7 °C Budapest

Brutális drágulás az építőanyagoknál: mégis, kinek van ennyi pénzze építkezni?

MTI
2020. április 17. 15:16

Márciusban és áprilisban az idáig megkötött új szerződések volumene a vártnak csak mintegy 65-70 százalékát érhette el, ezért az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint az ágazatnak jelentős kormányzati vagy önkormányzati megrendelésekre van szüksége, mert ezek hiányában az építőipar megrendelési állománya zuhanásszerűen csökkenhet - közölte a szakszövetség pénteken az MTI-vel. Az ÉVOSZ ezen a héten is áttekintette a koronavírus-járvány építőiparra gyakorolt hatásait, ezek alapján az ágazat teljesítőképességének megtartása érdekében fogalmazta meg javaslatait, amelyeket a kormányzatnak is eljuttattak. A szakszövetség szerint megrendelői oldalon az állam, az önkormányzatok és a lakosság részéről is megjelent az elbizonytalanodás, ezt támasztja alá, hogy a magasépítési rendelésállományban április elején éves összevetésben csaknem 20 százalékos, a mélyépítés (út-, vasútépítés, infrastruktúra) területén pedig már több mint 25 százalékos visszaesést tapasztaltak.

A kormány javaslatcsomagjában szerepel egy "előrehozott" beruházási csomag, közlekedési-, infrastrukturális és szállodai építési, rekonstrukciós feladatok finanszírozására, az ÉVOSZ most azt kéri a kormánytól, hogy ezt a csomagot minél előbb indítsa el, nevezze meg az egyes intézményeket, ahol a fejlesztések szükségesek és írják ki a közbeszerzési ajánlat kérést, hogy az építőipari cégek le tudjanak szerződni. Az ÉVOSZ úgy látja, az ágazat másik problémája abból fakad, hogy

tovább romlott a vállalkozások likviditási helyzete, részben mert a kereskedelmi bankok óvatosabbá váltak, hosszabbodik a finanszírozási és a hitelkérelmek elbírálási ideje, részben pedig mert főként az állami és önkormányzati megrendelésekre végzett munkáknál gyakori a befogadott számlák határidőn túli kifizetése.

Ezért az ÉVOSZ szerint fel kell gyorsítani az Államkincstárból érkező számlakifizetéseket, ami viszont csak akkor lehetséges, ha ezt az igényt a kormány is felismeri és beépíti azt legújabb gazdaságvédelmi programjába. Ugyanakkor pozitívumként megjegyezték, hogy a kormány befogadta a szakszövetség egy másik, a cégek finanszírozási helyzetének javítására tett javaslatát, ennek köszönhetően pedig az állami, önkormányzati megrendelők részére végzett munkáknál 25 százalékról 50 százalékra nőtt a kifizethető előleg mértéke. Hozzátették:

Január-április között az építőipari cégek 5-8 százalék közötti anyagár-emelkedést tapasztaltak. Az import termékeknél az árnövekedés a forint gyengülése miatt ennél is lényegesen magasabb volt.

Az árfolyam változásából adódó többletköltségek azonban nem férnek bele a szerződésben vállalt árakba. Ezért az ÉVOSZ az állami, önkormányzati megrendeléseknél továbbra is azt javasolja, hogy a 2020. március 31. előtt kötött támogatási és vállalkozási szerződéseknél az import termékek költségét a beszerzésük időpontjában fennálló árfolyamon számolhassák el. Az ÉVOSZ mindezeken felül azt kérte a kormánytól, hogy a rozsdaövezetben felépülő új lakásoknál alkalmazható kedvezményes, 5 százalékos áfát minél előbb vezessék be, valamint, hogy jogszabályban határozzák meg egyértelműen, hogy mi számít rozsdaövezetnek.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem