Budapesti árakon hirdetik a balatoni nyaralókat

2017. május 16. 16:06

A lakáspiaci pörgéssel párhuzamosan a nyaralók, hétvégi házak piaca is egyre élénkebb. A nyaralók iránti kereslet az elmúlt években felélénkült, a válság utáni egyre több háztartás engedheti meg magának, hogy nyaralót vásároljon.

A nyaralópiacon kivételes részt képviselnek a balatoni ingatlanok, vannak olyanok, amelyeknek a meghirdetett ára a budapesti árszintet is eléri - derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből.

A jövőben pedig jelentős hatással lehetnek az uniós forrásokon alapuló egy-egy nyaralóövezet közelében lévő turisztikai és egyéb fejlesztések, amelyek felértékelődést hozhatnak.

- mondta Balogh László, a cég vezető gazdasági szakértője. Az élénkülés egyértelmű, ám a szakember szerint azért nem lehet akármilyen telket vagy nyaralót eladni, a rossz beosztású, kicsi telkek csak jelentős diszkonttal találnak gazdára.

A nyaralók piacán az élénkülését mutatja, hogy az idei első negyedévben a kínálat 5 százalékkal nőtt, a kereslet pedig nagyobb mértékben, 9 százalékkal emelkedett - ismertette a szegmens fontosabb adatai a szakértő.  A lakáspiachoz hasonlóan a turisztikai céltelepülések és nyaralók ingatlanpiacán is óriási különbségek vannak az országon belül. A cég több mint 7 ezer nyaralóhirdetésen alapuló elemzése szerint

a legnépszerűbb balatoni településeken az átlagos négyzetméterárak elérték a budapesti szintet.

Balatonfüreden egy lakás négyzetméteréért 575 ezer forintot kérnek, Tihanyban 700 ezer forint az átlag, valamint szintén drága település a déli part elején található Szántód, Zamárdi és Siófok, ahol 450-500 ezres négyzetméterárak vannak.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

{{BANKRACIOBANNER_LAKAS}}

Árak, megyék

A balatoni megyék közül Veszprémben idén májusban 258 ezer forint volt a nyaralók átlagos négyzetméterára, ami 5 százalékos drágulást jelent tavaly májushoz képest. Somogyban pedig 6 százalékkal idén májusban a nyaralók átlagos négyzetméterára 6 százalékkal 272 ezer forintra emelkedett az ár. A balatoni ingatlanok átlagos négyzetméterára azonban alacsonyabb 246 ezer forint volt májusban, így a legfelkapottabb településeken kívül azért lehet jóval olcsóbban, 200 ezer forint körüli vagy alatti négyzetméteráron is nyaralót vásárolni.

A Velencei-tó bár az átlagárakat nézve nem éri el a legnépszerűbb balatoni településeket,
itt két árfelhajtó tényező van Balogh László szerint. Egyrészt a székesfehérvári lakáspiac élénkülőben van és gazdaságilag az átlagnál fejlettebb városról van szó, ami a közeli települések ingatlanpiacán is érezhető. Másrészt a Velencei-tó partján lévő települések viszonylag közel vannak a fővároshoz, ezért sok budapesti számára lehet alternatíva már most és a jövőben is. A Velencei-tó melletti nyaralókat is magában foglaló Fejér megyében a nyaralók átlagos négyzetméterára május elején 172 ezer forint volt, ami 7,5 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi értéket.

Lapot kap a turizmus is

A nyaralók piacára közvetve hatással van a belföldi turizmus élénkülése is. A hivatalos adatok szerint tavaly a belföldi vendégek 7 százalékkal több napot töltöttek a különböző szálláshelyeken. A Szállás.hu előrejelzése az idén is élénk piacra számít, a foglalások előzetes adatai alapján idén nyáron tavalyinál 20 százalékkal nagyobb vendégforgalom várható. Az ingatlan.com szerint pedig a turizmus fejlődése a nyaralóvásárlók és -tulajdonosok számára is fontos, mivel a kihasználatlan időszakokban ezek az ingatlanok akár rövid távra is bérbe adhatók.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 23. kedd
Béla
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm