a 26 évnél fiatalabbak.

Az aktív keresőknek azonban kicsit több kellene a költözéshez: a többség, 37 százalékuk csak akkor költözne bárhová is, ha a jelenlegi bérének a dupláját kapná az új helyen.

A felmérésből az is kiderül, hogy a nők kevésbé nyitottak a lakhelyváltoztatásra: míg a férfiak mindössze 6 százaléka zárta ki, hogy bármilyen okból elköltözzön belföldön, a nők körében már 22 százalékos volt az arányuk.

Érdekes, hogy egy jó állás miatt szinte ugyanannyian mennének külföldre, mint amennyien hajlandóak lennének belföldön egy másik megyébe áttelepülni. A fiatalok 58 százaléka fontolná meg a hosszabb külföldi tartózkodást a karrierje miatt.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem