20 °C Budapest

Borzalmas nagyot robbant az ingatlanpiac: de mi várható idén?

2018. január 15. 13:10

Újabb jelentős bővülést ért el az építőipar, 2017 novemberében 30,7 százalékkal nőtt az ágazat termelése. A 2017-es év részben a lakásépítések felfutása miatt hasonló vagy akár jobb eredménnyel zárulhat, mint a kiemelkedően jó 2015-ös esztendő. Az idén a lakásépítéseknél további javulás várható, akár több mint 20 ezer lakás épülhet a jelenlegi kilátások alapján, az építtetők a folyamatban lévő beruházásokat 2019 végéig tervezik befejezni. 

Újabb erős hónapot zárt novemberben a magyar építőipar. A termelés 30,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Az szektor két alágazata közül a lakásépítéseket magában foglaló épületépítéseknél 29,1 százalékos volt a növekedés, köszönhetően lakóépületek, az ipari és oktatási épületek építésének. A másik alágazatban, az egyéb építményeknél pedig 33,9 százalékos emelkedést mutat a legfrissebb statisztika - írja közleményében az ingatlan.com.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője elmondta: 2017-ben nagyon jelentős volt az építőipari növekedés, amiben szerepe volt egyrészt a 2016-os alacsony bázisnak, de lökést adott az ágazatnak a számos uniós forrásokon alapuló fejlesztés mellett a lakásépítések felfutása. 

Elképzelhető, hogy a 2017-es év a 2015-ös csúcshoz hasonló eredménnyel zárul, vagy akár meg is haladhatja azt. Ugyanakkor fontos különbség, hogy 2015-ben lényegében az állami és európai uniós forrásból indult fejlesztések húzták az építőipart, míg 2017-ben a privát beruházások, ezen belül is a lakásépítések nagyban hozzájárultak a bővüléshez

- fogalmazott a szakember. Hozzátette azt is, hogy a 2018-as év a lakásépítések terén még jobb lehet, mint a 2017-es, mert 2018-ban legalább 20-25 ezer lakás épülhet a jelenlegi kilátások alapján.

Az építőipar kilátásait meghatározó rendelésállomány kicsit árnyaltabb képet mutat. Az ágazat hó végi rendelésállománya novemberben 110,3 százalékkal haladta meg 2016 novemberi szintet, ami kedvező a jövőre nézve.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ugyanakkor az épületépítési alágazatban a novemberben megkötött új szerződések volumene 8 százalékkal mérséklődött, ami azt vetíti előre, hogy 2020 körüli átadással már kevesebben terveznek lakásépítési beruházásokat. Ez pedig összefüggésben lehet azzal, hogy a jelenlegi szabályok szerint csak 2019 végéig lesz érvényben a kedvezményes, 5 százalékos lakásépítési áfa

- magyarázta Balogh László.

Új lakásba vagy házba költöznél, de nincs miből? A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátorával a magyar bankok ajánlatait hasonlíthatod össze. Kattintgass bátran és keresd meg a hozzád leginkább illő ajánlatot.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem